Süt Sektöründe Yeni Kriz Kapıda: Acil Önlem Çağrısı

Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, süt sektöründe yeni bir krizin baş gösterdiğini söyledi.

Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, her yıl bu mevsimde süte talebin çok olduğu ama bu yıl hiç talep olmadığını söyleyerek firmaların üreticinin sütünü almayı bıraktığını kaydetti.

Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, Günışığı Gazetesi Haber Müdürü Gülçin Turgut'a süt üreticilerinin sorunlarını açıklarken, sektörün içinde bulunduğu zorlu duruma dikkat çekti. Başkan Ortaç, Süt sektöründe, üretim ve tüketimde yaşanan dengesizlikler yeni bir krizle karşı karşıya kalmamıza neden olabileceğini kaydederken, bu gidişatın anaç kesimlerini yeniden gündeme getireceği endişesini dile getirdi.

ÇOK CİDDİ SIKINTILAR VAR

Süt fiyatlarını üreticide ki süt fiyatlarının düştüğüne dikkat çeken Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, “ Süt fiyatlarını bazı bölgelerde düşürdüler. Çok ciddi sıkıntılar var. Büyük ulusal firmalar fiyatlarını biraz geri çekmeye başladılar. Raflara yansıyan bir şey yok. Ama sonuçta üretici üzerinde ciddi oyunlar oynanıyor. Ette sıkıntı yaşandığı gibi sütte de çok büyük sıkıntı yaşanırsa, ülke için biraz sıkıntı olur. Tedbirler alınmalı. “

ZAM BEKLERKEN, MEVCUT FİYATLARI KORUYAMIYORUZ

Firmaların üreticilerinin sütünü bıraktığını söyleyen Halef Ortaç, Bu durumun, tüketimin oldukça düşük olduğu bir dönemde yaşanması, süt üreticilerini büyük bir krizin eşiğine getirdiğini belirterek, “ Normalde her yıl bu aylarda ciddi anlamda süte talep vardı. Ama ne yazık ki 8'nci aya geldik. Sütte öyle ciddi bir talep yok. Biz sütü satmakla da sıkıntı çekiyoruz. Firmalar süt almıyor. Talep yok diyorlar. Biz süt konseyinden zam beklerken, biz mevcut fiyatları koruyamıyoruz. Üretici bir kilo süt sattıysa ancak 1 kilo 100 gram yem alabiliyor. Üretici süt fiyatlarında artış beklerken tam tersi oldu. Bu da büyük bir sıkıntı.”dedi.

ÜRETİCİ DESTEK VE SÜT FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLİYOR

Bu durumun, üreticilerin maliyetlerini karşılayamaz hale gelmesine neden olduğunu belirten Halef Ortaç, acil önlem alınması gerektiğini dile getirerek, “Sanayici birazda bu işi fırsata cevirdi. Daralma oldu. Biz satamıyoruz. Fiyatları geri çeken firmalar var. Üretici açısından hiç iç açıcı değil. Üretici bu aşamadan sonra da zarar edilecek duruma geliyor.”diye konuştu

YETKİLİLERİN BUNA EL ATMASI LAZIM

Yetkililere ve sektör temsilcilerine acil önlemler alınması çağrısında bulunan Halef Ortaç, süt üreticilerinin yaşadığı zorlukları ve sektörün geleceğine yönelik ciddi endişelerine vurgu yaparak, “Yetkililerin buna el atması lazım. Gerekirse süt primi olarak süt desteklemelerinin verilmesi lazım kayıt altından alınan sütlerde. Yoksa üretici zarar edecek. Üretici de sektörden çekildiği zaman ülke açısından çok büyük sıkıntılar yaşanır. Yani belki 5-6 ay 3 süt içebilirsiniz, 7-8 ay sonra o sütü temin etme şansınız kalmaz. Üretici süt fiyatlarında zam bekliyor . 17 liralık bir süt fiyatı ancak üreticiyi kurtarabilir.” şeklinde konuştu.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme