Bekarların Neden Evlenmek İstemediği Ortaya Çıktı!

Evlilik korkusu anlamına gelen Gomofobi'nin gençler arasında hızla yaygınlaşan yeni bir korku türü olduğunu belirten Uzm. Psikolog Çağla Yılmaz, Gomofobinin bir kişiyle geleceği geçirme ya da bağlanma korkusu olduğunu kaydetti.

Uzm. Psikolog Çağla Yılmaz, Günışığı Gazetesi Haber Müdürü Gülçin Turgut'a yaptığı açıklamada evlilik korkusu anlamına gelen Gomofobi ile ilgili verdiği bilgiler verdi. Evlilik korkusunun kişinin çevresinde yaşadığı olumsuz evlilik örneklerinden edindiği bilgiler doğrultusunda yaşadığı bir korku olduğunu belirtirken, diğer taraftan kendi ailelerinde mutlu evliliğe şahitlik etmiş kişilerde de Gomofobi gözlemlenebildiğine dikkat çeken Uzm. Psikolog Çağla Yılmaz, bunun nedenleri arasında ise mükemmeliyetçiliğin getirisi olan durumlar yer aldığını dile getirdi.

EVLİLİK HOBİSİ HIZLA YAYILIYOR

Gamobofi yani halk arasında Evlilik Korkusunun gençler arasından günden güne hızla yayıldığını söyleyen Uzm. Psk. Çağla Yılmaz, “Bekârlık sultanlık mıdır gerçekten yoksa evliliğin güzelliklerinden bihaber miyiz? Gomofobi dediğimiz evlilik hobisi, yani evlilikten korkmak hızla toplumumuzda yayılıyor.” dedi.

BAĞLANMA KORKUSU

Gomofobi'nin en büyük sebebi beklentimizin karşılanmaması kaygısı olduğunu belirten Uzm. Psk. Çağla Yılmaz, “Evlilik korkusu Psikolojik olarak yaşanan bir bağlanma korkusu, evliliğin sorumluluğunu almaktan kaçınmak. Çünkü evli olduğunuzda sadece kendiniz için yaşamazsınız. Çoğul düşünür, birliktelik doğrultusunda karar alırsınız ve bu anlamda karşı taraftan bir beklenti içerisinde olursunuz. Belki de Gomofobi'nin en büyük sebebi beklentimizin karşılanmaması kaygısıdır.” şeklinde konuştu.

GÖRDÜĞÜMÜZ OLUMSUZ OLAYLAR

Çevresinde ve ailesinde yaşadığı olumsuz evlilik örneklerinden edindiği bilgiler doğrultusunda kişinin korku yaşadığını ifade eden Uzm. Psk. Çağla Yılmaz, “Ailemizden gördüğümüz olumsuz olaylar, anlaşamayan çiftler, şahit olduğumuz boşanmalar gibi öğrenilmiş ve yaşamaktan korktuğumuz olaylar Gomofobi sebebidir. Bence çok iyi şartlarda yaşam sürmüş, çok iyi bir ailede büyümüş bireyler en mükemmeli aradığı için evlenme fobisi yaşıyorlar çünkü mükemmeli bulmak istiyorlar.” diye konuştu.

GERİYE DÖNEMEM ENDİŞESİ

Boşanma korkusunun da Gomofobi'ye neden olduğunu dile getiren Uzm. Psk. Çağla Yılmaz, “Ailevi ve çevresel nedenlerle boşanmanın zor olması da evlenmeyi zorlaştıran düşüncelerden. Kötü bir evlilik yaparsam geriye dönemem endişesi evlenmeyi engellemektedir.” İfadelerini kullandı.

OLUMSUZ DETAYLARA TAKILMAK

Sağlıklı iletişimin önemine vurgu yapan Uzm. Psk. Çağla Yılmaz, “Kişinin duygusal ilişki yaşadığı partneriyle iyi vakit geçirmesi evlilik hobisinin aşmasına yardımcı olabilir. Ancak çoğu zaman kişi olumsuz detaylara takılarak evlilikten geri durmaktadır.” dedi.

ERKEKLERDE ÖZGÜRLÜĞÜN KISITLANMASI

Erkekler daha çok özgürlüklerinin kısıtlanması endişesi yaşadıklarını dile getiren Uzm. Psk. Çağla Yılmaz, “Erkeklerde özgürlüğün kısıtlanması, nadir endişeler halk dili ile kılıbık yaftasının yakıştırılması, ev işlerine yardım etmekten korkmak gibi sebepler evlilik hobisini güçlendirmektedir.” şeklinde konuştu.

EVLİLİK ÖNCESİ TEDAVİ ŞART

Evlilikle ilgili kaygılarını anlamak ve destek olmak için profesyonel yardım almalarının önemli olduğunu kaydeden Uzm. Psk. Çağla Yılmaz, “Hali hazırda bazı ruhsal sorunlar, narsizm, depresif bozukluk, sosyal uyum bozukluğu paylaşımı sevmeyen ve bencil kişilerin evliliği her zaman riskli ve zor olmuştur. Bu ve benzeri bir patoloji varsa evlilik öncesi tedavi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

KENDİNİZİ VE PARTNERLERİNİZİ İYİCE TANIYIN

Beklentilerin açıkça konuşulmasıyla sağlıklı bir iletişim ortamının oluşturulabileceğine dikkat çeken Uzm. Psk. Çağla Yılmaz, “Evlilik korkusuyla başa çıkmak için çevrenizdeki olumlu ilişkileri görebilmeyi deneyin. Ön yargılı olmayın. Önce kendinizi ve partnerlerinizi iyice tanıyın ve gerçekçi olun. Evliliğin anlamına ve paylaşımın güzelliğine odaklanın. Düşünce ve korkularınızdan partnerinize açıklayıcı ve dürüst davranın. Evlilik korkusu sebebi ile stres yaşıyorsanız bedensel rahatsızlık duyuyorsanız (kusma, nefes darlığı, uyuşukluk gibi) bir uzmandan destek alın. Kaygılarınızı aşmayı ve sorumluluklarınızı yerine getirmeyi öğrenin.” dedi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme