Açık: Sağlık Okuryazarlığı Seviyeleri Geliştirilmeli

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Açık, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde okul çağındaki çocukların bulaşıcı hastalıklar ile kazalardan korunması ve sağlıklı yaşama yönelik davranışlar edinmeleri için önemli uyarılarda bulundu.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, okul döneminde çocuklarda görülen hastalıklara ve alınması gereken önlemlere dikkat çekti.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, 11 Eylül'de başlayacak yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde okul çağındaki çocukların bulaşıcı hastalıklar ile kazalardan korunması ve sağlıklı yaşama yönelik davranışlar edinmeleri için önemli uyarılarda bulundu.

Çocukların bütüncül bir yaklaşımla fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan değerlendirilip, takip edilmesinin sağlıklı toplumlar oluşturmanın anahtarı olduğunu söyleyen Açık, okulların açılmasıyla birlikte başta grip, boğaz ağrısı, gastroenterit, el ayak ağız hastalığı, konjonktivit, saç biti, kulak enfeksiyonu ve parazit enfeksiyonları olmak üzere bulaşıcı hastalıklarda artış görüldüğünü belirtti.

Açık ayrıca sağlık okuryazarlığından uyku düzenine kadar hem okulda hem de evde çocukların sağlığı için dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.

“ÇOCUKLARIN SAĞLIKLARININ KORUNMASI İÇİN EN UYGUN ORTAM OKULLAR”

Toplu yaşamanın önemli bir parçası olan okulların, çocukların sağlıklarının korunması ve geliştirilmesi için en uygun ortamlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yasemin Açık, “Daha iyi öğrenebilmeleri, daha iyi büyüyüp gelişebilmeleri ve sağlıklı olabilmeleri için bu yaştaki çocukların, okul sağlığı hizmetlerinden yararlanabilmesi, sağlık taramalarının yapılması, dikkatli bir şekilde bakımı ve izlenmesi, bulaşıcı hastalıklardan ve kazalardan korunması, varsa sağlık sorunlarının erken dönemde saptanması ve tedavi edilmesi, sağlıklı yaşam tarzı davranışlarını edinmeleri son derece önemlidir” dedi.

“KANTİNLERDEKİ PAKETLİ GIDALAR SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Özellikle ilkokul çağındaki çocukların sosyal mesafeye dikkat etmediğini, bununla birlikte kalabalık ve kapalı ortamlarda daha fazla bulunma nedeniyle daha fazla hastalandığını söyleyen Prof. Dr. Yasemin Açık, “Okulların başlama tarihinin mevsim geçişine denk gelmesi, güneş ışınlarının azalması, soğuk hava, rüzgar, hava kirliliği, servis, toplu taşıma gibi araç kullanımlarının artması, tuvalet kullanımından sonra ellerin yeterince yıkanmaması, ders aralarında koşup terleme gibi faktörler de okul döneminde hastalıkların artmasına neden oluyor. Her ne kadar son yıllarda denetimler artmış olsa da okul kantinlerinde satılan paketli gıdalar da çocukların sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Tüm bunların neticesinde özellikle grip, boğaz ağrısı, gastroenterit, el ayak ağız hastalığı, konjonktivit, saç biti, kulak enfeksiyonu ve parazit enfeksiyonlarında artış görülüyor. Bunun yanında sınıfların yeterince havalandırılmaması da astım gibi kronik rahatsızlıkları olan çocukları etkiliyor” diye konuştu.

“SAĞLIK OKURYAZARLIĞI SEVİYELERİ GELİŞTİRİLMELİ”

Okul çağındaki çocukların sağlık okuryazarlığı seviyelerinin belirlenmesi ve geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Açık; “Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi, artan kronik ve bulaşıcı hastalıklar, özellikle artan pandemiler sağlık okuryazarlığı kavramını ön plana çıkardı. Bunları göz önünde bulundurursak, çocukların erken yaşta sağlık okuryazarlığı bilincinde olmaları onların tüm yaşamlarını olumlu yönde etkileyecek ve sağlık bilgilerini geliştirme, takip etme konusunda önceden önlem almalarını sağlayacaktır. Çocukların bütüncül bir şekilde ele alınarak; fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan değerlendirilip, takip edilmesi sağlıklı toplumlar oluşturmanın da anahtarıdır.” dedi.

Prof. Dr. Açık ayrıca egzersiz veya spora yönlendirilmelerinin de çocukların hem fiziken sağlıklı olmalarını hem de bu konuda farkındalık kazanmalarını sağlayacağını dile getirdi.

“ÇOCUKLAR İYİ UYUMALI, SİGARA DUMANINA MARUZ KALMAMALI”

Hasta olan çocukların okula gönderilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yasemin Açık, “Çocuk hastaysa veya kendini halsiz hissediyorsa evde kalıp dinlenmesi ya da doktora başvurulması hem kendi sağlığı hem de okuldaki arkadaşlarının sağlığı açısından çok önemli. Diğer taraftan çocukların aşı takvimine uyulması, bağışıklık sistemlerinin desteklenmesi, uyku düzenlerine dikkat edilmesi, sigara dumanına maruz kalmamaları da hastalıklardan mümkün olduğunca uzak kalmalarına yardımcı olur” açıklamasında bulundu.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme