Depremin Ardındaki Psikolojik Tehlikeler

Nöroloji Uzmanı Dr. Oktay Kapan, depremin psikolojik ve fizyolojik etkileri üzerine önemli uyarılarda bulundu.

Nöroloji Uzmanı Dr. Oktay Kapan, toplumda oluşan paniği ve uzun vadeli sağlık sorunlarını vurgulayarak, destek arayışının ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının önemine dikkat çekti.

TAM UNUTTUK DERKEN KEZ DAHA SARSILDIK

Nöroloji Uzmanı Dr. Oktay Kapan, depremin toplum üzerindeki derin etkilerine dikkat çekerek, “Ülkemizin ve şehrimizin gerçeği olan depremi bir kez daha hatırladık. Son dört yılda dört büyük deprem ve yüzlerce küçük deprem yaşadık. Tam unuttuk derken maalesef bir kez daha sarsıldık.” dedi.

SAĞLIK SORUNLARIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ MAALESEF

Dr. Oktay Kapan, Bu durumun, toplumsal belleği nasıl etkilediğini belirterek , “Depremler sonrası yakın veya uzak zamanda ulaşabilecek sağlık sorunlarıyla karşı karşıyayız maalesef. Biz bunu son dört yıldır yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

BİRÇOK ANIYI HATIRLADIK

Son depremin birçok acı anıyı yeniden canlandırdığını belirten Dr. Kapan, “Son deprem ile bir çok anıyı hatırladık. Acıyı, üzüntüyü, kahrolmayı, can ve mal kaybını yeniden anımsadık. Büyük depremler sonrası basın, televizyon ve sosyal medyadaki arama-kurtarma ve acı haberleri yeniden yaşadık.”dedi.

PANİK ÜST SEVİYEDEYDİ

Dr. Oktay Kapan, “Şükür son depremde ciddi kayıp yoktu ama panik üst seviyedeydi.” diyerek durumun ciddiyetine vurgu yaptı. Ayrıca, trafik durumu ve acil hizmetlerin ulaşımındaki zorlukları da aktardı.

YAKIN DÖNEM PROBLEMLER

Öğrencilerin okullarda eğitimde olması ailelerin panik durumunu daha da arttırdığını dile getiren Dr. Kapan, depremin yalnızca anlık bir sorun değil, uzun vadeli sağlık problemleri yarattığını belirterek “Elbette depremin gündüz olması özellikle öğrencilerin okullarda eğitimde olması ailelerin panik durumunu daha da arttırdı. Bunlar yakın dönem problemleridir. Bir de uzun dönem sağlık sıkıntıları vardır. Deprem maalesef hayatımızın büyük problemlerinden biridir. Çok büyük bir travmadır. Böyle acı ve büyük travmalar sonrası post travmatik stres bozukluğuyla haftalar aylar sonra karşılaşabiliriz.”dedi.

UZUN DÖNEMDE PROBLEMLER

Dr. Oktay Kapan, depremin yalnızca anlık bir sorun değil, uzun vadeli sağlık problemleri yarattığını belirterek; “Yine bunların yanında uzun dönemde kişilerde ciddi anlamda kaygı bozukluğu, duygu durum çöküntü, depresyon, anksiyete, dirençli uykusuzluk, geçmeyen baş agrilari, baş dönmeleri, yakınlarını veya tanıdıklarını kaybetme korkusu, yakın etrafındaki anne, baba, çocuk, dost, arkadaşları yitirme korkusu ile karşı karşıya kalabiliriz.”dedi.

MUTSUZ, İÇİNE KAPANIK, TÜKENMİŞ PROBLEMLER

Kişilerde kaygı bozukluğu, depresyon ve anksiyete gibi sorunların ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Kapan, “Bütün bunlar kişilerin psikolojik, fizyolojik ve nörolojik sağlığını ciddi şekilde etkiler. Uzun dönemde mutsuz, içine kapanık, tükenmiş, problemlerle baş başa bireylerle karşılaşabiliriz.” İfadelerini kullandı.

DR. KAPAN'DAN TAVSİYELER

Noröloji Uzmanı Dr. Oktay Kapan, tavsiyelerde de bulunarak, “Kaliteli uyku için dikkat edilmesi gerekenlere önem verilmelidir. Açık hava yürüyüşleri yapılmalı ve depremle ilgili haberlerden uzak durulmalıdır.” önerilerinde bulunurken ayrıca, “Yakın aile fertleri, dost ve arkadaşlarla zaman geçirilmesi, pozitif insanlarla temas edilmesi ve mutlaka profesyonel yardım alınması gerekmektedir.” diyerek destek arayışının önemine vurgu yaptı.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme