Elazığ'a Düzenleme Geldi!

Elazığlı vatandaşların da sıkça kullandığı kredi kartlarına bayramdan sonra yeni düzenleme gelecek. Peki düzenleme neleri içeriyor?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalara uyarı gönderdi. Bu uyarıya göre yeni düzenlemenin Kurban Bayramı'nın hemen ardından uygulanacağı belirtildi.

YAPTIĞIMIZ RÖPORTAJLARDA…

Elazığ'da birçok kez yaptığımız röportajlarda esnaflar vatandaşların kredi kartıyla aldıklarını belirtirken, vatandaşlarda birçok esnafın özellikle elektronik eşyalarda açık hesaba vermedikleri için kredi kartına yöneldiklerini belirtmişlerdi.

Kredi kartı kullanıcılarının gelir ve harcama dengelerinin bozulması, harcamalarının son dönemlerde artması yeni düzenlemeleri de beraberinde getirdi. Son olarak taksit sayıları aza indirilmişti. Ancak yeni uygulama ile müşteriler limitlerinin aylık gelirlerinin 4 ila 8 katı arasında çekim yapabileceği kaydedildi.

Bilkent Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Babuşçu, BDDK'nın bankalara yeni düzenlemelere ilişkin uyarı gönderdiğini söyledi.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Babuşçu, ''Kurban Bayramı sonrasında uygulanacak yeni düzenlemelerle kart limiti olması gerekenden yüksek olan müşterilerin limitlerinin, aylık gelirlerinin 4 ila 8 katı arasına çekileceği bildirildi.'' ifadelerini kullandı.

HARCAMALARDA BÜYÜK DÜŞÜŞ!

Ekonomide sıkı para politikalarına ilişkin atılan adımlar etkisini göstermeye başladı.

Milliyet'tin haberine göre geçen yıl mayıs sonunda Merkez Bankası verilerine göre 13 haftalık yıllıklandırılmış toplam kredi kartı büyüme hızı yüzde 258,34 seviyesindeydi. 2024 yılı Mart sonunda yüzde 100'ün altına düşen kredi kartı büyüme hızı mayıs sonunda yüzde 50'li seviyelere kadar geriledi.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, ''Çünkü kredi kartı ne kadar fazla kullanılırsa kayıt dışı ekonomi ile mücadele fazla olur ve kredi kartı ile alışveriş yapılan yerler fatura keser. Amaçlanan şey tüketimin azaltılmasıyla birlikte enflasyonla mücadele edilmesidir.''

VATANDAŞIN TEPKİSİ NASIL OLACAK?

Alıverişlerinin yüzde 80'nin kredi kartıyla yapan Elazığlıların bu yeni uygulamayı nasıl karşılanacağı ise merak konusu oldu.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme