Ay'a Gidiyoruz!

Milli Uzay Programı kapsamında açıklanan 10 programdan ilki olan Ay Araştırma Programı ile ülkenin Ay'da mevcudiyeti bulunan sayılı ülkelerden biri olması amaçlanıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Kurum çalışmaları ile ülkedeki kuruluşların katkılarıyla hazırlanan Milli Uzay Programı kapsamında Türkiye'nin 10 yıllık plan ve hedefleri belirlendi.

Açıklanan 10 programdan ilki olan Ay Araştırma Programı ile ülkenin Ay'da mevcudiyeti bulunan sayılı ülkelerden biri olması amaçlanıyor. Bütün süreçlerin 2026 yılında tamamlanması ve aynı yıl aracın fırlatılması planlanıyor.

Milli Uzay Programı kapsamında başlatılan Ay Araştırma Programı ile de geliştirilen ilk uzay aracında bütün süreçlerin 2026 yılında tamamlanması gerekiyor. Süreç tamamlanması sonrasında ise aracın uzaya fırlatılması hedefler arasında. Milli Uzay Programı kapsamında Türkiye'nin 10 yıllık plan ve hedefleri belirlendi.
10 programdan ilkini oluşturan Ay Araştırma Programı ile ülkenin Ay'da mevcudiyet gösteren sayılı ülkelerden biri olması amaçlandı. Ay Araştırma Programı'nın ilk aşaması olan AYAP-1 kapsamında Ay'ın yörüngeden keşfi ve Ay yüzeyi ile ilk temasın gerçekleştirilmesi, ikinci aşamada ise AYAP-2 Projesi ile yumuşak iniş yöntemiyle yüzeye bir gezici keşif aracının (rover) indirilmesi hedeflendi.
Ay Araştırma Programı'nın AYAP-1 Projesi kapsamında Dünya'dan Ay yörüngesine ulaşarak buradan veri toplayan ve sonrasında Ay yüzeyiyle teması sağlayacak bir uzay aracı geliştirilerek görev operasyonları yürütülecek.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme