Elazığlı Kadınlar Müjde

Milyonlarca kişinin emekli olmasının yolunu açacak düzenleme Kurban Bayramı tatili sonunda TBMM'ye gelerek görüşülmeye başlanacak.

Bayram tatili sonrası Meclis, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren önemli reformlarla yoğun bir gündeme hazırlanıyor. Meclis'e sunulacak düzenlemeler arasında en dikkat çekeni, ev kadınlarının ve Bağ-Kur'lu esnafın erken emeklilik yolunu açacak olan tasarı.

Yeni düzenlemelerle ev kadınları, isteğe bağlı emeklilik başvurusunda bulunduklarında sigorta primlerinin üçte birini devlet ödeyecek. Bu destekle birlikte, asgari ücret üzerinden prim yatıran bir ev kadınının 25 bin liralık ödemesi devlet tarafından karşılanacak. Şu anki asgari ücret üzerinden hesaplandığında, en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 400 TL iken, düzenleme onaylandığında bu tutarın 2 bin 133 TL'lik kısmı devlet tarafından karşılanacak. Böylece ev kadınları, ayda 4 bin 267 lira prim ödeyerek emekli olabilecek.

Ayrıca, çalışan kadınlara çocuk sayılarına göre yıpranma payı verilmesi de gündemde. Bu düzenlemeler, kadınların emeklilik haklarında önemli iyileştirmeler sağlayacak.

BAĞ-KUR PRİM GÜN SAYISI 9000'DEN 7200'E İNECEK

Torba yasa, Bağ-Kur'lu esnaf için de büyük yenilikler getiriyor. Meclis'ten geçmesi beklenen yasa ile Bağ-Kur ve SSK'lı çalışanlar arasındaki prim eşitsizliğinin giderilmesi hedefleniyor. Bağ-Kur'lu küçük esnafın prim gün sayısının, SSK'lı çalışanın prim gününe eşitlenmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu düzenlemeyle birlikte 1 milyon küçük esnafın 9 bin prim günü, 7 bin 200 güne çekilecek ve Bağ-Kur'lu çalışanlar 5 yıl erken emekli olma hakkı kazanacak.

Torba yasada yer alan bu kritik maddeler, milyonlarca çalışana ve ev kadınına erken emeklilik imkanı sağlayacak. Meclis'te kabul edilmesi beklenen düzenlemeler, özellikle ev kadınları ve küçük esnafın uzun süredir beklediği önemli değişiklikleri hayata geçirecek.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme