Akbulut: Kalbin Anatomik Yapısı Yaşamsal Öneme Sahip!

Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Fırat Üniversitesi Kardiyoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Mehmet Akbulut, 'Dünya Kalp Günü' dolayısı ile açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Mehmet Akbulut, kalp ve damar hastalıklarının Dünyada ve ülkemizde en fazla ölüme ve sakatlığa yol açan, yaşam kalitesini bozan, yüksek sağlık harcamalarına neden olan sağlık sorunlarının başında yer aldığını söyledi. Prof. Dr. Akbulut, bu hali ile kalp ve damar hastalıklarının küresel bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini ifade etti.

Prof. Dr. Akbulut, her yıl 29 Eylül'de kalp ve damar hastalıklarına dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığı arttırmak amacı ile çeşitli etkinlikler düzenlendiğini sözlerine ekledi.

Kalbin anatomik yapısına da değinen Prof. Dr. Mehmet Akbulut, yaşamsal öneme sahip olan kalbin yumru büyüklüğünde, yaklaşık 230 ile 440 Gr ağırlığında ve vücudumuzun en çok çalışan kas kitlesi olduğunu, kalbimizin dakikada yaklaşık olarak 70, saatte 4200, günde 100 bin ve yılda yaklaşık olarak 35 milyon kez kasıldığını söyledi. Ayrıca Prof. Dr. AKBULUT, kalbimizin her kasılması sırasında yaklaşık olarak 70-75 mili litre, günde 7000-7500 litre ve bir insan ömründe ise yaklaşık olarak 1,5 milyon varil kan pompaladığını, 95000 km'lik damar ağı ile yaklaşık 75 trilyon hücreye oksijen ve besin taşırken karbondioksit gibi metabolik atıkları da dokulardan uzaklaştırdığını vurguladı.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme