Sakın Kalın Giyinerek Uyumayın!

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre sağlıklı bir uykuya dalmak için vücut ısısının çok yüksek olmamasına dikkat çekildi.

Kalın pijamarla uyumak, cilt enfeksiyonunu tetiklediğini belirten uzmanlar; “Bakteriler nemli ve sıcak yerlerde daha iyi büyür. Üzerinizi kalın pijamalar ve yorganlarla kapattığınızda mikroplar için mükemmel bir üreme alanı oluşturursunuz. Ayrıca bu kalın kıyafet ve yorganlar kan akışınızı da zorlaştırır. Yatakta vücudunuzun çok sıcak olması iyi bir uyku çekmenizi engeller.”dedi.

21 DERECE SICAKLI İDAEAL

“Eğer uykunuzda terlerseniz akne ve sivilcelere neden olabilir. Yüksek sıcaklıklarda uyumak kortizol yani stres hormonunu harekete geçirir ve sabah stresli-gergin uyanırsınız. “diyen uzmanlar uyku için ideal sıcaklığın 21 derece olduğunu kaydettiler.
“Yatak odanızın olması gerektiği ısı ise 16-19 derece arasıdır. Ben soğuk odada uyursam kesin hasta olurum” yanılıyorsunuz.” Diyen uzmanlar; “Hasta olmanızın sebebi kalın kıyafetler ve yorganlar. Kalın giysi ve yorganlar altında vücut sıcaklığınız iyice yüksek seviyeye çıktığı için üstünüzü açtığınızda ani sıcaklık değişimi yüzünden hasta olursunuz. Kalın yorgan ve pijama kullanmazsanız serin odada uyuyup hasta olmazsınız.”diye konuştular.

SERİN YERDE UYUMANIN FAYDALARI

Serin odada ince kıyafetlerle uyumanın faydalarını sıralayan uzmanlar; “Uykusuzluğu önler. Uykusuzluğun nedeni vücut sıcaklığının yüksek olmasıdır. Stresi uzak tutar. Kortizol(stres) hormonunu dengeler. Serin oda da ince giysiler ile uyumak, Melatonin seviyesini artırır. Bu da daha az stres ve daha kaliteli bir uyku anlamına gelir. Daha sağlıklı ve dinç şekilde uyanırsınız. Diyabet gibi metabolik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Ayrıca, kalp hastalığı, depresyon ve obeziyeti önler. Daha derin ve kesintisiz uyku sağlar. Derin uyku vücudun hücresel onarımı için çok önemlidir. Kötü yağları vücuttan atar; serin bir odada ince giysiler ile uyumak vücudunuzun daha fazla kalori yakmasını sağlar. Çok daha rahat kilo verebilirsiniz.”ifadelerini kullandılar.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme