1700 Yıl Sonra Bulundu

Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Salkaya köyünde keşfedilen ve boyutlarıyla Türkiye'de bir ilk olan 1700 yıllık Roma dönemine ait mozaik eserini yerinde inceledi. Mozaik, 84 metrekarelik tek parça yapısıyla dikkat çekiyor ve üzerinde zengin hayvan, ağaç ve bitki tasvirleri barındırıyor.

Elazığ Valisi Numan HATİPOĞLU, Salkaya köyünde arsa sahibinin ekim sırasında keşfettiği ve Türkiye’de boyutları açısından bir ilk olan, 1700 yıllık Roma dönemine ait mozaik eseri yerinde incelemelerde bulundu. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet DEMİRDAĞ 'dan bilgi aldı.

TESADÜFİ KEŞİF

Tarla sahibi Mehmet Emin Sualp, yaklaşık bir yıl önce fidan dikmek için açtığı çukurda mozaik desenleriyle karşılaştı. Eserin tarihi bir kalıntı olabileceğini düşünerek durumu Elazığ Müze Müdürlüğü’ne bildirdi. Ekiplerin yaptığı incelemelerde, mozaik yapısının Roma ile Erken Bizans dönemine ait olduğu tespit edildi.

84 METREKARELİK TARİHİ ESER

Kazı ve kurtarma çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan mozaik, Türkiye’deki en büyük taban mozaikleri arasında yer alıyor. Aslan, dağ keçisi, geyik, tazı gibi hayvan figürleri ve çeşitli bitki tasvirleri ile süslü bu eser, büyüklüğü ve detaylarıyla dikkat çekiyor.

VALİ HATİPOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

 

Vali Hatipoğlu, “Burada yaptığımız kazılar neticesinde bölgedeki en büyük mozaik parçasından birisi ortaya çıkıyor. Tek parça halinde ve muazzam bir eser. Tarla sahibi başta olmak üzere bu keşfi gerçekleştiren herkesi kutluyorum” dedi. Hatipoğlu, bölgedeki diğer tarihi eserlerin de gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme