Efe: Öldüren Değil, Yaşatan Yasanın Yanındayız!

Elazığ Baro Başkanı Av. Melih Efe, Sokak Hayvanlarına ilişkin kanun tasarısının TBMM Komisyonundan geçmesinden sonra açıklamalarda bulunarak, tasarıya tepki gösterdi.

Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik 17 maddelik yasa teklifinin kabul edilmesinin ardından tepki gösteren Elazığ Baro Başkanı Av. Melih Efe, bu tasarının derhal geri çekilmesi gerekmekte olduğunu vurguladı.

“BU TASARININ DERHAL GERİ ÇEKİLMESİ GEREKMEKTEDİR”

Başkan Efe, şuan ki tasarının yasa yapma metodundan oldukça uzak bir metin olduğunu ifade ederek açıklamasında şunları kaydetti:

“Türk Veteriner Hekimler Birliği ve Türkiye Barolar Birliği başta olmak üzere hayvan hakları konusunda uzman ve paydaş kurumlardan herhangi bir görüş ve öneri alınmadan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik öngörülen yasa tasarısı 12 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulmuştur. Yapılması istenilen değişiklikler incelendiğinde tarihe kara leke olarak kazınacak bu tasarının derhal geri çekilmesi gerekmektedir.

“ASGARİ DEMOKRASİ ŞARTLARINA UYGUN DEĞİLDİR”

Yasa tasarısında sokak köpeklerinin tümünün toplanarak bakım evlerine kapatılması öngörülmüş, ucu açık sebeplerle öldürülebileceği eklenmiştir. Bu şekliyle, yasa yapma metodundan oldukça uzak metnin ilgili paydaşlarıyla görüşülmeden yapılmaya çalışılması ise asgari demokrasi şartlarına uygun olmadığı aşikârdır.

“POPÜLASYONU AZALTMADIĞI GEREKÇESİ DOĞRU DEĞİLDİR”

“5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunun 6. Maddesinde Topla-Kısırlaştır-Aşıla Yerinde yaşat metodu bilim insanlarınca üremenin kontrolü açısından en ideal metot olarak seçilmekle beraber Türk kültür geleneğine de en uygunudur. Bu metodunun 20 yıldır var olduğu ve popülasyonu azaltmadığı gerekçesi ise doğru değildir. Metodun 20 yıldır uygulanmaması ve uygulamayan yerel yönetimlere hiçbir müeyyide yapılmaması nedeniyle şuan popülasyon sorunu vardır. Bu sorunun cezası hissedebilen canlılar olan hayvanlara kesilemez. Sokak hayvanları sorunun sebebi değil, kurbanıdır. Bu nedenle katliam yasasına dur deme adına 25 Temmuz 2024 tarihinde Perşembe günü saat 11.00'de Elazığ Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapacağız” diye konuştu.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme