Dolandırıcılara Dikkat!

Yüzbinlerce banka hesabı boşaltıldı. Sende kurban olma!!

Büyük bir çete organize ve son derece profesyonel bir şekilde banka hesaplarını boşaltıyor.

DOLANDIRICILAR NASIL YÖNTEMLER KULLANIYOR

1. Sizin adınıza Telefon operatörünüzü arayıp hattınızı kapattırıyorlar. Bunun için tüm bilgiler zaten ellerinde var.(Çalınan e devlet datası) Hattınız kapanınca telefonunuz devre dışı kalıyor. Sonra hattınızı tekrar açtırıp yeni sim kartı ve telefona yüklüyorlar. Böylece İnternet Bankacılığı dahil tüm özeliniz ellerine geçiyor. Siz uyanmayasınız diye bu işi gece yapıyorlar. Kredi kartınızdaki bakiyeyi, hesabınızdaki ek hesabı( yoksa açıyorlar) kredi kullanıp bu krediyi başka hesaplara gönderiyorlar. Başkaları adına açılan coin hesaplara transfer ediyorlar. Oradan başka coin hesaba atarak iz kaybettiriyorlar. Korkunç bir yöntem..

2. WhatsApp ve Telegram gruplarında: kargonuz ulaşmadı, şu kampanya, şu fırsat, hesabınız kitlendi, vb. mesaj atarak linke tıklamanız isteniyor. Bu linke tıkladığınız vakit yazılım ile sizin telefon onların kontrolüne geçiyor.

3.Yine size kısa mesaj atarak benzer içerikler ile linke tıklamanız istenir. Tıkladığınız anda yandınız.

4. Direk telefonda arayarak ”teröre karışmışsınız, Kredi masraflarınızı alacağız, banka hesabınız tehlikede” vb. yollarla sizin İnternet bankacılığına girmeniz ve onların talimatlarını izlemeniz istenir. Böylece sizin kredi kartı, ek hesap, vadeli hesap ne varsa soyuyorlar. Bu yöntem vasat ama çok sayıda kurbanı var.

5. Direk telefonda arayarak size ”kredi sigorta ödemesi, prim ödemesi, kampanya ödemesi vb.” yapacaklarını ve bunun için telefonunuza gelen kısa mesajları onlara söylemeniz istenir.
Burada kredi karınız kopyalanmış ve onunla farklı sitelerde alışveriş yapıyorlar. Verdiğiniz SMS ile kredi kartınız boşaltılıyor.

6. Kriptopara yatırımcılarını da unutmamışlar elbet. Onlara da ”Hesabınız kısıtlanmıştır, bloke olmaması için … linkine tıklayan” Size şu kadar x coin tanımlandı, talep etmek için tıklayın” vb. mesaj atıyorlar. Linke tıklayıp gelen ekrana borsa şifre bilgilerinizi girmenizi istiyorlar. Bilgileri verdiğiniz anda hesap sıfırlanıyor.

DOLANDIRICILARDAN NASIL KORUNABİLİRİZ:

1. Telefon operatörünüze giderek e- devlette olmayan ek bir şifre- soru belirleyin. Ki telefonunuz dolandırıcılar tarafından dışardan kapanıp açılmasın.

2.Herkese açık WhatsApp ve Telegram gruplarından çıkın. Yada bu gruplardaki hiç bir linke- tanıdık bir isim bile olsa asla tıklamayın.

3. Telefonda sizi arayıp bankacılık bankacılık işlemi yaptırmak isteyenleri engelleyip şikayet edin.

4. Kısa mesaj -SMS ile gelen linklere tıklamayın. Mesajı engelleyip silin.

5. Telefonunuza kredi kartı ile ilgili şüpheli işlem mesajı gelir gelmez hemen bankanızı arayıp kartı iptal ettirin.

6. Kriptopara borsasısı şifrenizi sadece borsanın resmi sitesi ve uygulamasına girin. Asla farklı link ile girdiğiniz sitede yazmayın.

7. İNTERNET BANKACILIĞINI SINIRLANDIRIN

– Kredi kartı otomotik limit artırımını iptal edin
– Kredi kartı limitini minimum seviyeye düşürün
– Ek hesap limitinizi otomotik limit artırımını iptal edin limitini düşürün veya kapatın.
– Ana kredi kartınızı internet alışverişine kapatın. Sanal kart kullanın. Onun limitini de alışverişe göre anlık ayarlayın.
– İnternet bankacılığı üzerinde Tüketici Kredi başvurusunu kapatın. Sadece şubelerde kredi kullanın.

8. Hem telefonunuzda hem de bilgisayarınızda güncel anti virüs proğramı olmalı.

9. Yüklü bakiyeniz varsa internet bankacılığı kullanmadığınız farklı bankaya yatırın. Ayrıca hiç bir şekilde bu paranın farklı hesaplara EFT ve Havale olmayacağına dair bankaya talimat verin. Ve ıslak imzalı belgeyi alıp saklayın.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme