Bir Zamanlar Yoksulun Aşıydı

Her yeni güne bir zamla uyandıklarını belirten Elazığ Buğday Meydanı Esnafı geçen sene 25 TL'ye sattıkları kuru fasulyeyi bu yıl 60 TL'den sattıklarını belirttiler.

Bir zamanlar Yoksulun aşı olarak bilinen kuru fasulyede üretimin az olduğunu ve maliyet artışı nedeniyle gecen seneden bugüne yüzde yüz zamlandığını belirten Elazığ Buğday Meydanı'nda toptancı Sahibi Timur Oruç, “Kilosunu 60 liradan satıyoruz. Bana göre bu kadar pahalı olmaması gerekiyor çünkü her sofrada olması gereken bir yiyecek bu ”dedi.

Türkiye'de ekonomik kriz her alanda ciddi bir şekilde hissedilmeye devam ediyor. Yoksul yemeği olarak bilinen kuru fasulye de artık lüks oldu. Kışın en çok tüketilen bakliyatlar arasında yer alan kuru fasulyenin fiyatı dudak uçuklatıyor. Geçen sene kilosu 25- 30 liradan satılan fasulyenin gelen zamlardan sonra kilosu Elazığ'da 55-60 lira arasında değişiyor.

ORUÇ; “ÜRETİM AZ”

Elazığ Buğday Meydanı'nda toptancılık sektöründe uzun yıllar hizmet veren Oruçlar Ticaret İşletme Sahibi Timur Oruç bir yıl önce 35 liradan sattığı kuru fasulyeyi bu yıl ise 55-60 liradan tezgahına koyduğunu söyledi.

HER GÜN YENİ BİR ZAMMA UYANIYORUZ

Kuru fasulyeye gelen zam nedeniyle esnafında, tüketicinin de zor duruma düştüğünü belirten Oruç, “Üretim eskiye nazaran az. Üretim maliyetleri de arttı. Bu yüzden fiyatlar bayağı yüksek. Ben satıcı olarak pahalıya satmak istemem ancak her gün yeni bir zamma uyanıyoruz. Umarım fiyatlar düşer. Çünkü vatandaş artık alamıyor. Bana göre bu kadar pahalı olmaması gerekiyor çünkü her sofrada olması gereken bir yiyecek bu.” dedi.

KÖYLÜ ÜRETMİŞ OLDUĞU MALIN DEĞERİNİ ALMAK İSTİYOR

Artan üretim maliyetlerinden dolayı fiyatların orantısız arttığını ifade eden Oruç, “ Köylü üretmiş olduğu malın değerini emeğinin karşılığını almak istiyor piyasanın artışı fasulyeye de yansıdı. Her sofrada bulunan fasulye artık bulunması zor olacak. Çünkü kilosu 60 TL. 10 kişilik aileye en az 3 kilo fasulye alması lazım . Dar gelirli bir aile nasıl alacak ” şeklinde konuştu.

VATANDAŞLAR: HAYAT ÇOK PAHALI

Vatandaşlar ise zam yağmuruna tutulduklarını vurgulayan vatandaşlar gelecekten de umutsuz olduklarını kaydettiler. Alış verişe gelen bir vatandaş, “Hayat Çok Pahalı . Asgari ücretle geçinmeye çalışıyoruz. Çocukların ihtiyaçlarını karşılamak çok zor. Asgari ücretliler nasıl alacak hiç düşünen yok. Yiyecek ihtiyacımızın çoğunu alamaz hale geldik. Vatandaşın alım gücü kalmadı.” dedi.

Zor geçiniyoruz. Paranın değeri yok her şey pahalı. Bugün aldığını yarın git o fiyata alamıyorsun. Sağ olsunlar kaşıkla veriyorlar kepçeyle alıyorlar. Kıt kanaat geçiniyoruz.” Dedi.

PROTEİN ZENGİNİ

Artık eskisi gibi ucuz olmayan ve yoksul ailelerin sofrasında lüks yiyecekler arasına giren kuru fasulyenin yararları ise şöyle sıralanıyor: “Yüksek oranda nişasta ve protein içeriyor. Proteinin yanı sıra yüksek enerji sağlama kapasiteli, kalsiyum demir, folik asit ve vitamin E gibi önemli besin değerlerini barındırıyor. 250 mililitrelik bir tabak fasulye yaklaşık 220 kalori (herhangi bir et yemeği ile aynı değerde) enerji veriyor. Protein değeri yüksek herhangi bir besin maddesinden daha uzun süre saklanabilme kapasitesine sahip olan fasulye, önemli miktarda bir B vitamini olan folik asit ve demir, çinko, magnezyum gibi mineralleri içeriyor.”

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme