Kırgızsiztan'ı Kendi Toprağımız Gibi Görüyoruz

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası başkanı İdris Alan, Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev ve Kırgızistan'dan ilimize gelen heyeti ağırladı.

Bir dizi etkinlikler ve Cengiz Aytmatov Millet Parkının açılışları dolayısıyla ilimize gelen Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev ve beraberindekilerin Elazığ Ticaret ve Sanayi Odasına ziyaretlerinden memnuniyetini ortaya koyan Başkan Alan şunları söyledi:

“Öncelikle bugün “Ata Yurdu” Kırgızistan'dan ilimize gelen siz çok değerli misafirlerimizi ağırlamaktan büyük bir onur ve mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum.

Ortak kültürümüzün harcıyla yoğrulan Bozkır bilgelerinin diyarı Kırgızistan'dan, Türk-İslam medeniyetinin zirve şehri Elazığ'a hoş geldiniz, şeref verdiniz.

Milletimizin ve ülkemizin gönlünde Kırgızistan'ın apayrı bir yeri var. Ve bunun içindir ki Kırgızistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke Türkiye olmuştur.
Yine kitabı dünyada en çok okunan ve en çok yabancı dillere çevrilen, vefatından kısa süre önce de Hazar Şiir Akşamları çerçevesinde ilimizi şereflendiren Cengiz Aytmatov'un adını ölümsüz kılmak adına bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz millet parkının hayırlı olmasını diliyorum.

Bizi Kırgızistan'la dost ve kardeş yapan sadece ortak dilimiz, tarihimiz ve kültürümüz değil, son yıllarda ekonomik işbirliği ile iki ülkenin de müreffeh bir gelecek inşa etmeye yönelik ortaya koyduğu ortak ve güçlü iradesidir.

Elazığ, milli ve manevi duyguların yoğun yaşandığı, halkının milli değerler, vatan, bayrak ve ezan uğruna her türlü fedakârlığı yaptığı ve bu uğurda Fethi Sekin başta olmak üzere çok sayıda şehit verdiği bir şehirdir.

Kalkınma yolunda ciddi çabalar harcayan, son yıllarda artan sanayi tesisleri ile üretim ve ihracatta önemli başarılara imza atan bir şehirdir.

İlimizde; krom, mermer, bakır gibi madenlerin yanı sıra, Alabalık üretimi, Mobilya üretimi, yapı kimyasalları gibi ürünler ana ihraç kalemlerimizi teşkil eden ürünlerdir.

14 Meslek grubunda Odamıza kayıtlı 7840 üye bulunmaktadır.

2 Organize Sanayi Bölgesi, 1 Tarıma Dayalı Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve 1 Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi faaliyet göstermektedir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu, tüm il oda başkanlarımıza her fırsatta Türki cumhuriyetlerindeki kardeşlilerimizle ticaretimizi artırmamamız yönünde tavsiyelerde bulunmakta.

Bizler de Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası üyesi firmalarımızın kendi toprağımız ve vatanımız gibi gördüğümüz Kırgızistan'la ticari ilişkilerinin karşılıklı olarak üst seviyelere çıkarma noktasında yoğun gayret göstermekteyiz. Ülke olarak Kırgızistan'a 1 milyar dolar civarında ihracat yapmaktayız.

Sayın büyükelçimiz bizleri Kırgızistan'a davet ettiler. Bizler de bu davete icabet ederek 2024 yılı içerisinde iş inanlarımızla birlikte ziyaret etmeyi planlıyoruz. Ben tekrar kendilerine şehrimize ve Ticaret ve Sanayi Odamıza hoş geldiniz diyor sizlerin şahsında Kırgız soydaşlarımıza sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum.”
Elazığ ve Ticaret Odası Başkanımız Sayın İdris Alan'ı ziyaret etmekten büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, Elazığ'ın sadece Kırgızistan'dan değil tüm Türk dünyasından izler taşıdığını, Kırgızların ünlü Manas destanının isminin yayınevi ve diğer alanlarda da kullanıldığını görmekte mutluluk duyduklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın İdris Alan'ın da söylediği gibi bugün ünlü Kırgız yazarımız Cengiz Aymotov'un adının verildiği parkı açtık. Bizler Türklerle aynı ağacın dalları gibiyiz. Sayın başkanımızı ülkemize davet ettim. Sayın başkanımız ülkemizi iş insanları heyetiyle birlikte ziyaret edeceğine söz verdi. Kırgistan ve Elazığ arasındaki kardeşlik protokolleri hazırlayacağız. Bizler dostluğumuzu ticaret, sanayi ve finans alanında da pekiştirmek ve güçlendirmek istiyoruz ve bunda da başarılı olacağımıza inanıyorum” dedi.

Ziyaret anısına Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev'e bir hediye takdim eden Elazığ TSO Başkanı İdris Alan, konuklarına ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme