Bin Bebekten 1 İle 3'ü İşitme Kaybıyla Doğuyor

Elazığ Fethi Sekin şehir Hastanesi 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü olması münasebetiyle bilgilendirme yaptı.

Hastane tarafından yapılan bilgilendirmede; “her çocuğun işitebilmesi ve konuşmayı öğrenebilmesi, onun en temel hakkıdır. İşitme kayıpları, çocuğun ana diline özgü sesleri oluşturarak konuşmasını geciktiren ve bozan en önemli faktördür. İşitme kaybıyla doğan ya da doğduktan sonra herhangi bir nedenle işitme kaybı yaşayan çocuklar, vaktinde teşhis edilir ve rehabilitasyon programlarına alınırlarsa, gelişimlerinde yetersizlik yaşamazlar. Burada bahsedilen gelişim yetersizlikleri; psikolojik ve sosyal gelişimin yanı sıra, çocukların eğitim hayatlarını da olumsuz olarak etkileyebilecek yetersizliklerdir” denilerek dikkat edilmesi gereken hususlar şu bilgilere yer verildi:
“Kulağınıza sivri cisimler sokmayın.
Yüksek sesle müzik dinlemeyin.
Kulağınızı soğuktan ve darbelerden koruyun.
Kulağınıza su kaçmamasına özen gösterin.

İŞİTME KAYBI NE SIKLIKLA GÖRÜLMEKTEDİR?

Yenidoğan her 1000 bebekten 1 ila 3'ü işitme kaybıyla doğmaktadır. Çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bu oran binde 6'ya çıkmaktadır.

YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI PROGRAMI NEDEN VAR?

İşitme kaybıyla doğan ya da doğum sonrası dönemde işitme kaybı olan çocukların erken dönemde tespit edilmesi, uygun tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının yapılması amacıyla Bakanlığımız tarafından Yenidoğan İşitme Taraması Programı yürütülmektedir. Bu program sayesinde, işitme kaybı yaşayan çocukların sosyal, bilişsel ve dil gelişimleri olumsuz olarak etkilenmeden, en uyumlu şekilde topluma karışmalarının sağlanması, sağlık personeli ile toplumun bu konuda duyarlılığının ve bilinç düzeyinin artması amaçlanmaktadır. Hedefimiz doğumu takiben 6 ay içinde işitme kayıplı çocukların tespit edilmesi ve tedavilerinin başlatılmasının sağlanmasıdır” ifadeleri kullanıldı.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme