Artçılar 5 Büyüklüğüne Kadar Sürebilir

Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Malatya'nın Kale ilçesinde 5.9 büyüklüğündeki depremin Kahramanmaraş depremlerinin tetikleyici etkisiyle oluştuğunu açıkladı. Prof. Dr. Aksoy, bölgedeki artçı depremlerin 5 büyüklüğüne kadar devam edebileceğini belirtti.

Aksoy, “Bölgede birçok fay hattı bulunuyor ve bunlar üzerinde ciddi bir stres birikimi var.” diyerek, 6 Şubat 2023 tarihindeki depremlerin ardından böyle bir durumun beklenebileceğine dikkat çekti.

Aksoy, “O dönemde 400 km’lik bir fayın kırılması yaşandı. Şimdi de bunun yansımaları devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Aksoy, yaşanan 5.9’luk depremin, önceki Kahramanmaraş depremleriyle bağlantılı olduğunu kaydederek, “Artçı depremler, 4, 4.5 ve 5 büyüklüğünde olabilir. İnsanlar, önümüzdeki günlerde bu büyüklükte başka depremler hissedebilir.” dedi.

Ancak, 6 Şubat depremlerinin etkisiyle oluşan bu depremlerin, yeniden 6 veya 6.5 büyüklüğünde bir sarsıntıya neden olma olasılığının düşük olduğunu belirten Aksoy, “Bu büyüklükteki depremler, 6 Şubat’taki stresin tetiklenmesiyle gerçekleşebilir.” diye ekledi.

Prof. Dr. Aksoy, Malatya Kale merkezli depremin, Tunceli ve Bingöl’de beklenen depremleri tetikleyecek bir özelliği olmadığını da ifade eden, “Yedisu segmentinde ve Kuzey Anadolu Fay Zonu’nda beklenen depremler var, ancak bu durum panik yaratmamalı. Elazığ’daki yapı stoğu büyük ölçüde yenilendi.” dedi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme