Depremde Ölmedik, Sonrasında Öleceğiz!

Türk Toraks Derneği'nden Dr. Haluk Çalışır, asbestin kansere yol açabileceğini vurgulayarak, tozun da sağlık riski taşıdığını söyledi.

Depremin olumsuz etkileri sürüyor. STK'ların ortak açıklamasında, “Sadece toz değil, asbest soluyoruz” denildi.

Depremin üzerinden yaklaşık 8 ay geçti. Buna karşın Cumhuriyet tarihinin en ağır felaketinde ilimiz Elazığ'ın da yeraldığı şehirlerde yıkımların özensizliği, devasa bir toz bulutuna çevirmiş durumda. Depremzedelerden en sık duyulan cümle ise “Depremde ölmedik, sonrasında öleceğiz.”

Yaşanan sorunlara dikkat çeken İstanbul Tabip Odası (İTO), TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve Türk Toraks Derneği, deprem bölgesindeki yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları sırasında ortaya çıkan toz ve asbestin sağlık risklerine dikkat çekmek amacıyla ortak bir basın toplantısı düzenledi. Bu toplantıda İTO Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç, İTO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Esin Tuncay, Türk Toraks Derneği'nden Dr. Haluk Çalışır ve Çevre Mühendisleri Odası'ndan Utku Fırat açıklamalarda bulundu. Bilim ve Sağlık Haber Ajansı'nın haberine göre, basın toplantısında asbest ve tozun, ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği üzerinde duruldu. Enkaz kaldırma çalışmalarının yönergeler doğrultusunda ve halk sağlığını koruyacak şekilde yapılması gerektiğinin altı çizildi.

ORUÇ; “TEMİZ İÇME SUYU ERİŞİMİNİN ZOR OLDUĞU BÖLGELER”

Dr. Ertuğrul Oruç, depremin ülke gündeminden düşse de, deprem bölgesindeki sorunların hala devam ettiğini vurguladı. Temiz içme suyu erişiminin zor olduğu bölgelerde, barınma sorununun hala büyük bir problem teşkil ettiğine dikkat çekti. Ayrıca, yıkımlar sırasında ortaya çıkan toz ve asbest sorununun, beklenen İstanbul merkezli Marmara depremiyle yüzleşme riskini artırdığını belirtti.

FIRAT; “SULAMA FAALİYETLERİNİN YETERSİZLİĞİ VE ENKAZ TAŞIMA SIRASINDA TOZUMANIN ÖNLENMEMESİ GİBİ CİDDİ İHMAL”

Çevre Mühendisleri Odası'ndan Utku Fırat ise, asbest araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Yapılan çalışmada yerleşim alanlarından alınan numunelerde asbest tespit edildiği belirtildi. Hafriyat depolama alanlarının seçilmesi, sulama faaliyetlerinin yetersizliği ve enkaz taşıma sırasında tozumanın önlenmemesi gibi ciddi ihmallerin olduğuna dikkat çekti.

DEPREM BÖLGESİNDE PARTİKÜL MADDE ÖLÇÜMÜ YETERSİZ

Türk Toraks Derneği'nden Dr. Haluk Çalışır, asbestin kansere yol açabileceğini vurgulayarak, tozun da sağlık riski taşıdığını söyledi. Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında sulama yapılması ve düzenli ölçümlerin yapılması gerektiğini ifade etti. Açıklamada ayrıca Çevre Bakanlığı'nın bölgede partikül madde ölçümü yapan istasyonlarının yetersizliği eleştirildi ve aktif hale getirilmesi çağrısı yapıldı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esin Tuncay, basın metnini okuyarak, depremin etkilerinin hala sürdüğünü ve sadece tozun değil asbestin de solunduğuna dikkat çekti. Enkaz kaldırma çalışmalarının yönergeler doğrultusunda yapılması gerektiğini vurgulayarak, mevcut yönetim anlayışının değiştirilmezse insan sağlığının tehlikeye atılmaya devam edeceğini belirtti. Belediyeleri ve çevre bakanlığını bu konuda sorumluluk almaya çağırdı. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme