Az Uyumanın Zararları Nelerdir?

Genelde 5 saat ya da daha az uyuduklarında depresyona yakalanma risklerinin 2 kattan daha fazla ve depresyon geçirenlerin az uyuma olasılığının ise 3/1 oranında daha fazla olduğu belirlendi.

Uzmanlara göre, kötü uyku düzeni aynı zamanda kötü ruh halinin de habercisi. University College London araştırmacıları, İngiltere'deki 7 bin 146 kişinin genetik ve sağlık verilerini ele alarak, katılımcıların depresyona ya da kısa uykuya eğimli olup olmadıklarını gösteren genetik varyantları ortaya çıkardı.

Genlerinden dolayı daha az uyuyan kişilerin önümüzdeki 4 ila 12 yıl içerisinde kendilerini mutsuz veya yalnız hissetme olasılıkları daha yüksek çıktı. Fakat, depresyona girme riski daha yüksek olanların, daha az uyuma olasılığı ise daha yüksek değildi.
Araştırmada, genlerinden dolayı daha az uyuma eğilimi göstermeyenlerin, her gece genelde 5 saat ya da daha az uyuduklarında depresyona yakalanma risklerinin 2 kattan daha fazla ve depresyon geçirenlerin az uyuma olasılığının ise 3/1 oranında daha fazla olduğu belirlendi.


UZUN SÜRE UYUMAKLA DEPRESYON ARASINDA YÜKSEK BAĞLANTI VAR

Ayrıca yapılan çalışmada, uzun süre uyumakla depresyona girmek arasında da bir bağlantı olduğu ortaya çıktı. 9 saatten fazla uyuyanların depresyona girme ihtimali, 7 saat uyuyanlara kıyasla 1,5 kat daha fazla çıktı. Araştırma başladığında katılımcıların ortalama %10'u geceleri 5 saatten az uyurken, bu oran araştırmanın sonunda %15'e çıktı. Depresyona girenlerin oranı ise %8,75'ten %11,5'e yükseldi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme