Asgari Ücret Artışı: Kamu Alacaklarından Ayrılmalı

Ekonomik belirsizliklerin arttığı son dönemlerde, esnafın yaşadığı sorunların derinleştiği dikkat çeken Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanı Mitat Ulaş, 'Bu durgunluğun arkasında yatan birçok neden var ancak en belirgin olanı döviz kurları ve faiz oranlarındaki artış.' dedi

Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanı Mitat Ulaş, asgari ücret artışının kamu alacaklarından bağımsız olması gerektiğini de vurgulayarak, aksi takdirde, esnafın mali yükünün daha da ağırlaşacağını söyledi.

Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanı Mitat Ulaş, esnafın karşılaştığı sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Ulaş, son altı aydır piyasalarda yaşanan durgunluğun sebeplerini değerlendirdi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ ARTIŞ
Ulaş, piyasalardaki durgunluğun en büyük nedeninin döviz kurlarındaki artış olduğunu söyleyerek, “Döviz kurlarındaki artış, maliyetlerin yükselmesine neden oluyor. Esnaf, artan maliyetler karşısında rekabet edemez hale geliyor.” dedi.

PİYASALARDAKİ HAREKETLİLİĞİN AZALMASINA YOL AÇIYOR
Ulaş, “Faiz oranlarının yüksek olması, iş dünyasını bankalarda mevduat tutmaya teşvik ediyor. Bu durum, yatırımların kısıtlanmasına ve piyasalardaki hareketliliğin azalmasına yol açıyor.” diyerek piyasalardaki durgunluğun sebeplerini açıkladı.

BANKALARDA BEKLETMEYİ TERCİH EDİYORLAR
Ulaş, ekonominin daha da kötüye gitmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, “Yüksek faiz oranları, parayı bankada tutmayı cazip hale getiriyor. Ancak bu durum, esnafın iş yapabilmesini ciddi şekilde etkiliyor. İnsanlar sıcak paralarını yatırıma yönlendirmek yerine, bankalarda bekletmeyi tercih ediyor. ”dedi.

FAİZ ORANLARININ DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR
Ulaş, faiz oranlarının acilen düşürülmesi gerektiğini söyleyerek, “Ben özellikle bu faiz oranlarının bir an evvel düşürülmesi taraftarıyım.” dedi.

EKONOMİNİN DAHA KÖTÜYE GİTMESİNE NEDEN OLUYOR
Ulaş, yüksek faizlerin işsizliğin artmasına neden olduğunu ifade ederek, “Yatırımlar olmazsa, insanlar sıcak paraya yöneliyor ve bu durum, ekonominin daha kötüye gitmesine neden oluyor.” şeklinde konuştu.

HÜKÜMETİN ÇÖZÜM BULMASI ŞART
Ulaş, “Esnaf olarak bizler, yaşadığımız sıkıntıları sürekli kamuoyuna taşıyoruz. Ancak hükümetin bu konuda bir çözüm bulması şart. Ülkemizin zorlu bir süreçten geçtiği açık, fakat bu durumun böyle devam etmesine izin verilmemeli. Eğer bu şekilde giderse, daha karanlık günler bizi bekliyor. ”dedi.

ÖNLEMLER ALMASI ŞART
Ulaş, hükümetin esnafla daha fazla diyalog kurarak, bu sorunların üstesinden gelinmesi için iş birliği yapması gerektiğini kaydederek, “Bunun böyle gideceği düşünülemez. Ekonomik belirsizliklerin aşılması için hükümetin acil önlemler alması şart.” dedi.

ALTIN FİYATLARI HIZLI YÜKSELİYOR
Ulaş, “Altın fiyatlarının hızlı yükselişi bile, ekonomik belirsizliklerin bir göstergesidir. Eğer duruma dur denilmezse, ticaretin yavaşlaması ve esnafın zor durumda kalması kaçınılmaz olacak.” İfadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRETTEKİ ARTIŞIN, KAMU ALACAKLARINDAN BAĞIMSIZ OLMASI GEREKİYOR
Ulaş, asgari ücretin artırılmasının gerekliliğine de dikkat çekerek, “Asgari ücretin kesinlikle tatmin edici bir rakam olmadığını düşünüyorum. Kira fiyatları 15 bin bandında. Ancak asgari ücretin artırılması, diğer kamu alacakları ile ilişkisi göz önünde bulundurularak yapılmamalı. Bu artışın denetimi şart. Asgari ücretteki artışın, kamu alacaklarından bağımsız olması gerekiyor. Aksi takdirde, esnaf yine zor durumda kalacak.” dedi.

ASGARİ ÜCRET YÜKSELTİLİRSE, DİĞER TÜM MALİYETLER DE ARTIYOR
Ulaş, “Asgari ücretin artırılması elbette önemli, ancak bu artışın beraberinde getireceği yüklerin işverenlere yüklendiği bir gerçek. Eğer asgari ücret yükseltilirse, diğer tüm maliyetler de artıyor. Bu, iş dünyası için büyük bir risk oluşturuyor.” dedi.

ASGARİ ÜCRETİN ARTIRILMASINA KARŞI DEĞİLİZ
Ulaş “Biz, asgari ücretin artırılmasına karşı değiliz, ama bunun kamu alacakları ile ilişkisinin net bir şekilde belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.” diye ekledi.

YATIRIMLARIN OLMAMASI, TİCARETİN YAVAŞLAMASINA YOL AÇIYOR
Ulaş, esnafın karşılaştığı zorlukların çözümüne yönelik acil önlemler alınması gerektiğini belirterek, “Artık her şeyin paraya döndüğü bir dönemdeyiz. İşsizlik oranları artarken, yatırımların olmaması, ticaretin yavaşlamasına yol açıyor. Faiz oranlarının düşürülmesi bu noktada hayati önem taşıyor. Aksi takdirde, hem esnaf hem de ülke ekonomisi daha fazla zarar görecektir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme