Araç Alacaklar Dikkat!

Önümüzdeki dönemde, Avrupalı ve Çinli markaların Türkiye'de plug-in hibrit modellerini satışa sunması bekleniyor. Çin menşeli bazı markalar, yeni modellerini piyasaya sunma kararını açıklamış durumda. Bu durum, Türkiye'deki araç çeşitliliğini artırırken fiyat anlamında da olumlu bir etki yaratacak.

Hibrit araçlara uygulanan ÖTV indirimi kararının ardından gözler araç fiyatlarına çevrildi. Türkiye'de şu anda 24 farklı hibrit araç modeli bulunuyor. ÖTV indirimiyle birlikte bazı markaların Türkiye pazarına girmesi bekleniyor.

ÖTV indirimi sonrası, Türkiye'de faaliyet gösteren bazı markaların hibrit modellerini getirmeye hazırlandığı belirtiliyor. Özellikle bir Çinli markanın hibrit modelini Türkiye'ye sunmak için hazırlık yaptığı bildirildi.

Ayrıca, Çin araçlarına getirilen %40 ek gümrük vergisinin ardından BYD, Türkiye'ye 1 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını duyurmuştu. Bu dev otomobil üreticisi, Manisa'da elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi kuracak.

Fiyatlarda Düşüş Bekleniyor

Türkiye'de şarj edilebilen 24 hibrit araç modeli bulunuyor. Peki, ÖTV indirimi hangi araçları kapsayacak? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, milliyet.com.tr'ye yaptığı değerlendirmede, emisyonu 25 gramın altında olan, elektrikli menzili 70 km ve üzerinde olan plug-in hibrit araçların yeni düzenleme kapsamında olduğunu belirtti.

Ertemel, alınan kararla birlikte Türkiye'de satılan ve kriterlere uyan araçlarda fiyat düşüşü beklenirken, Avrupa ve Çin menşeli yaklaşık 10 farklı plug-in hibrit modelin Türkiye pazarına girmesinin teşvik edildiğini söyledi.

4 Modelde İndirim Bekleniyor

Karar, emisyonu 25 gramın altında olan ve elektrikli menzili 70 km ve üzerinde olan şarj edilebilir hibrit araçları kapsıyor. Türkiye'de bu niteliklere uyan dört model bulunuyor: BYD Seal, BMW X1, Skoda Kodiaq ve DS-9 Plug-In. %80'lik dilimden %30'a düşen BYD Seal ile %80'den %60'a gerileyen diğer modellerde (BMW X1, Skoda Kodiaq ve DS-9 Plug-In) indirim bekleniyor. Vergisel avantajlar nedeniyle bu araçlarda önümüzdeki günlerde indirimli fiyatların netleşmesi bekleniyor.

Daha Fazla Marka Türkiye'ye Gelebilir mi?

BYD, Çin otomotiv sektörünün önde gelen markalarından biri olup, Avrupa'da en çok satılan Çin markası konumunda. BYD'nin Türkiye'ye yapacağı doğrudan yatırım, diğer markalar için de bir domino etkisi yaratabilir. Türkiye'nin coğrafi konumu ve pazardaki avantajları göz önüne alındığında, başka markaların da bu trende katılarak yatırım yapması muhtemel. BYD'nin açıklamasının ardından başka bir Çin markası daha yatırım planlarını duyurmuştu. Chery markasının da Türkiye'de doğrudan yatırım yapacağı konuşuluyor.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme