Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddete Yasaklı Hasta Talebi

Kamu Birliği Konfederasyonu ve Genç Sağlık Sendikası Elazığ İl Başkanı Timur Gök, sağlık çalışanlarına yönelik saldırılarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Gök, sağlık çalışanlarına sözlü veya fiziksel saldırıda bulunan kişilerin 'YASAKLI HASTA' ilan edilerek bazı haklardan mahrum bırakılmasını talep etti.

Başkan Gök, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Yapılan bilimsel araştırmalar, sağlık çalışanlarının %52,3'ünün kariyerleri boyunca en az bir tür sağlıkta şiddete maruz kaldığını gösteriyor. Çalışanlarımızın %10,4'ü fiziksel, %48,2'si sözlü, %15'i mobbing, %1,6'sı ise cinsel taciz mağduru olmuştur. Değerli basın mensupları, bu açıklamayı yaptığım anlarda bile sağlıkta şiddet ülkenin dört bir yanında devam ediyor. Elinde pompalı tüfekle acil servisi basanlar, kadın aile hekimini saçından tutup sürükleyenler, hemşirelerimizi yumruklayanlar ve ambulans sürücülerimizi darp edenler hala aramızda dolaşıyor.”

Gök, sağlıkta şiddetin sadece artan hapis cezalarıyla önlenemeyeceğini vurguladı ve sağlıkta şiddet olayının “katalog suçlar” kapsamına alınmasının olumlu ama yetersiz bir adım olduğunu belirtti.

“Sağlık çalışanlarına yönelik sözlü veya fiziksel saldırıda bulunan kişilerin ‘YASAKLI HASTA' ilan edilmesi ve bazı sağlık haklarından mahrum bırakılmasını talep ediyoruz” diyen Gök, şiddet olaylarına karışan şahısların sosyal güvenlik kapsamında olsa bile ilaçlarını eczaneden parasıyla almasını ve kamu hastanelerinde acil servis hizmeti dışında diğer poliklinik ve servislerden belirli bir süre yararlanmamasını istediklerini ifade etti.

“Örneğin, 112 acil görevlilerini darp eden bir şahıs ertesi gün ambulans çağırdığında, ambulansın ücretini cebinden ödemelidir. Sabah aile hekimini darp eden bir zanlı, öğleden sonra elini kolunu sallayarak ilaç yazdırmaya gidememelidir” diyen Gök, sağlıkta şiddetin önlenmesi adına bürokrasinin hantallığının aşılması gerektiğini vurguladı. “Caydırıcılığı yüksek adımlar ivedilikle atılmalıdır” diye ekledi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme