Hazar Gölü Mavi Bayrak Alabilecek mi?

Elazığ Sivrice Belediyesi, Hazar Gölü'nde mavi bayrağın yeniden dalgalanması için çalışma yürütüyor.

Daha önceki yıllarda Sivrice ilçesinde bulunan Hazar Gölü'nün de Mavi Bayrağı vardı. Ama gölün hızla kirlenmesi, bakımsız kalması ve yetkililerin yeterince ilgilenmemesi nedeniyle Hazar Gölü'ndeki Mavi Bayrak alındı.

MAVİ BAYRAKLI GÜNLERİNE GERİ DÖNMEYİ BEKLİYOR

Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi, 2024 yılı Mavi Bayrak ödüllerini açıkladı. Bu yıl Türkiye'de 567 plaj, 27 marina,18 turizm teknesi ve 9 bireysel yatta Mavi Bayrakla dalgalanırken Bir zamanlar Türkiye'nin Mavi Bayraklı tek gölü olan Hazar Gölü de tekrar mavi bayraklı günlerine geri dönmeyi bekliyor.

MAVİ BAYRAKLI PLAJLAR 16 DAVRANIŞ KURALINI İÇERİR

Mavi Bayraklı plajlar 33 kriter, marinalar 38 kriter, turizm tekneleri 51 kriter ve bireysel yatlar 4 kriter ile 16 davranış kuralını içerir. Plajlarda sezon içerisinde 15 gün ara ile yüzme suyu analizlerinin yapılması, atıksu arıtma tesislerinin uygunluğu, hassas doğal alanların korunması, cankurtaran ve ilkyardım malzemeleri bulundurulması, acil durum planı, engelli olanakları, atıkların ayrıştırılması, evcil hayvanların kontrolü, çevre eğitimi ve bilgilendirme zorunlu kriterlerden bazılarıdır. Marinalar ve turizm tekneleri için kurumsal sosyal sorumluluk ve halkın katılımı ve eğitimi de ayrıca istenmektedir.

İLK SIRADA İSPANYA, İKİNCİ SIRADA YUNANİSTAN

Merkezi Danimarka Kopenhag'ta bulunan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından bugün açıklanan mavi bayrak ödüllerine bu yıl Türkiye'den 16 plaj daha layık görüldü. Dünyanın en çok mavi bayraklı plajına bu yıl yine İspanya sahip olurken, ikinciliği Yunanistan elde etti. Türkiye'nin üçüncü olduğu listede İtalya dördüncü, Fransa da beşinci sırada yer aldı.

TÜRKİYE'DE MAVİ BAYRAKLI PLAJ SAYISI

Türkiye'de geçen yıl 551 olan mavi bayraklı plaj sayısına bu sene; İstanbul,Balıkesir ve Aydın'dan 3'er, Antalya ve Muğla'dan 2'şer, İzmir, Çanakkale, Tekirdağ, Bursa, Kırklareli ve Yalova'dan ise 1'er plaj eklendi. Samsun, Mersin, Kocaeli, Bartın,Ordu, Zonguldak ile Van ise mavi bayrak sayısı değişmeyen iller oldu.

Antalya 2024 yılında 233 plaj ile Türkiye'nin en çok mavi bayrak sahibi şehri olurken Muğla 112 plaj ile ikinci, İzmir 64 plaj ile üçüncü sırada yer aldı. Balıkesir, Aydın, Samsun,Çanakkale, Mersin, Kocaeli ve Tekirdağ ise İzmir'in ardından sırasıyla en çok mavi bayraklı plaja sahip olan iller arasında yer aldı.

1997 yılında Mavi Bayrak alan sonrasında plajlarından kaynaklanan kirlilik ve katı atıklar nedeniyle bayrağı geri alınmıştı. Sivrice Belediyesi de yeniden Mavi Bayrak alabilmek ve turizm de daha iyi bir noktaya gelebilmek için çalışmalarına devam ediyor.

Uzunluğu 22 km., genişliği 6 km olan ve Doğu'nun Yalova'sı olarak bilinen Hazar Gölü, günün her saatinde değişik görünüm kazanarak mavinin ve yeşilin her tonunu gösteriyor…

Çevresinde kamu kurum ve kuruluşlarına ait eğitim ve dinlenme tesislerinin yanı sıra turizm Bakanlığından belgeli otel, motel lokanta ve günübirlik piknik alanı, ayrıca özel kuruluşlar tarafından işletilen balık evleri bulunan Hazar Gölü'nde batık kentin yer alması da göle ayrı bir gizem kazandırıyor.

1997 yılında Avrupa Çevre Vakfı`ndan alınan Mavi Bayrak, kısa süre sonra plajlarından kaynaklanan kirlilik ve katı atıklar nedeniyle bayrağı geri alınmıştı.

Temiz ve berrak mavi suyu ile denizlerden bir farkı olmayan Hazar gölü yeniden mavi bayrak almak istiyor.

Sivrice Belediye Başkanı Ebubekir Irmak, Hazar Gölü'nün yeniden mavi bayrağa ulaşması ve turizm de daha ileriye gidebilmek amacıyla belediye olarak çalışma yaptıklarını söyledi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme