Şahin Şerifoğulları: Sıfır Atık Şehri Olduğu Muzu Tescilledik

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, 4 Yılda Yaklaşık 600 Milyon TL'lik çevresel yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek bu alanda şehri en iyi yaşanılabilir kentler sıralamasında ilk sıralara taşıma hedefiyle hizmet ettiklerini söyledi…

Önceliği insan ve doğayı korumak, gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir çevre bırakmak ve iklim değişikliğiyle mücadelede uyumlu projeler üretmek olan Elazığ Belediyesi, çevresel yatırımlarıyla şehrin bugününe ve yarınlarına hizmet etmeye devam ediyor.

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI:“HEDEF ÇEVRECİ ŞEHİRLER ARASINDA İLK SIRALARA YERLEŞMEK”

Göreve geldiği günden itibaren hayata geçirdiği çevre projeleriyle 4 yılda yaklaşık 600 Milyonluk çevresel yatırım gerçekleştirdiklerini ifade eden Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, bu alanda şehri en iyi yaşanılabilir kentler sıralamasında ilk sıralara taşıma hedefiyle hizmet ettiklerini kaydetti.

“AMAÇ İSRAFI ÖNLEMEK”

Bu kapsamda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde başlatılan Sıfır Atık Projesi doğrultusunda israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması ve doğanın korunması hedeflerinin hızlı bir şekilde hayata geçirildiğini aktaran Başkan Şerifoğulları, bu alanda tescilli bir belediye olduklarını aktardı.

“SIFIR ATIK ŞEHRİ OLDUĞU MUZU TESCİLLEDİK”

Elazığ Belediyesi olarak hayata geçirdikleri bütün çalışmalarda geri dönüşüm ve sıfır atığın önemini gözeterek ilerlediklerini aktaran Başkan Şerifoğulları, bu alanda yürüttükleri bütün faaliyetlerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın mevzuat kriterlerine uygun, doğayla uyumlu çalışmalar olduğunu belirtti.

30.01.2023 tarihinde ilimizin Sıfır Atık Belgesi aldığını ve artık tescilli bir sıfır atık şehri olduğunu kaydeden Başkan Şerifoğulları;

Elazığ Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü olarak mücavir alan sınırları içerisinde, kurumlarda, okullarda, konut ve iş yerlerinde kağıt, plastik, metal ve cam gibi ambalaj atıklarının toplanması için 2'li sistem sıfır atık kumbaraları bıraktıklarını, 12 farklı atık türünün toplandığı mobil atık getirme merkezleri oluşturduklarını, giysi ve tekstil atıklarının toplanması amacıyla tekstil kumbaraları oluşturduklarını, vatandaşlarımızın kullandığı son kullanma tarihi geçen atık ilaçların toplanması amacıyla tüm eczanelere atık ilaç kumbaraları bıraktıklarını kaydetti.

Ayrıca atık pillerin kaynağında ayrı toplanması amacıyla atık pil kumbaralarının, konut ve iş yerlerinde oluşan bitkisel atık yağların toplanması amacıyla bitkisel atık yağ toplama noktalarının, hastaneler ve sağlık kuruluşlarında oluşan tıbbi atıkların kaynağında ayrı toplanması için gerekli alt yapının oluşturulmasının, baskı toner, kartuş ve ömrünü tamamlamış lastiklerin kaynağında ayrı toplanması için gerekli çalışmaların gerçekleştirildiğini aktaran Başkan Şerifoğulları, her anlamda bu belgeyi almayı hak ettiklerini kaydetti.

Göreve geldikleri günden itibaren 425.363.554 kg ambalaj atığının geri dönüşüme gönderildiğini aktaran Başkan Şerifoğulları, bu sayede hem belediye bütçesine hem de ekonomiye milyonlarca lira katkı sağladıklarını aktardı.

ŞEHRİN 2053 YILINA KADAR ATIK SU PROBLEMİNİ ORTADAN KALDIRACAK “İLERİ BİYOLOJİK ATIK SU ARITMA TESİSİ” İNŞA ÇALIŞMALARIMIZI BAŞLATTIK

“Çevre yatırımlarımızın en önemli kısmını oluşturan ve şehrin uzun yıllar atık su probleminin çözümüne katkı olacak Elazığ Belediyesi İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi inşaatımız, Elazığ-Bingöl Karayolu 17. kilometrede yer alan mevcut arıtma tesisinin yer aldığı yaklaşık 250 dönümlük arazi üzerinde devam ediyor. Çalışmalar kapsamında üç adet havalandırma havuzu ile üç adet biofosfor havuz inşası devam ederken, eş zamanlı olarak 6 adet son çöktürme havuzunun temel kazı çalışmaları gerçekleştiriliyor.

"YENİ ARITMA TESİSİ PROJEMİZ TAMAMLANDIKTAN SONRA GÜNDE 150 BİN METREKÜP ATIK SU ARITACAĞIZ"

Tesisin devreye alınmasıyla birlikte günlük 150 bin metreküp atık suyun arıtılacağı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'mizde atık sular donanımlı cihazlarla arıtıldıktan sonra yeniden doğaya deşarj edilecek.

Çevre yatırımlarımız kapsamında üzerinde titizlikle çalıştığımız ve geçtiğimiz günlerde inşa sürecini başlattığımız büyük projemiz, şehrimizin geleceği ve gelecek nesillerinsağlığı ile çevremizin temizliği açısından da son derece önem arz etmektedir.

ELAZIĞ'IN DEĞİŞEN VE GELİŞEN YÜZÜNE YAKIŞACAK MODERN BİR TESİS OLACAK

Mevcut haliyle betonarme kısmının ömrünü tamamlamış olması ve donanım açısından eski olan arıtma tesisimizin yerine İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi yaparak Elazığ'ın değişen ve gelişen yüzüne yakışır modern bir tesis inşa ediyoruz.

“BÖLGESİNDE ÖRNEK BİR PROJE OLAN ELAZIĞ BELEDİYESİ 1. SINIF ATIK GETİRME MERKEZİ'Nİ HİZMETE SUNDUK”

Her yönüyle örnek bir proje olan ve 14 farklı kategoride 64 tür atığın tesise kabulünü gerçekleştiren Elazığ Belediyesi 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi'ni, çevre yatırımları kapsamında hızlı bir şekilde inşa ettiklerini aktaran Başkan Şerifoğulları,

“Elazığ için dönüşüm başlıyor sloganı ile geri dönüşüme katkı sunmak, etkin bir toplama sistemi oluşturmak, yağ, pil, ilaç ve elektronik eşya ile büyük hacimli atıkların birbirine karıştırılmadan toplanmasını sağlamak üzere Güney Çevre Yolu Yemişlik mevkiinde 3 bin metrekarelik alanda hayata geçirdiğimiz 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi'mizde çevreye ve ekonomiye katkılarımızı sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARINI DAHA İLERİ SEVİYELERE TAŞIMAK AMACIYLA KENTİN FARKLI NOKTALARINDA MOBİL ATIK GETİRME MERKEZLERİ VE İKİLİ KUMBARALAR KONUŞLANDIRDIK”

“Çevre kirliliğini önlemek ve mahallelerimizde geri dönüşümü yaygınlaştırmak amacıyla yine kentin birçok noktasına 'Mobil Atık Getirme Merkezi' oluşturduk. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi'nin başlatmış olduğu Sıfır Atık Projesi kapsamında kent genelinde belirlenen yerlere Mobil Atık Getirme Merkezleri ve ikili atık kumbaralarının kurulumunu gerçekleştirdik.

Kağıt, karton, plastik, bitkisel ve cam bölmelerinden oluşan kumbaralarla vatandaşları geri dönüşüm konusunda bilinçlendirmeyi hedefledik. Her atığın çöp olmadığı hususunu uygulamalı çalışmalarla anlatmaya özen gösterdik ve geri kazanım sürecinin daha sağlıklı ilerlemesi için vatandaşın kolay ulaşabileceği cadde, sokak ve kamuya açık yerlere ikili atık kumbaralarımızı yerleştirdik.”

“TIBBİ ATIK STERİLİZASYON TESİSLERİMİZDE 4 YILDA 4.283.984 KG TIBBİ ATIĞIN BERTARAFINI GERÇEKLEŞTİRDİK”

“Ekiplerimiz tarafından sağlık kuruluşlarından toplanan ve insan sağlığını doğrudan tehdit eden tıbbi atıklar, Elazığ Belediyesi Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'ne nakledilerek buharlı sterilizasyon yöntemi ile zararsız evsel atığa dönüştürülüyor. Sterilize edilen atıklar daha sonra ise Katı Atık Ara Transfer İstasyonu'ndan Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'na nakledilerek evsel atıklarla birlikte bertaraf ediliyor.”

“Aynı şekilde evlerde bulunan ve miladını doldurmuş ilaçların özellikle çocukların eline geçmemesi, yanlış ilaç kullanımının önüne geçilmesi ve kanalizasyon sistemlerine karışıp çevreye zarar vermemesi için kontrollü bir şekilde toplatıp tesislerde bertarafını sağlıyoruz. Bu doğrultuda il genelinde bulunan eczanelerimize yerleştirdiğimiz atık ilaç kumbaralarıyla 4.752.60 kg ilacın güvenli bir şekilde imhasını gerçekleştirdik.”

“GES KAPASİTEMİZİ ARTIRIYORUZ”

Yenilenebilir enerji üretim çalışmaları doğrultusunda güneşten üretilen elektrik enerjisi ile kendi elektriğimizi ürettiğimiz merkeze bağlı Mürüdü köyü yakınlarında kurduğumuz 0,99 kw/h gücündeki Güneş Enerji Santrali (GES) ile belediye bütçemize gelir kazandırarak hem tasarruf sağlamaya hem de dolaylı olarak ülke ekonomisine katkı sunmaya devam ediyoruz.

“2.265.067 KW ELEKTRİK ÜRETTİK”

İlimizin güneş enerjisi potansiyelini değerlendirmek ve son yıllarda yaşanan iklim değişiklikleriyle mücadele etmek amacıyla Elazığ Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi mevkiinde 19 bin metrekare arazi üzerinde kurulan güneş enerjisi panelleri ile toplamda 2.265.067 kilowatt saat elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirerek ekonomimize ayrıca katkı sunuyoruz.

“10 MEGAVATLIK YENİ SANTRAL PROJESİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

990 kw/h gücündeki güneş enerjisi fotovoltaik panel kapasitesine sahip arazi uygulamalı güneş enerji santrali ile yenilenebilir enerji çalışmaları doğrultusunda önemli bir hizmeti hayata geçiren Belediyemiz, Şahinkaya Mahallesi içerisinde 10 megavatlık yeni GES projesinin kurulum çalışmaları için de adımlarını sürdürüyor.

“MEVCUT ALAN İTİBARİYLE VE PARKTA KULLANILAN MALZEME ÇEŞİTLİLİĞİ İLE BÖLGESİNİN EN BÜYÜK GERİ DÖNÜŞÜM PARKINI HİZMETE SUNDUK”

Çevresel yatırımlarımız arasında yer alan Elazığ Belediyesi Geri Dönüşüm Parkı'nı hızlı bir şekilde tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunduk.

Cumhuriyet Mahallesi içerisinde toplamda 11.812 m² alan üzerinde hayata geçirdiğimiz ve proje dâhilindeki her materyalin geri dönüşebilir malzeme kullanılarak oluşturulduğu Geri Dönüşüm Parkı'mızda, konteynerden dönüştürülmüş geri dönüşüm kafe ve oturma alanları ailelerin çocuklarıyla birlikte huzurla vakit geçireceği yepyeni bir mekân oldu.

Hurdaya ayrılmış metal, plastik, tahta gibi çeşitli malzemeler kullanılarak yapılan çocuk oyun grupları, mermer atıklarından yapılmış yürüyüş yolları, varillerin dönüşümünden elde edilmiş koltuklar, ağaç kütüğünden yapılmış masa, çeşme, atık kutuları, otomobil lastiğinden yapılan salıncak, tahterevalli, macera parkuru ve metalden yapılmış figürler muntazam bir işçilik ile dönüştürülerek farklı bir şekilde tekrar kullanıma kazandırıldı.

“TOPLADIĞIMIZ TEKSTİL ATIKLARINI İPLİK FİRMALARIYLA DEĞERLENDİRİP YENİDEN EKONOMİYE ÇEVİRİYORUZ”

Elazığ Belediyesi'nin “Kullanılmış Giysi Kumbarası” uygulaması kapsamında 167.835 kg tekstil atığını geri dönüşüme göndererek kaynak israfının önlendiğini ve atıkların azaltıldığını aktaran Başkan Şerifoğulları, uygulamanın şehir genelinde devam ettiğini vurguladı.

Evlerde ve mağazalarda, diğer iş yerlerinde kullanılmayan pantolon, ayakkabı, kemer, çanta, nevresim, pelüş oyuncak ve benzeri ürünleri Elazığ Belediyesi'nin şehir geneline yerleştirdiği atık giysi kumbaralarında toplayarak geri dönüşüme gönderildiğini aktaran Başkan Şerifoğulları, toplanan tekstil ürünlerinden kullanılabilir durumda olmayanları iplik firmalarında değerlendirilerek çöp olmaktan kurtardıklarını belirtti.

“HEMŞEHRİLERİME ÇEVRE HASSASİYETLERİ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Sıfır Atık projesi kapsamında hayata geçirdikleri geri dönüşüm ve çevre projeleriyle gelecek nesillere daha temiz bir doğa bırakmak ve doğal kaynakları korumak gayretiyle hizmet ettiklerini aktaran Başkan Şerifoğulları,

“Tekstil atıkları, dünyayı en çok kirleten sektörler arasında olan petrol endüstrisinden sonra ikinci sırayı alıyor. Çözünebilir maddelerden üretilmeyen bir tekstil ürünü doğada 200 seneye kadar kalabiliyor. İlimizde tekstil atıklarının doğaya karışmasını önleyecek Atık Giysi Toplama Kutuları ve hemşehrilerimizin desteğiyle tekstil atıklarını geri dönüştürerek ekonomiye kazandırıyoruz. Elazığ'ımızın geleceğine hep beraber sahip çıkarak yarınlarımıza temiz bir dünya bırakma hedefiyle çalışıyoruz. Bu konuda bizlere her zaman destek olan hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Çevre temizliği ve nefes alan yeşil bir Elazığ bizlerin en hassas olduğu konuların başında geliyor. Bu sorumlulukla çalışmalarımızı sürdürüp daha fazla neler yapılması gerekiyorsa sırasıyla hayata geçirmeye devam edeceğiz.” dedi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme