Eğitime ve Şehre Bir Kadın Eli
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın atama kararı heyecanla beklenen Fırat Üniversitesi'ne Rektör adayı Canan Aksu Canbay adaylık sürecini boş geçirmeyerek görev yapmaya talip olduğu Fırat Üniversitesi'ne çağ atlatacak ve büyük hedefler içeren projeler geliştirdi.
Fırat Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Canan Aksu Canbay, üniversitelerin sadece bilim yuvası olmadığını söyleyerek, şehrin gelişmesinde önemli bir rol oynadığına vurgu yaptı.
Prof. Dr. Canan Aksu Canbay, Fırat Üniversitesi'ne rektör adayı olduğunu açıkladı. Rektör Adayı Canbay, Günışığı Gazetesi Haber Müdürü Gülçin Turgut'a Fırat Üniversitesine rektör olması halinde gerçekleştirmeyi düşündüğü planlarını anlattı. Vizyonunu uluslararası düzeyde bilim, teknoloji ve sanatta öncü, bölgesini ve dünyayı dönüştüren bir üniversite olmak olarak açıklayan Fırat Üniversitesi Rektör adayı Canan Aksu Canbay; toplum, insanlık ve doğa için evrensel değerler çerçevesinde, yaratıcı ve eleştirel düşünmeyi, yenilikçiliği ve liderliği teşvik ederek mükemmellik düzeyinde araştırma yapmak, eğitim vermek ve hizmet üreterek toplumsal sorunların çözümüne ve yaşam boyu öğrenme sürecine katkı sağlayacak bir misyon üstlendiklerini söyledi…
FÜ. TOPLUMSAL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE VE ÖĞRENME SÜRECİNE KATKI SAĞLAMAKTIR
Fırat Üniversitesi'nin tarihçesinden bahseden Rektör Adayı Prof. Dr. Canan Aksu Canbay, “1975 yılında Veteriner Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi olarak kurulan Fırat Üniversitesi, kurulduğu yıllarda bölgeye hizmet eden bir eğitim kurumu olarak faaliyete geçmiştir. Ancak, geçen yarım asırlık süreçte üniversite, yalnızca Elazığ iline hitap eden bir yapıya dönüşmüştür. Kaldıki, üniversite, bu misyonla kurulsaydı adının Elazığ Üniversitesi olması beklenirdi. Ancak, Fırat Üniversitesi olarak adlandırılmasının nedeni, üniversitenin bölgeye hitap eden bir eğitim kurumu olarak konumlandırılmasıdır. Bu sebeple; Misyonumuz; toplum, insanlık ve doğa için evrensel değerler çerçevesinde, yaratıcı ve eleştirel düşünmeyi, yenilikçiliği ve liderliği teşvik ederek mükemmellik düzeyinde araştırma yapmak, eğitim vermek ve hizmet üreterek toplumsal sorunların çözümüne ve yaşam boyu öğrenme sürecine katkı sağlamaktır. Bu doğrultuda, bilimsel araştırmalarımız ve eğitim programlarımızla bilgi birikimimizi artırarak, topluma ve insanlığa faydalı olmayı amaçlıyoruz. Vizyonumuz; uluslararası düzeyde bilim, teknoloji ve sanatta öncü, bölgesini ve dünyayı dönüştüren bir üniversite olmaktır.” dedi.
İNSANLIĞA FAYDALI OLMAYI AMAÇLIYORUZ
Fırat Üniversitesi Rektör adayı Prof. Dr. Canan Aksu Canbay, hedeflerine anlatırken, “Değişim ve gelişmeyi hedefleyen, evrensel bilime ve milli kültürün oluşumuna katkı sunan, öğrenme ve araştırma arzusunu teşvik eden yenilikçi ve kurum kültürüne uygun olarak eğitim-öğretim, araştırma ve toplumsal hizmet alanlarında çağın gereksinimlerine göre sürekli iyileştirme çalışmaları yapmak. Bilimde özgünlük arayışı içinde, araştırma, eğitim ve teknoloji konularında sorgulayıcı ve eleştirel olup, toplumun ve insanlığın ihtiyaçlarına hizmet edecek yenilikçi yaklaşımlar benimsemek. Çıktı odaklı, disiplinler arası ve topluma fayda sağlayan araştırmalar gerçekleştirmek.” ifadelerini kullandı.
SANAYİ İŞBİRLİKLERİ GELİŞTİREREK, BİLGİ VE TEKNOLOJİYİ TOPLUMA KAZANDIRMAK
Fırat Üniversitesi Rektör adayı Prof. Dr. Canan Aksu Canbay, Çok yönlü, etkin ve sürdürülebilir üniversite sanayi işbirlikleri (ÜSİ) geliştirerek bilgi ve teknolojiyi topluma kazandırmayı hedeflediklerini söyleyerek, “ Uluslararası ilişkilerde etkin işbirlikleri kurarak küresel düzeyde etkileşim ve işbirliği sağlamak. Milli değerleri benimseyen, her türlü görüş ve düşüncenin barış ve hoşgörü içinde ifade edilebildiği; farklılıkların zenginlik olarak görüldüğü, her türlü ayrımcılığa karşı duran evrensel bir yaklaşım sergilemek. Üretilen bilgi, teknoloji ve hizmeti iç ve dış paydaşlarla toplumun yararına sunmak ayrıca kurumsal karar alma süreçlerini iç ve dış paydaşların katılımıyla yürütmek. Katılımcı ve şeffaf yönetişim anlayışı ile artan öz gelir elde etmek ve toplumdaki Fırat Üniversitesi algısını güçlendirmek. Çok yönlü, etkin ve sürdürülebilir üniversite sanayi işbirlikleri (ÜSİ) geliştirerek bilgi ve teknolojiyi topluma kazandırmak. Sahip olduğumuz birim ve insan kaynaklarıyla ülkenin fiziki, ekonomik, stratejik ve sosyal şartlarına, yakın coğrafya ve dünya sorunlarına duyarlı olup çözüm üretmeyi temel değerler olarak kabul etmek.”dedi.
EKSİKLİKLERİ, GÖRMEZDEN GELEMEYİZ
Prof. Dr. Canan Aksu Canbay, özellikle üniversite hastanesinin durumu içler acısı oluğunu ve hastanenin talepleri karşılayamadığını dile getirerek, “Bizler, üniversitemizle ne kadar gurur duysak da, bir Elazığlı olarak eksiklikleri, hataları ve düzeltilmesi gereken noktaları görmezden gelemeyiz. Büyük çerçeveden baktığımızda, özellikle üniversite hastanesinin durumu içler acısıdır. Maalesef, hastanemizin merkezde hizmet vermesi nedeni ile talep çok yüksektir , talebin yüksek olması hasta sayısının fazla olması demektir ve görüyoruz ki hastanemiz bu talebi karşılayamamaktadır. Hastanedeki hijyen sorunu en büyük sıkıntılardan biridir ve bunun sebebi yetersiz eleman sayısı ve yönetimin çalışanlar üzerindeki etkinliğinin eksikliği olarak ifade edilebilir. Hastaların doktora ulaşamaması ve MR ile ultrason gibi hizmetler için aylar sonrasına gün verilmesi de bu sorunların başında gelmektedir. Aslında, bir tarım arazisine, mevcut hastaneden kapasitesi daha az olan yeni bir hastane yapmak yerine, mevcut hastanenin daha verimli kullanılabilir duruma getirilmesi için planlamalar yapılmalıdır.”dedi.
YEREL VE KÜLTÜREL FUARLAR DÜZENLEMEYİ PLANLIYORUZ
Projeler aracılığıyla temin edilen cihazların, tüm akademik personelin kullanımına açık hale getirilmesini hedeflediklerini kaydede Prof. Dr. Canan Aksu Canbay, “ Mevcut kaynakların optimize edilmesi, mevcut altyapının iyileştirilmesi ve hizmet kalitesinin artırılması, hem maliyetlerin düşürülmesine hem de daha etkin bir sağlık hizmeti sunulmasına katkı sağlayacaktır. Akademik personelimizin verimli ve etkin bir şekilde çalışabilmesi için laboratuvarların verimli bir şekilde kullanılmadığını ve yeterli teknik ekipman sorununun mevcut olduğunu gözlemliyoruz. Projeler aracılığıyla temin edilen cihazların, tüm akademik personelin kullanımına açık hale getirilmesi gerekmektedir.” dile getirdi.
YEREL VE KÜLTÜREL FUARLARI DÜZENLEMEYİ PLANLIYORUZ
Prof. Dr. Canan Aksu Canbay, STK'lar ve sanayi işbirliği ile her fakülte için sosyal sorumluluk projeleri, olduğunu belirten, “ Bu, hem araştırma faaliyetlerinin kalitesini artıracak hem de laboratuvar kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlayacaktır. Belediyemiz, derneklerimiz, STK'larımız ve sanayi işbirliği ile her fakülte için sosyal sorumluluk projeleri, öğrenci iş/toplum atölyeleri ve Elazığ ili yerel ve kültürel fuarları düzenlemeyi planlıyoruz.” dedi.
ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN YETERLİ STAJ İMKANI VE İŞ TECRÜBESİ KAZANMA OLANAĞI BULUNMAMAKTADIR
Prof. Dr. Canan Aksu Canbay, yapacakları etkinliklerin öğrencilerin hem akademik hem de sosyal becerilerini geliştirmelerine katkı sağlayacağını söyleyerek, “ Bu projeler, öğrencilerimizin kişisel özgüvenlerini artıracak ve kendilerini çalışma hayatına hazırlayacak deneyimler kazandıracaktır. Bu tür etkinlikler, öğrencilerimizin hem akademik hem de sosyal becerilerini geliştirmelerine katkı sağlayacaktır. Özellikle uygulamalı bölümlerde okuyan ve staj yapması gereken öğrencilerimiz için yeterli staj imkanı ve iş tecrübesi kazanma olanağı bulunmamaktadır. Bu durum, öğrencilerimizin mezuniyet sonrası iş hayatına hazırlanmalarını zorlaştırmakta ve kariyer gelişimlerini olumsuz etkilemektedir.” şeklinde konuştu.
STAJ İMKÂNI VE İŞ TECRÜBESİ KAZANMA OLANAĞI BULUNMAMAKTADIR
Öğrencilerin iş bulabilmelerini desteklemek içinde çalışmalarının olacağını ifade eden Prof. Dr. Canan Aksu Canbay, “Ayrıca, mezuniyet sonrası öğrencilerimizin iş bulabilmelerini desteklemek amacıyla işveren-mezun uzlaşmaları konulu çalıştaylar düzenleyeceğiz. Bu çalıştaylar, mezunlarımıza iş bulma sürecinde yardımcı olacak stratejiler geliştirmeyi ve iş dünyasıyla bağlantılar kurmalarını sağlayacaktır. Fırat Üniversitesi mezunlarının hızla mesleklerine ulaşabilmesi, üniversitenin etkin değerinin artmasını ve tercih edilme oranının yükselmesini sağlayacaktır. Mezunlarımızın iş bulma süreçlerini hızlandırmak, hem üniversitemizin hem de mezunlarımızın başarısını olumlu yönde etkileyecektir. Yine bu sürece ek olarak, ilçelerdeki meslek yüksekokullarında eğitim gören gençler için uygulamalı eğitimler sağlamak amacıyla yerel yönetimlerden, belediyelerden, mevcut sanayicilerden ve sivil toplum kuruluşlarından (STK) destek alınacaktır.”dedi
YEREL TARIMIN KALİTESİNİ VE EKONOMİK KATKISINI ARTIRACAKTIR
Tarıma ilişkin de çalışmalarının olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canan Aksu Canbay, “Bu işbirlikleri sayesinde öğrenciler, mesleki yetkinliklerini artıracak uygulamalı deneyimler elde edecek ve istihdama kazandırılacaktır. Şehrimizde bulunan tarıma elverişli ovalarda, üretim süreçlerinin desteklenmesi amacıyla üniversite-yetiştirici işbirlikleri çerçevesinde eğitimler ve atölye çalışmaları düzenlenecektir. Bu girişim, katma değeri yüksek tarım ürünlerinin ekiminin teşvik edilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasını hedeflemektedir. Eğitimler, üreticilere modern tarım teknikleri ve verimliliği artırıcı yöntemler konusunda bilgi ve beceri kazandırarak, yerel tarımın kalitesini ve ekonomik katkısını artıracaktır. “diye konuştu.
GENÇLERİMİZE FIRSATLAR SUNACAĞIZ
Prof. Dr. Canan Aksu Canbay, Elazığ'ın kültürel mirasını yaşatmayı ve genç nesillere aktarmayı hedeflediklerini dile getirerek, “Ayrıca, kültürel mirasıyla eşsiz bir şehir olan Elazığ'da, şehrimizin sanatsal kimliğini ve kültürel dokusunu ön plana çıkarmak amacıyla, geleneksel festivaller, konserler, sergiler ve çeşitli sanatsal etkinlikler düzenleyeceğiz. Bu etkinlikler, Elazığ'ın ruhuna dokunarak, şehrimizin kültürel mirasını yaşatmayı ve genç nesillere aktarmayı hedeflemektedir. Sanatın her alanında yenilikçi ve yaratıcı atölyeler kurarak, el sanatlarından resim ve müziğe kadar geniş bir yelpazede gençlerimize fırsatlar sunacağız.”dedi.
GÖRÜŞLER ALINACAKTIR
Prof. Dr. Canan Aksu Canbay, çalışmalarda paydaşlardan görüş alınacağını ve yapılan bütün çalışmalarda bilgilendirme yapılacaklarını kaydederek, “Böylece, gençlerimizin kültürel mirası öğrenmeleri ve yaşatmaları sağlanacaktır. Bu projelerle, Elazığ'ın sanatsal zenginliğini ve kültürel değerlerini canlı tutarak, şehrin kültürel kimliğini güçlendireceğiz. Belirli aralıklarla üniversitede gerçekleştirilen çalışmalar, sivil toplum kuruluşları, sanayi, yerel yönetimler ve basın ile paylaşılacak ve bu paydaşlardan görüşler alınacaktır. Bu süreçte, kurumlar ve temsilcilikler arasında üniversiteyle olan işbirliği, şeffaf ve etkin bir şekilde sağlanacaktır.” şeklinde konuştu.
ÜNİVERSİTELERİN EN BÜYÜK YAPI TAŞI ÖĞRENCİLERDİR
Prof. Dr. Canan Aksu Canbay, üniversitelerin en büyük yapı taşının öğrenciler olduğuna dikkat çekerek; “ Üniversitelerin en büyük yapı taşı öğrencilerdir. Bu nedenle, üniversitemizi tercih edip gelen ve ilk senesinde buradan gitmek için çaba gösteren hayal kırıklığına uğramış öğrencilerimiz için eğitim kalitesini artırmak, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleyerek sosyo kültürel, iletişimsel ve entelektüellik düzeylerini yükseltmek büyük önem taşımaktadır. Öğrencilerimizin memnuniyetini ve bağlılığını artırmak, üniversitenin genel başarısını ve itibarı üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır. Her zaman inandığım fikir şudur ki, güçlü bir eğitim kurumunun başarısı, sadece akademik mükemmeliyetle değil, aynı zamanda öğrencilerin ve mezunların kariyer gelişimini destekleyen etkili stratejilerle de doğrudan ilişkilidir.” dedi.
ÜNİVERSİTELER, YENİLİKÇİ STRATEJİLER GELİŞTİRMELİ VE UYGULAMALIDIR
Prof. Dr. Canan Aksu Canbay, öğrencileri iş dünyasına hazırlama, mezunları ve kariyerlerini destekleme konusundaki çabaların öneme sahip olduğunu belirtirken, “Üniversitelerin, öğrencilerini iş dünyasına hazırlama ve mezunlarının kariyerlerini destekleme konusundaki çabaları, hem kurumun itibarı hem de toplumsal etkisi açısından kritik öneme sahiptir. Bu bağlamda, güçlü bir kariyer destek programı, öğrencilerin sadece akademik başarılarını değil, aynı zamanda profesyonel yaşamlarına sağlam bir temel oluşturmalarına da olanak tanır. Üniversiteler, mezunlarının iş dünyasında rekabetçi ve başarılı bireyler olarak yer almasını sağlamak için sürekli olarak yenilikçi stratejiler geliştirmeli ve uygulamalıdır.” diye konuştu.