Ülkelerin Lokomotifi Esnaftır

Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Oda Başkanı Mithat Ulaş, Asgari ücret artışının esnafa yük olmaması gerektiğini söyledi…

Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Oda Başkanı Mithat Ulaş asgari ücretin artışının işvereni sıkıntıya sürüklediğini ve bu yükün hafifletilmesi gerektiğini belirtti…

Ülke gündeminde olan Asgari ücret ile ilgili işçi eleman boyutuna baktığımız zaman ve asgari ücretin bugün ki durumunu ele aldığımızda, son zamanlarda gelen zamlar kira zamları ve bir ailenin geçim kaynağının ne kadar olduğunu biliyoruz.”diyen Başkan Ulaş, “Bir asgari ücret ile çalışan kişinin 11.402 TL maaş alması ve kiraların hangi boyutta olduğunu ve bununla kıyaslama yapıldığı zaman bir asgari ücretin ne kadar düşük olduğunu görüyoruz”dedi.

ARTIŞ İŞVERENİ ZOR DURUMA DÜŞÜRMEMELİ

Başkan Ulaş, “Asgari ücret ile çalışan işçiler için bir alt meblağ memur maaşı ne ise o boyutta olması lazım. Ancak bunu biz talep ederken bir iş veren boyutunu da devreye koyduğumuz zaman bunun direk iş verene yüklendiğini unutulmamalıdır. O günkü ifademi tekrar söylüyorum, Asgari ücretin artırılmasına ve asgari ücretle çalışan vatandaşlarımızın alacaklarına karşı aksi bir düşüncemiz yok. Biz devletimizden asgari ücretin karşılığında kamu alacaklarının asgari ücrete endekslenmemesi lazım, ayırt edilmesi lazım. Bu durumun mecliste bir birinden ayırt edilmesi üzerine bir kanun ile geçekleşmesi lazım” dedi.

DEVLETİN ESNAFIN ÜZERİNDEKİ YÜKÜ HAFİFLETMESİ LAZIM

Bugün asgari ücretin 11,402 TL iken bir Bağ-Kur priminin veya sigorta priminin dört bin beş yüz lira olduğunu ifade eden Başkan Ulaş,“Bu gerçekleştiği zaman asgari ücret hızlı bir artışa girse bile esnafın üzerindeki yükte aynı şekilde aynı potansiyelde artışa girdi. Buda ister istemez işvereni sıkıntıya sürüklemiş oldu. Bu durumla beraber ister istemez işveren, işçi çıkartmak zorunda kaldı. İşverenin işçi çıkartmaması için devletin esnafın üzerindeki yükü hafifletmesi lazım. Bugün asgari ücret 11,402 TL iken bir Bağ-Kur priminin veya sigorta priminin dört bin beş yüz küsürlerde olduğuda bilinmelidir. Devletimiz vergi ile yaşamaktadır. Vergilerle var olmaktadır. Fakat sen bu verginin tamamını iş veren esnafa yüklersen olmaz. Ülkelerin lokomotifi esnaftır. Esnaf var ise devlet vardır. Esnaf var ise ülkelerin varlığı konuşulabilinir. Esnaf var ise şehrin ve ülkenin ekonomisi konuşulabilir. Biz ülkemizin varlığını, şehrimizin varlığını, esnaflarımızın ve işçilerimizin varlığını istemekteyiz” dedi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme