Kilosu Cep Yakıyor!

Yüksek enflasyon, akaryakıt zamları ve dövizin önlenemeyen yükselişi, bütün ürünlere zam olarak yansıyor. Arka arkaya gelen zamlara son olarak yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi kuruyemiş de eklendi.

Elazığ'da atıştırmalık olarak tüketilen, gıda ürünlerinin vazgeçilmezi olan kuruyemişlerin artık evlere girilmesi hayal oldu. Kentin bir çok bölgesinde bulunan kuruyemiş dükkanlarına giren vatandaşlar, gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizlemiyor. Özellikle fiyatı artan ürünlerde tüketimin düştüğü söyleyen esnaflar vatandaşların leblebi ve çekirdek almayı tercih ettiği de belirttiler. Kuruyemiş fiyatları hakkında değerlendirmede bulunan esnaflar, vatandaşlar kilo yerine gramajla aldıklarını söylediler.

DABAKOĞLU: YÜZDE YÜZ ZAM GELDİ

Harput Çerez Yönetim Kurulu Başkanı Metehan Dabakoğlu, Gecen yıla fiyatlarda yüzde yüz zam olduğunu söylerken, “Yeni sezon çıktığı için fiyatlarda yükseliş var. Bu son günlerde bazı kuruyemişlerde bir düşüş var. Gecen yıla oranla yüzde yüz zam geldi. Gecen yıl 250 TL'ye sattığımız ceviz bu yıl 500 TL. İhracat olmazsa fiyatlarda gerileme olur.” dedi

BALTACI: PAHALILIK TÜRKİYE'NİN GENEL SORUNU

Yavuz Selim Baltacı ise kışın oldukça tüketilen kuruyemiş fiyatlarına da zam geldiğini belirten, “ Yavuz Selim Baltacı Orcik Yöresel Ürünler Firma olarak Elazığ'da yöresel ürünler ile uğraşıyoruz. Türkiye enflasyon oranlarına göre genel sorumuz fiyatların pahalılığı. Yılbaşı geliyor. Bizler için de yöresel ürünlerin sezon başıdır. Biz kuruyemişçi değiliz. Yöreselci olduğumuz için Eylül - Ekim ayları bizim için sezon başlığı tarihidir. Gecen sene 80 - 85 - 90 TL'ye sattığımız üzüm çeşitleri 180 - 200 - 220 TL. Geçen sene 140 - 150 - 160 liraya sattığımız kuru incir çeşitleri 350 – 400 - 450 TL, ortalama% yüzde yüzün daha üstünde.” şeklinde konuştu.

EN AZ ZAM GELEN ÜRÜNÜMÜZ İSE CEVİZDİR

En az zam gelen ürünün ise ceviz olduğunu dile getiren Baltacı, “Geçen sene kabuklu olarak 65 - 70 - 75 - 80 TL'ye satılan cevizler bu sene de 90 – 100 - 120 TL yüzde 50'nin altında kalıyor. Geçen sene iyi orciklerimiz 200 ile 250 TL arasındaydı. Bu sene de 350 ile 400 TL arası incelik kalınlığına göre değişiyor fiyatları.” dedi.

DAĞ: 1-2 KİLO ALACAĞINA ARTIK GRAMAJLA ALIYORLAR

Vatandaşlar kilo yerine gramajla aldıklarını söyleyen bir başka esnaf Ahmet Dağ ise, “Geceler uzadı, uzadıkça da vatandaşlar çerez yemek istiyor. Geçen yıla oranla kuruyemiş fiyatlarında yüzde yüz bir atışlık yaşandı. Vatandaşlar artık eskisi gibi kuruyemiş alamıyorlar 1-2 kilo alacağına artık gramajla alıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme