Doktor Işık, Erken Teşhis Elzemdir!

1-7 Nisan Ulusal Kanser haftası olması münasebetiyle kadınlarda sıkça görülen kanser hastalıkları ile ilgili Elazığ Özel Medilines Hospital doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yaser Işık, değerlendirmelerde bulundu.

Kanserin dünyada ve ülkemizde ölümlere sebep olan hastalıklar arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı problemi olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Yaser Işık, sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalık olduğunu vurguladı.

'HER 10 KİŞİDEN 1'İNİN KANSERDEN HAYATINI KAYBEDECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR'
Işık, dünya genelinde 75 yaşına kadar her 5 kişiden 1 kişinin kansere yakalanacağını ve her 10 kişiden 1'inin ise kanser nedeniyle hayatını kaybedeceğinin tahmin edildiğini ifade ederek, açıklamasında şunları kaydetti:

'Dünyada ve ülkemizde ilk sıralarda yer alan kanser türleri akciğer, meme ve kolorektal kanserler olarak benzerlik göstermektedir.
'SOSYOLOJİK VE PSİKOLOJİK YÜK ARTMASI BEKLENMEKTEDİR'
Gelecek yıllarda dünya nüfusunun artması, yaşlanması ve kansere yol açabilecek risk faktörlerine daha çok ve uzun süre maruz kalınması ile birlikte gerek tanı konacak kanser olgu sayısının gerekse bahsi geçen hastalığa bağlı ekonomik, sosyolojik ve psikolojik yükün artması beklenmektedir.
Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama Programları
Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlarda yılda bir kez klinik meme muayenesi, 2 yılda bir mamografi ile yapılmaktadır.
Rahim ağzı kanseri taraması; 30-65 yaş arasındaki kadınlarda 5 yılda bir HPV-DNA testi ile yapılmaktadır.
Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklerde 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) ile yapılmaktadır. Bu kişilerin 10 yılda bir kolonoskopi yaptırması önerilmektedir.
Jinekolojik Kanserler
En sık görülen jinekolojik kanserler olan endometrium (rahim), serviks (rahim ağzı) ve over (yumurtalık) kanserlerinden kaynaklanan ölüm oranı Avrupa'da yüzde 11.6, Amerika'da yüzde 10.8 olarak bildirilmektedir.
Rahim Kanseri
Türkiye'de ve gelişmiş ülkelerde en sık görülen jinekolojik kanserdir. Tanı konulan jinekolojik kanserlerin yüzde 44.7'sini oluşturur.
Hastaların yüzde 90'ından fazlasını 50 yaş üstü kadınlar oluşturmaktadır
'ERKEN TANI AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR'
Rahim kanseri için rutin bir tarama testi yoktur. Hastalık en sık, düzensiz vajinal kanama (aşırı ve sık menstruasyon) veya menopoz sonrası vajinal kanama ile bulgu verir. Dolayısıyla kadınların adet döngüsü dışında düzensiz kanamaları olması ve menopozdaki kadınlarda vajinal kanamaların olması durumunda jinekolojik muayeneye gitmeleri, erken tanı açısından büyük önem taşımaktadır.
Bu yüzden şüpheli durumlarda ( özellikle de menopoz sonrası oluşan kanamalarda ) muhakkak biyopsi alınması gerekmektedir.
Bu erken teşhis için elzemdir' dedi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme