Elazığ'da Köklü Değişim!
Elazığ'ında yer aldığı 81 ilde ev ve işyerlerindeki elektrik abonelik sistemlerini köklü şekilde değiştirecek.
Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) hakkında son detaylar ortaya çıktı. Elazığ'da yıllık tüketim seviyesi belirli oranın üzerinde olan aboneler, 1 Ocak 2025 tarihine kadar akıllı sayaç sistemine geçiş yapmak zorunda kalacak.
Akıllı elektrik sayaçları üzerinden, Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) oluşturulmuş ve Türkiye genelindeki elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçlar, bu sisteme bağlanmıştı. Bu uygulama sayesinde, elektrik sayaçları ve merkezi yazılım arasında kurulacak iki yönlü haberleşmeyle elektrik tüketim verileri doğrulanıp saklanabiliyor. MASS sistemi; modem, merkezi haberleşme yazılımı, haberleşme protokolü, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulamasından oluşuyor.
MEVCUT SAYAÇLAR AKILLI SAYAÇLARLA DEĞİŞECEK
Elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçların MASS kapsamına dahil edilmesi, gerekli teçhizatın, altyapının ve akıllı sayaçların kurulumu, işletilmesi ve bakımı ile mevcut sayaçların akıllı sayaçlarla değiştirilmesi, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin sorumluluğunda olacak. Zorunlu Geçiş Süreci Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), akıllı sayaçların geçmişe dönük verilerini de içerecek şekilde takip edilmesini sağlayacak mobil uygulamayı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geliştirecek. Elektrik dağıtım şirketleri de bu uygulama için gerekli olan verileri EPİAŞ'a sağlayacak altyapıyı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar oluşturmak zorunda kalacak.
“UZAKTAN OKUMA YAPILACAK”
Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), 1 Ocak 2025 tarihine kadar Merkezi Haberleşme Yazılımı Teknik Şartnamesi'ni yayımlayacak. Dağıtım şirketleri ise bu şartnameye uygun merkezi haberleşme yazılımını 1 Nisan 2025 tarihine kadar kuracak ve 1 Ağustos 2025 tarihine kadar uzaktan okuma yapılabilen tüm sayaçların verilerinin bu yazılım ile entegrasyonunu sağlayacak.
Yeni Sayaçların Tedariki ve Kurulumu Dağıtım şirketleri tarafından 1 Haziran 2025 tarihinden itibaren tedarik edilecek tüm akıllı sayaç, modem, merkezi haberleşme yazılımları ve veri yoğunlaştırıcıların birlikte çalışabilirlik ilkesine uygun olması gerekecek. Bu kapsamda, hem teknik altyapının hem de kullanıcı tarafındaki cihazların uyumlu hale getirilmesi büyük önem taşıyor. Uygulamanın başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi için hem dağıtım şirketlerine hem de kullanıcılara önemli görevler düşüyor.