Akciğer Rahatsızlığı Olanlar Dikkat!

10-16 Mart tarihleri arasında Pulmoner Rehabilitasyon Haftası olması nedeniyle uzmanlar açıklama yaptı.

Uzmanlar, Pulmoner Rehabilitasyon akciğer hastalıklarında hastada meydana gelen fiziksel kısıtlılıkları ortadan kaldırmak ve hastanın yaşam kalitesini artırmak amacıyla uygulanan bir rehabilitasyon yaklaşımı olduğunu belirterek, hastalık hakkında bilgiler verildi:

“Kronik Obstriktif Akciğer Hastalığı (KOAH) gibi semptomatik ve günlük yaşam aktivitesi azalmış obstriktif ve restriktif tüm solunumsal bozukluklarda uygulanan multidisipiliner bir tedavi yöntemidir. Pulmoner rehabilitasyon ekibinde doktorlar, fizyoterapistler, solunum terapistleri, hemşireler, psikologlar, davranış uzmanları, egzersiz fizyologları, beslenme uzmanları, sosyal çalışmacılar ve iş uğraşı terapistlerinin yer alması gerekiyor.

Hastaların hastalık düzeyi, ek hastalıkları, kas gücü gibi durumlar kişinin kendisine özel egzersiz programını belirleyecektir. Fakat genel olarak oluşturulan programlar haftada 3-5 gün 30-35 dakikalık seansalar halinde 1-3 aylık süre için düzenlenmektedir. Pulmoner rehabilitasyon programlarından sonra hastanın semptom yükünü azaltarak egzersiz performansını maksimale çıkarmak, günlük aktivitelere katılımı arttırmak, sağlıkla ilişkili yaşam kalitesini geliştirmek, hastalıkla ilişkili akut alevlenme sayısını azaltmak ve hayatta kalım süresini artırmak amaçlanmaktadır” denildi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme