Kurbanlık Olarak Erkek Hayvanı Seçin
Kurban Bayramı'nda kesim için dişi hayvan yerine erkek hayvan tercih edilmesi gerektiği söyleyen, Elazığ Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cazim Bulut, 'Büyükbaş ve küçükbaş hayvanın azalıyor özellikle vatandaşlardan ricamdır erkek olanları tercih etmesi daha isabetli olacaktır.'dedi.
Dişi hayvan kesiminin hayvan varlığı için tehlikeli olduğuna dikkat çeken, Elazığ Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cazim Bulut, şap hastalığının ise Elazığ'da görülmediğini tüm hayvanlar tek tek ve veteriner hekim kontrolünde incelendiğini söyledi.
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Elazığ Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cazim Bulut, kurban kesimi öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken konular hakkında Günışığı Gazetesi Haber Müdürü Gülçin Turgut'a açıklamalarda bulundu. Hayvan sağlığı konusunda Elazığ'da problem yaşanmadığını belirten Başkan Bulut, kurbanlık olarak alınacak hayvanların sağlıklı, besili, kulak küpesi bulunan, veteriner sağlık raporu, hayvan pasaportu, nakil belgesi olan ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olmasına dikkat edilmesini belirtti.
ELAZIĞ'DA ŞAPA GEÇİT YOK
Şap hastalığının Elazığ'da görülmediğini her şeyin kontrol altında olduğunu dile getiren Başkan Bulut, “Genel anlamda her şey kontrol altında. Her işletme sahibinin çalıştığı bir hekim olduğu için genel anlamıyla sağlık kontrolünden geçiliyor. Hasta olduğu zaman hayvanlarını tedavi ettiriyorlar. Onun dışında zaten bakanlığın rutin olarak yapmış olduğu programları var. Onunla ilgili de aşılama programları da düzenli olarak yapılıyor.” dedi.
SAĞLIKLI HAYVAN CANLI OLUR, KILLARI PARLAK OLUR
Satın alırken ya da kesimden sonra en ufak şüphelerinde bir veterinerden bilgi almalarını öneren Başkan Bulut, “Sağlıklı hayvan canlı olur, kılları parlak olur. Hasta hayvan ise genelde depresif olur. Kulaklarını indirmiş, düşünen, gözyaşı akıntısı veya burun, ağız akıntısı, öksürük, benzeri, ishal gibi durumlar görülür. Hem satın alma hem de kesimden sonra en ufak şüphelerinde bir veterinerden bilgi alsınlar.” diye konuştu.
YAŞA VE DİŞLERE DİKKAT
Kurbanlık hayvanların 1 yaşını doldurmuş olması gerektiğini aktaran Başkan Bulut, “Yaşına ve dişine dikkat etsinler. 24 ayını doldurmuş hayvanların kalıcı dişlerinin olması lazım. Kurbanlık büyükbaş havyanlar (sığır-manda) 2 yaşını, küçükbaş hayvanlar da (koyun-keçi) 1 yaşını doldurmuş olmalıdır. Hayvanların yaşı konusun da tereddütte düşüldüğü durumlarda hayvan satış yerlerindeki resmi görevlilerden yardım istenmelidir. ” ifadelerini kullandı.
SATIŞ YERLERİNE KONTROLLÜ GİDİN
Kurbanlık hayvan satış yerleri çok fazla gezmenin sağlık açısından uygun olmayacağını işaret eden Başkan Bulut, “Vatandaşların kurbanlık alırken çok fazla işletmelere girip çıkması doğru değil. Gittikleri yerlere de mutlaka kontrollü gitsinler. Çünkü bir çok hastalığın yayılmaması açısından çok önemli” dedi.
HAYVANLARIN KULAK KÜPESİ OLMAK ZORUNDADIR
Vatandaşların kurbanlığı satın almadan önce küpe sorgusunu yapmaları gerektiğini belirten Başkan Bulut, “Küpe demek, hayvanın kontrolden geçtiği, kayıt altına alındığı ve hareketlerinin izlendiği anlamına geliyor. Veteriner hekimler sahada gerekli kontrolleri yaptıktan sonra hayvanları kayıt altına alıyor. Hayvanların küpelenmesi ve kayıt altına alınması önemli. Hayvan satış yerlerine gelen bütün hayvanların kulak küpesi olmak zorundadır. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sitesinden hayvanın küpesini yazıp, sorgula dediği zaman hayvanın sağlık sorunlarını, yapılan aşılamaları, yaşının nereden nereye geldiği, hangi işletmede bulunduğuna dair çok rahatlıkla ulaşabiliyorlar. Pasaport daha çok kimlik anlamına geliyor. Birde diğer önemli konu hayvan varlığı azalıyor. Vatandaşlar dişi hayvan tercih etmesinler.” diye konuştu.
ETLERİ HEMEN TÜKETMEYİN
Etlerin tüketimine ilişkin ise, Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etlerin en az 24 saat beklemesi gerektiğini söyleyen Başkan Bulut, uzun süre tüketilmeyecek etlerinde belli bir ısıya düştükten sonra parçalara bölünerek, buzdolabı poşetlerine konularak muhafaza edilmesi gerektiğini kaydetti.
GÖNÜL RAHATLIĞI ALABİLİRLER
Başkan Bulut, vatandaşların gönül rahatlığıyla kurbanlık alabileceklerini belirterek, “Çok yaygın olan bizi riske sokabilecek olan bir anormal durum söz konusu değil. Bize ihbarı gelen herhangi bir hastalık söz konusu değil. Vatandaşlarımız gönül rahatlığı içerisinde kurbanlarını gerek işletmelerimizde gerekse hayvan pazarında veya gerekse işte belediyenin belirlemiş olduğu satış noktalarında alabilirler.” dedi.