Bağ Bozumu ve Üzüm Festivali
Elazığ'da '17. Bağ Bozumu ve Üzüm Festivali ' etkinliği düzenlendi.
Elazığ Valiliği koordinesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Hoş köyünde düzenlenen etkinlikte, yerli üzüm türleri tanıtıldı.
Saat 14.00’te başlayan etkinliğe Elazığ Valisi Ömer Toraman, Yurtbaşı Belediye Başkanı Yasin Yılmaz, Akçakiraz Belediye Başkanı Sabahattin Kaya, İl. Jandarma Alay komutanı Murat Evren, İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, İl Müftüsü İrfan Üstündağ, Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, kurum müdürleri esnaf odaları başkanları, STK temsilcileri üzüm üreticileri ve vatandaşlar katıldı.
Etkinlik Elazığ Valisi Ömer Toraman ve protokol üyelerinin bağ bozumu ile başladı. Programda Elazığ Belediyesi Mehter Takımı ve Yurtbaşı Belediyesi halk oyunları ekibi gösteri sundu.
Daha sonra ağın beyazı, kırmızı üzüm, öküzgözü ve köhnü siyah üzüm kategorilerinde düzenlenen yarışmaya katılan 51 yetiştiricinin üzümleri, ziraat mühendislerinden oluşan jüri tarafından görünüm, tat, aroma ve irilik bakımından değerlendirildi.
TORAMAN; “40 MİLYON TL’NİN ÜZERİNDE BÜTÇE AYIRDIK”
Elazığ Belediyesi mehteran takımı ve Yurtbaşı Belediyesi halk oyunları ekibinin gösterileri başlayan şenlikte konuşan Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman “Hoş köyüne bir kantar yaparak bunu da köy muhtarlığına teslim ettik. Burada yerinde mahsulünü tartarak üreticilerimiz satışını gerçekleştirebiliyorlar. Bunu da yaklaşık 2 milyona mal ettik” dedi.
“Bu ekonominin daha da büyümesi için biz kamu kurum ve kuruluşları olarak tarım il müdürlüğü başta olmak üzere elimizden gelen desteği gösteriyoruz.” diyen Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman; “Ancak burada bir defa daha müsaadenizle İl Özel İdaresine teşekkür etmem lazım. İl Özel İdaresi geldiğimiz günden itibaren yaptığımız değerlendirmeler neticesinde tarımsal alt yapının geliştirilmesi için tarımsal sulamanın alt yapısını geliştirmek için geçen yıl hamd olsun 40 milyon TL’nin üzerinde yine bu sene de bir o kadar bütçe ayırarak çiftçimize destek oldu. Onların tarımsal sulama alt yapısını iyileştirdi. Bizde göreve geldiğimiz zaman Hoş köyünün ve civar köylerde üreticilerimiz bana geldiklerinde özellikle yoldan şikayetçi olmuşlardı. Bağlara verdiği zarardan bahsettiler. Onun üzerine büyük bir çalışmayı İl Özel İdaresi olarak yaptık ve Hoş köyü başta olmak üzere tarım arazilerinin yollarını beton asfalt stabilize yada parke standardında yaparak tozdan kurtardık. Dolayısıyla üzüm yetiştiricilerimizin zararlarını azaltmak için bizde elimizden geldiğince gayret gösterdik” dedi.
KILIÇ; “ÜZÜMLER MİNERAL BAKIMINDAN ZENGİN BESİN KAYNAĞIDIR”
Elazığ’da üzüm yetiştiriciliğinin yoğun olduğu bölgelere değinen Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç; “Bugün burada festivalini yaptığımız üzümler mineral bakımından zengin besin kaynağıdır. Taze olarak tükettiğimiz gibi aynı zamanda sirke, pekmez, orcik ve pestil olarak da tüketebiliyoruz. Bugün elimizde olgunlaşmış üzümden elde edilen koruk suyunu yaparak tüketebiliyoruz. İşte ilimizde sofralık ve sanayi olarak üretilen üzüm şu anda bulunduğum bölge Hoş’ta, Kıraç’ta, Sedeftepe’de, Yurtbaşı’nda, Ak Mezra ve çevre köylerinde üretildiği gibi aynı zamanda ilimizin Kuzova bölgesinde, Muratçık’da Koruk’da ve Balıbey köylerinde üretimi yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Bu yıl üzüm rekoltesindeki beklentilerini söyleyen Ali Kılıç; “Üzüm hasadında dönemsel olarak yaklaşık 1700 kişiye iş istihdamı sağladık. İlimiz toprak yapısı bakımından coğrafi konumu bakımından iklim geçişleri açısından nispeten az etkilenen bir bölgede bulunması münasebetiyle üzüm ürünlerinin yetişmesinde oldukça uygun bir bölgeye sahip. Elazığ ilimizde yaklaşık 105 ile 110 bin dekarlık tarım arazisinde üzüm ekilişinin gerçekleştirildiğini görüyoruz ve bu alanda yaklaşık 80-90 bin ton arasında değişen bir üzüm üretimi elde ediyoruz. İlimiz 2022 yılında 77 bin 439 ton üzüm üretimi ile Türkiye genelinde 8. Sırada yer aldı. Üzüm üretim değeri bakımından baktığımızda 2021 yılında 337 bin TL 2022 yılında 734 milyon TL olarak ilimiz ekonomisine katkı sağladı. Bu yıl itibariyle de rekolte beklentimiz yaklaşık 78-80 bin ton arasında gerçekleşeceği yönündedir. Üreticinin ve üretimin yüzyılında tüm çiftçilerimize bol kazançlar diliyorum.”şeklinde konuştu.
DERECEYE GİREN KÖY VE İSİMLER ŞU ŞEKİLDE;
Ağın beyazı kategorisinde 1. Hoş Köyünden Muhammet Sarıkamış, 2. Kıraç Köyünden Yusuf Ateş 3. Sedeftepe Köyünden Matem Örnek oldu.
İri Salkım Kategorisinde Muhammet Sarıkamış 3,825 kilogram ile birinci olurken mansiyon ödülü ise Red Globe Üzümü ile Kıraç Köyünden Ferhat Ateş oldu.
Ağın (Kış) Kırmızısı Kategorisinde 1. Hoş Köyü Zeynep Aydın 2. Kıraç Köyü Murat Ateş 3. Hoş Köyü Mehmet Menekşe oldu.
Köhnü Kategorisinde 1. Hoş Köyü Onur Okyılan 2. Hoş Köyü Mehmet Menekşe 3. Kıraç Köyü Ferhat Ateş oldu. Dereceye giren yarışmacılara plaket ve ödül verildi.