Gürsel Erol, Elazığ Esnafının Büyük Tepkisine Neden Olan Sorunu Meclis'e Taşıdı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ'ın sorunlarını Meclis'e taşımaya devam ediyor.
Milletvekili Erol, Elazığ'da depremlerle sarsılan esnafın can suyu olarak kullandığı kredilerin faizlerinin artırılması sorununu Meclis'e taşıdı. Geçtiğimiz günlerde kooperatiflere gönderilen şok bir genelgeyle Hazine ve Maliye Bakanlığı destekli esnaf kredilerinin faiz oranları fahiş bir artışa tabi tutuldu. Depremden etkilenen 5 il ve 2 ilçe bu düzenlemeden muaf tutulurken son yıllarda büyük afetler yaşayan ve ağır yara alan Elazığ'ın muaf tutulan iller arasında dahil edilmemesi kentte büyük bir tepkiye neden oldu
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, bir kez daha Elazığ'ın ve esnafın sesi olarak bu sorunu Meclis'e taşıdı. Erol, konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlaması istemiyle 5 soruluk soru önergesi verdi.
FAİZLER BÜYÜK BİR ORANLA YÜKSELTİLDİ
Milletvekili Erol'un Meclis'e sunduğu soru önergesinde şu bilgiler yer aldı: “Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın aldığı son kararla; Türkiye'de esnafların ticari çalışmalarına destek olması amacıyla, Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile Halkbank tarafından kullandırılan esnaf kefalet kredi faizleri arttırılmıştır. Yeni faiz oranları hali hazırda kullanmış mevcut esnaf kredisine de yansıtılmış ve kredilerin devam eden taksit ödemeleri faiz güncelleme uygulamasıyla kademeli olarak artırılmıştır. Esnaf kredilerinde yapılan son güncellemelerle; %7,5 olan kredi faizi %17'ye, %8,5 olan kredi faizi %18′e, %9,5 olan kredi faizi %21'e, %12,5 olan kredi faizi %24'e, %17,30 olan kredi faizi %25'e, %20 olan kredi faizi %26'ya, % 22,30 olan %27'ye, %24 ve %25 olan kredi faiz oranı %29'ya yükseltilmiştir.”
ESNAF BORCUNU ÖDEYEMEZ HALE GELDİ
Erol, verdiği 5 soruluk önergede, esnafların yaşadığı zorluklara: “Küresel ekonomide yaşanan sıkıntılar ve resesyon eğilimi, Avrupa ve Ortadoğu'da yaşanan savaşlar gibi dış faktörler ve son yıllarda ülkemizde yaşanan depremler sonrası ulusal ekonomimizde yaşanan kriz; kira, stopaj, vergi, elektrik, su, doğalgaz ve iş gücü gibi esnafımızın temel girdi maliyetlerini arttırmıştır. Esnaflarımız; yüksek maliyet ve düşük kazanç sonucu kepenk kapatmaya başlamış, bankalara ve toptancılara olan borçlarını ödeyemez hale gelmiştir. Esnafımızın geçmişte kullandığı krediler her ne kadar değişken faizli kredi olarak verilmiş olsa da bu faiz artırımı zaten zorluk çeken esnafımızın üstüne daha da ağır bir yük getirecektir.” İfadeleriyle değindi.
ELAZIĞ CİDDİ YARALAR ALDI
Milletvekili Erol, Elazığ'ın yaşadığı sorunlara da şu ifadelerle yer verdi: “2020 ve 2023 yıllarında yaşanan depremler sonrası Elazığ; ekonomik olarak ciddi yaralar almıştır. Bölge halkı ve esnafımız halen yaralarını sarmaya çalışmaktadır.
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremi sonrası, Elazığ ilimiz afet bölgesi ilan edilen 11 ilden biridir.”
ELAZIĞ DA MUAF TUTULMALI
Erol'un Bakan Şimşek'in yanıtlaması istemiyle verdiği 5 soruluk önergesinde şu sorular yer aldı:
Bu sebeplerle ivedi olarak; Esnaf ve Sanatkarlarımızı zora sokacak bu faiz artışları yeniden değerlendirilerek iptal edilmeli, Elazığ'da ki esnafımız da deprem felaketini yaşayan diğer illerde olduğu gibi artırılan faiz oranlarından muaf tutulmalı ve bu illere sağlanan imtiyazlar Elazığ'a da verilmelidir.
Bu hususta;
1. Elazığ'daki esnafların da deprem felaketini yaşayan diğer illerdeki esnaflar gibi artırılan
faiz oranlarından muaf tutulmasıyla ilgili Bakanlığınızın çalışması var mıdır?
2. 2020 ve 2023 yıllarında deprem felaketini yaşayan Elazığ ilinin bu işlemlerde deprem
bölgesi dışında tutulmasının nedeni nedir?
3. 2018-2024 yılları arasında Elazığ il merkezi ve ilçelerinde ayrı ayrı belirtmek üzere iflas
edip faaliyetlerini sonlandıran esnaf sayısı kaçtır?
4. Bakanlığınız 2020 yılında ve 2023 yılında yaşanan deprem felaketlerinden sonra Elazığ il merkezi ve ilçelerinde esnafa hangi desteklerde bulunmuştur? Verilen maddi destek tutarı ne kadardır?
5. Mayıs 2024 itibariyle Elazığ genelinde devlete ve özel bankalara borcu olan KOBİ sayısı
kaçtır? Toplam borç ne kadardır?