Savunma Sanayinde Yeni Bir Fiyasko mu

İlimizin Savunma Sanayi Yatırımlarından faydalanması amacıyla geçmişte Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantı ile geçtiğimiz aylarda Savunma Sanayii Başkanlığı İle Milli Savunma Bakanlığına yapılan ziyaretlere rağmen bu alanda bugüne kadar herhangi bir yatırımın başlamaması tepkilere sebep olurken Elazığ TSO Başkanı İdris Alan'ın bu konuda sessiz kalması anlamlı bulundu(!)

Özellikle teşvikte 6. Bölge imkânlarından faydalanmasının ardından bir üretim seferberliğine giren Elazığ'da bu konuda önemli adımlar atılmış, açılan çok sayıda fabrika ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “İstihdam, Üretim ve İhracat” hedefine katkı anlamında gayretli çalışmalar ortaya konmuştu
İHA, SİHA, KAAN gibi projelerle son yıllarda ülke olarak önemli bir konuma yükseldiğimiz savunma sanayi yatırımlarının ilimizde yapılmasına zemin hazırlamak üzere 9 Mayıs 2023 tarihinde Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde dönemin Savunma Sanayii Başkanı hemşerimiz Prof. Dr. İsmail Demir, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Av. Şuay Alpay, dönemin il valisi, milletvekilleri ile ilimiz yöneticilerin katıldığı “Savunma Sanayii Elazığ İl Buluşması” toplantısı gerçekleştirilmişti.

YAPILACAK YATIRIMLAR BİLE BELİRLENMİŞTİ.

Yapılan bu toplantıda; Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, ASELSAN, TAİ, TUSAŞ, HAVELSAN ve Savunma sanayi alanında yatırımcı diğer kurum ve kuruluşların ilimizde yatırım yapmalarını talep etti. Diğer il yönetici ve milletvekilleri de buna destek verdi.

ELAZIĞ'IN TALEBİ UYGUN GÖRÜLDÜ

Yapılan toplantıda, 24 Ocak 2020 ile 6 Şubat 2023 gibi iki büyük ve yıkıcı depremleri yaşayan ilimizin yeniden ayağa kalkması, yatırım, istihdam ve üretimin artmasıyla ekonomik olarak güçlenmesi adına Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ve Savunma Sanayii Başkanı, savunma sanayi yatırımlarının bir kısmının Elazığ'a yapılmasının çok doğru ve isabetli olacağını ifade etti.

SAVUNMA SANAYİ BAŞKANLIĞINDAN GELEN HEYET OLUMLU RAPOR VERDİ

Yapılan bu toplantıdan 15 gün sonra, Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan bir teknik heyet ilimize gelerek hangi konularda yatırımların yapılacağını ve bunun hangi uygun alan ve mevkilerde inşa edileceğine dair çalışmalar yaptı.

Yapılan bu teknik çalışma sonunda Savunma Sanayii Başkanlığından gelen heyet; TÜYAR'ın İleri Teknoloji Çip Paketleme tesisi, STM firmasının ise Duvar Arkası Radar Görüntüleme üretim tesislerini Elazığ'a kurulmasının oldukça uygun olacağını ifade etti.
Yine aynı heyet hem hammadde hem de tedarik zinciri yönünden Elazığ'ın oldukça avantajlı bir il olduğunu tespit etti.

TEKNOKET VE TEKNOVA UYGUN GÖRÜLDÜ

Yatırımların nereye yapılacağını da araştıran heyet, bu tesislerin yapılacağı mekân için uygun gördükleri alanlar olarak tüm teknik ve fiziki altyapıları tamamlanmış olan Elazığ Teknokent ile TEKNOVA OSB olarak belirledi.

BAŞKAN DEĞİŞTİ YATIRIMLAR UNUTULDU

Milli Savuma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ve Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ile ilimiz yöneticilerinin katıldığı toplantı ve ardından ilimize gelen heyetin teknik raporunun ardından Prof. Dr. İsmail Demir'in görev değişikliği sebebiyle bu çalışmalar ve atılan adımlar durdu ve herhangi bir ilerleme kaydedilmedi.

FIRAT ÜNİVERSİTESİ PROJELERE DESTEK VERMEYE HAZIR OLDUĞUNU AÇIKLAMIŞTI

Bu çalışmalar yapılırken Fırat Üniversitesindeki bilim insanları, ülkemizi dünyada önemli bir konuma yükselten savunma sanayi yatırımlarına katkı verecek olmanın onur ve mutluluğuyla oldukça heyecanlanmış ve kendileri de bu projelere destek vereceklerini açıklayarak çalışmalarına başlamışlardı.

CUMHURBAŞKANI MÜJDE VERDİ

İlimizde savunma sanayi yatırımlarının başlatılması konusunda bu süreç yaşanırken, 6 Şubat depreminin yıldönümünde Kahramanmaraş'taki konuşmasında, asrın felaketinin yaşandığı şehirlerin ekonomilerini canlandırmak amacıyla savunma sanayinde faaliyet gösteren kamu ve özel şirketlerin savunma sanayi yatırımlarını deprem yaşayan 11 ile yönlendirileceği müjdesini vermişti.

FARKLI İLLERDE BAŞLADI ELAZIĞ HALA BEKLİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklamasından daha önce Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından başlatılan ve şehirde önemli bir heyecan ve mutluluk oluşturan bu çalışmalardan bugüne kadar herhangi bir somut adım atılmadı.
Ancak bu süreçte; TUSAŞ, Kahramanmaraş Türkoğlu OSB'de Uçak, İHA ve Helikopter parçalarını üretmek için tesisleri açtı.
Yine, Roketsan, Hatay Kırıkhan'da Roket ve Füze üretecek sanayi tesisinin kurulma kararı14.03.2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

ELAZIĞ HEYETİ SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANLIĞINDA

Hemşerimiz Prof. Dr. İsmail Demir'in Savunma Sanayi Başkanlığı görevindeyken söz verilen ve bizzat kendisinin ilgilendiği yatırımlar hayata geçmediği gibi bu konuda somut herhangi bir adım da atılmadı.
Savunma sanayi yatırmalarının peşine düşen Elazığ Milletvekilleri, Belediye Başkanı ve Elazığ TSO Başkanı, 15-16 ve 17 Ağustos 2024 tarihlerinde aynı taleple bir kez daha Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün ile heyet olarak görüştüler.
Bu girişimler ile hem ilimizde yapılan savunma sanayi yatımları konulu toplantı hem de Ankara'da yapılan görüşmelere rağmen bugüne kadar herhangi bir savuma sanayi yatımı konusunda adım atılmadı.

BAŞKAN ALAN NEDEN SUSUYOR?

İlimiz ekonomisinin gelişmesi ve kalkınması yönünde önemli adımlar atan ve bu konuda cesur bir irade ortaya koyan Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan'ın bu yatırımların şehrimize neden yapılmadığına dair açıklama yapmayıp suskun kalması tepkilere sebep oldu.

YENİ BİZ FİYASKO MU?

İlimiz üretim ve istihdamına önemli katkılar sağlayacak savunma sanayi yatırımları konusunda henüz bir adım atılamamış olmasını “yeni bir fiyasko mu?” diye özetleyen Elazığlılar, bu konuda açıklama yapılmasını bekliyor.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme