ÖTV İndirimi Süresinin Uzatılmasına Tepki
Türkiye Sakatlar Derneği Elazığ Şube Başkanı Metin Fırat, yapılan son değişikliklerle engelli bireylerin araç alımındaki ÖTV indirim hakkının ciddi şekilde kısıtlandığını ve adeta 'yerli araç zorunluluğu' ile engellilerin özgürlüklerinin sınırlandırıldığını belirtti. Fırat, 'Bu adım, engellilere yapılan en büyük haksızlık!' diyerek değişikliğin geri alınması gerektiğini vurguladı.
Türkiye Sakatlar Derneği Elazığ Şube Başkanı Metin Fırat, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu'nda yapılan değişikliğe ilişkin sert bir açıklama yaptı. Fırat, özellikle engellilerin yaşam koşullarının, ekonomik kriz ve mevzuat değişiklikleri nedeniyle giderek daha zor hale geldiğini vurguladı. Engelliler için daha önce sağlanan bazı hakların her geçen gün daraltıldığını belirten Başkan Fırat, son değişikliğin de bu olumsuz gidişatın bir örneği olduğunu söyledi.
MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ ENGELLİLERİN HAKLARINI KISITLIYOR
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda az sayıda milletvekilinin katılımıyla yapılan oylama ile 4760 sayılı ÖTV Kanunu'na ilişkin bir önerge kabul edildi. Bu önerge, özellikle ağır engellilerin yararlandığı bir hakkın değiştirilmesine neden oldu. Başkan Fırat, açıklamasında, 7537 sayılı Kanun teklifi ile yapılan değişikliğin, engelli bireylerin sahip olduğu hakları doğrudan kısıtladığını ifade etti.
YAPILAN DEĞİŞİKLİKLE ENGELLİLERİN ARAÇ ALIM HAKKI KISITLANDI
ÖTV Kanunu'nun 7. Maddesi, daha önce engellilerin, özel tertibatlı araçları beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere satın alabilmelerine olanak tanıyordu. Ancak, 7357 sayılı Kanun ile yapılan yeni değişiklik, engellilerin araç alımını daha da zorlaştırdı. Yapılan değişiklikle, motor silindir hacmi yerine artık vergi tutarı üzerinden bir kısıtlama getirilmiş ve araç alacak engellilere 'yerlilik oranı' (%20) gibi yeni kısıtlamalar getirilmiştir. Ayrıca, araç alım süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı.
Fırat, bu değişiklikle birlikte engelli bireylerin güvenli, modern ve teknolojik olarak uygun araçlara erişiminin zorlaştırıldığını belirtti. Fırat, bu durumun, engellilerin yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp, onların can güvenliğini de tehlikeye attığını ifade etti.
YERLİ ARAÇ ZORUNLULUĞU ENGELLİLERİN SEÇİM HAKKINI KISITLIYOR
Fırat, yapılan değişiklikle birlikte engellilerin sadece belirli markalara ve yerlilik oranı %20 olan araçlara mahkum edildiğini belirtti. Yerlilik oranına dair getirilen kısıtlama, engellilerin araç seçiminde ciddi sınırlamalarla karşı karşıya kalmalarına yol açmaktadır. Fırat, bu durumun engellilerin temel haklarıyla çeliştiğini ve pozitif ayrımcılıkla sağlanması gereken koşullardan uzak olduğunu vurguladı. Engellilerin, sağlık ve güvenlik açısından en işlevsel, en kullanışlı araçları seçme hakkına sahip olması gerektiğini ifade eden Başkan Fırat; bu değişikliğin geri alınması gerektiğini belirterek, Cumhurbaşkanlığı'na ve devlet yetkililerine çağrıda bulundu. Engellilerin araç alımında yerlilik oranının değişmesi gerektiğini savunan Fırat, bu konuda hükümetin ve devlet organlarının öncelikli adımlar atması gerektiğini söyledi. Devletin, bu tür uygulamalarda önce kendi araç alımlarını düzenleyerek engelliler için adil bir sistem oluşturması gerektiğini ifade etti.