Keleş: Randevuya Sadakat Arttı!
AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, TBMM Genel Kurulu'nda Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerine önemli açıklamalarda bulundu.
Saadet Partisi Grubu'nun verdiği araştırma önergesi hakkında konuşan Keleş, MHRS'nin sağlık sistemindeki rolü ve yeni uygulamalar hakkında bilgi verdi.
“POLİKLİNİKLER ÖNÜNDEKİ YOĞUNLUK AZALMIŞTIR”
Milletvekili Erol Keleş, konuşmasında MHRS'nin Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşların hastane ve aile hekimlerine randevu alabilmelerini kolaylaştırmak amacıyla oluşturulduğunu belirtti. Sistemin internet sitesi, mobil uygulama ve çağrı merkezi üzerinden hizmet verdiğini ifade eden Keleş, “MHRS, hastanelerdeki muayene öncesi bekleme süresinin ve poliklinik önlerindeki yoğunluğun azaltılması, vatandaşların kendi zamanlarını doğru yönetebilmeleri ve hastanelerdeki hekim iş gücünün etkin kullanımının sağlanabilmesi amacıyla 2010 yılında hayata geçirilmiştir” dedi.
“TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ÇAĞRI MERKEZİ OLMUŞTUR”
Keleş, 2012 yılında 81 ildeki tüm kamu hastanelerinin projeye dahil edilerek Türkiye'nin en büyük çağrı merkezi haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nin Başhekimlik görevinde bulunmuş biri olarak sağlık sistemimizin sıradan bir sistem olmadığını, Sosyal Güvenlik kapsamında bedelsiz sağlık hizmeti sunabilen ender ülkelerden biri olduğumuzu ifade etti.
“YÜZDE 30'U KULLANILMIYOR”
MHRS üzerinden alınan randevuların büyük bir kısmının vatandaşların randevuya gelmemesi veya son dakika iptalleri nedeniyle boşa gittiğini belirten Keleş, bu durumun Sağlık Bakanlığı hastanelerinin kapasitelerinin yaklaşık yüzde 30'unun kullanılamamasına neden olduğunu söyledi. Bu sorunu çözmek amacıyla “Onaylı Randevu Sistemi”nin hayata geçirildiğini açıkladı.
“RANDEVUYA GELMEYECEKLERİNİ BİLDİRMELERİ GEREKİYOR”
Milletvekili Keleş, Onaylı Randevu Sistemi'nin, randevuların iptal edilmesinin ardından boş kalan kapasitenin hizmet bekleyen hastalar için kullanılmasını sağlayan yeni bir uygulama olduğunu belirtti. “13 Mayıs Pazartesi günü itibarıyla aktif hale gelen bu sistemde, randevu tarihinden bir gün önce akşam saat 20'ye kadar kişilerin randevusuna onay vermesi veya gelemeyeceğini bildirmesi gerekmektedir” dedi. Ayrıca, randevusunu onayladığı halde gitmeyen kişilerin aynı branş için 15 gün boyunca yeni randevu almasının kısıtlandığını, ancak bu kişilerin sağlık tesislerinden randevusuz hizmet alabileceğini ekledi.
“ORAN YÜZDE 92'YE ÇIKMIŞTIR”
Yeni sistemin vatandaşların randevuya sadakatini artırdığını ve randevu taleplerine daha hızlı cevap verilmesini sağladığını ifade eden Keleş, “Onaylı Randevu Dönemi öncesinde vatandaşlarımızın randevuya sadakati en yüksek yüzde 87'ye kadar çıkmış iken, yeni dönem sayesinde bu oran yüzde 92'ye çıkmıştır. Vatandaşların taleplerine öneri süresi 3 günün altına düşmüştür” şeklinde konuştu.
Konuşmasının sonunda Genel Kurulu saygıyla selamlayan Keleş, Sağlık Bakanlığı'nın yenilikçi uygulamalarla vatandaşlara daha etkin ve verimli hizmet sunmaya devam edeceğini belirtti.