Akünüzü Canlı Tutmanın Yolları

Soğuk kış aylarında araç sahiplerinin sıklıkla yaşadığı akü kaynaklı sorunlara karşı uyarılarda bulunan Şafak Oto Elektrik Hamza Mucazoğullari, akünün rutin ömrünün 4 - 5 yıl olduğunu söyledi.

Soğuk kış aylarında araç sahiplerinin sıklıkla yaşadığı akü kaynaklı sorunlara karşı uyarılarda bulunan Şafak Oto Elektrik Hamza Mucazoğullari, araçların çalışmasını sağlayan akülerin, düzenli olarak kontrolden geçirilmediğinde yolda bıraktığını söyledi.

AKÜNÜN RUTİN ÖMRÜ ZATEN 4 - 5 YIL KADARDIR

Şafak Oto Elektrik Hamza Mucazoğullari, soğuk havalar ve araç içi cihazların açık unutulmasının akünün boşalmasına sebep verdiğini belirterek, “Araçlar içerisinde ısıtma cihazı, soğuk hava şartları aracın kaldığı yer. Bu tip etkenler akünün boşanmasına sebep oluyor. Akünün rutin ömrü zaten 4 - 5 yıl kadardır. Bu yılı doldurmuş aküler zaten kullanıcı tarafından biliniyorsa mutlaka ölçtürülüp arızalanmadan değiştirilmesi gerekir. Burada önemli olan unsur şu azaldıktan sonra bir takım voltaj üstüne bağlı araçlar beyinlerde silmeler oluyor. Bu silmeleri biz bir daha programla, bilgisayarlarla farklı tamir seçenekleriyle bunları tamir ediyoruz.” dedi.

ZAMANINDA DEĞİŞTİRMEK AKÜMÜZÜN PERFORMANSINI ARTTIRIR

Şafak Oto Elektrik Hamza Mucazoğullari, 4-5 yılda bir değişmesi gerektiğini dile getirerek, “Aküyü biz zamanında değiştirirsek akümüzün performansı artar. Yakıtta tasarruf sağlar, birçok arıza önlenmiş oluruz. Günü gelmeden, akü bozulmadan akünün değiştirilmesi lazım. Bozulmasını beklemek çok yanlış bir olay.” şeklinde konuştu.

İŞİ BİLMEYEN KİŞİLERDEN YARDIM İSTEMEMEMİZ GEREKİYOR

Şafak Oto Elektrik Hamza Mucazoğullari, Aküler arızalı olunca arabanın parçalarında zarar verebileceğini ifade ederek, “İşi bilmeyen kişilerden yardım istemememiz gerekiyor. Özellikle yeni araçlarda çünkü onlarda kutup başları 2 bin – 3 bin liradan başlıyor. Elektronik direktörlü kutup başlarını sökmeye çalışırken, kırıyor ters takıyor, aracın beynini yakıyor. Bunları önlemek için vaktinde akümüzü ölçtüreceğiz.4- 5 yılı ömrünü tamamlamış aküyü kesinlikle aracımızın üzerine tutmayacağız. O çok büyük bir risk aracı. - 15 sonrası araç dış ortamda kalıyorsa garajda kalmıyorsa. Bizim o aracı çalıştırmamız yanlıştır. Çünkü soğuktan etkileniyor ciddi maliyetle çıkartıyor. Bir aracın aküsü vaktiyle 4 - 5 yılını doldurmuş ise eğer düşük voltajdan dolayı başka yerlere zarar vermemesi için mutlak suretle değiştirmesi gerekiyor.” dedi

SERTİFİKALI, EĞİTİMLİ, TECRÜBELİ

Yeni araç akülerde boşalma olabileceğine dikkat çeken Şafak Oto Elektrik Hamza Mucazoğullari, “Akümüz yeni ama araçta bir herhangi bir kaçak belirtisi var. Ek bir sistem ilave edilmiş. Biz aracın içerisinde işte kontak lambalarının, vesairesini aç unutmuşuz bu da aküyü bitirilmiş diyelim. Mesela o akünün tabii ki değişmesi yanlış bir durum. Bu akü şarj olacak. Aracın arızası giderilecek, tekrar yerine takılacak. Aracımız çalışmadığı zaman bu işle ilgili sertifikalı, eğitimli, tecrübeli insanlardan yardım istemek durumdayız.” şeklinde konuştu

AKÜ HİÇBİR ŞEKİLDE ARACIN ÇALIŞMASIYLA DOLMAZ

Araca takılan akülerin uzman kişiler tarafından kontrol edilmesi gerektiğini kaydeden Şafak Oto Elektrik Hamza Mucazoğullari, “Biten bir akü hiçbir şekilde başka bir aracın çalışmasıyla dolmaz. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Bu kesin bir bilgidir. Çünkü burada yanlış bilinen bir durum var, araba çalışmıyor, takviye çalışsın, o gidince doldurur. Bu tamamen yanlış bir durum. Yetkili kişiler olmayanlar tarafından akülere aracın herhangi bir yerine elletilmemesi gerekiyor. Bu önemli bir durum. Uzmanından destek alması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme