Anayasa Mahkemesi Yargısal Aktivizmde Bulunamaz

MHP Elazığ İl Başkanı Yunus Bal, Anayasa Mahkemesi'nin kararına ilişkin gazetemize açıklama yaparak, Anayasa Mahkemesi'nin Yargıtay'ın kesin hükmünü yok saydığına dikkat çekti.

Milliyetçi Hareket Partisi Elazığ İl Başkanı Yunus Bal, son günlerde gündemi meşgul eden Anayasaya Mahkemesi’nin kararına ilişkin; “ Anayasa Mahkemesi Yargıtay’ın kesin hükmünü yok sayıyor.” dedi.

Anayasa Mahkemesi kararlarına karşı kontrol mekanizmasının bulunmaması önemli bir eksikliktir diyen İl Başkanı Bal, Anayasanın 148/4 maddesi gereğince, “Bireysel başvuruda, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapılamaz” hükmüne rağmen adeta süper temiz mahkemesi gibi davrandığının altını çizerek açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“HUKUKA AYKIRI DAVRANILMIŞTIR”

“Son günlerde gündemi meşgul eden, Anayasa Mahkemesi'nin kararına ilişkin;

Anayasa'nın 14. maddesi kapsamına hangi suçların gireceğine Anayasa koyucu somut bir niteleme yapmaz. Anayasa, Ceza Kanununda olduğu gibi suçları tek tek saymaz.

Somut niteleme yargı içtihatlarına bırakılmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru yoluyla anayasa normunun uygulanmasını ortadan kaldıracak veya işlevsiz hale getirecek şekilde karar vermesi hukuka aykırıdır.

“GÖRÜŞ AYRILIĞI GÜN YÜZÜNE ÇIKTI”

Anayasanın 148/4 maddesi gereğince, “Bireysel başvuruda, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapılamaz” hükmüne rağmen adeta süper temiz mahkemesi gibi davranıyor.

Anayasa Mahkemesi Yargıtay’ın kesin hükmünü yok sayıyor. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay’ın üzerinde süper temyiz mahkemesi değildir. Süre gelen tartışmalar gösteriyor ki;

Günümüz ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan yeni bir anayasa son olarak Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay arasındaki görüş farklığı ile bir kez daha gün yüzüne çıkmıştır. “ dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak uzun bir süreden beri ülkemizin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ifade Ettiklerini vurgulayan MHP Elazığ İl Başkanı Yunus Bal; “ Genel Başkanımızın talimatları ile konunu uzmanı hukukçularımız tarafından hazırlanan 140 maddelik önerimizi sunmuştuk.

Anayasa Mahkemesi kararlarına karşı kontrol mekanizmasının bulunmaması önemli bir eksikliktir.

Hukuk normu koymanın, muhakeme meselesi değildir. Anayasa Mahkemesi yargısal aktivizm de bulunamaz.

Yasama organın yerine geçerek norm da ihdas edemez, mevcut olan normu da görmezden gelemez, anayasayı yeniden yorumlayamaz.

Suç ve ceza politikasını belirlemek, Anayasa Mahkemesi kararlarında sıkça ifade edildiği gibi kanun koyucunun, Türkiye Büyük Millet Meclisinin takdirindedir.

Bu konuyu milletimizin oyları ile tecelli eden Türkiye Büyük Millet Meclisi çözümü kavuşturacaktır.” İfadelerini kullandı.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme