Başbağlar'ı Unutmadık!

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde, 5 Temmuz 1993 tarihinde PKK'lı teröristler tarafından şehit edilen 33 vatandaşımızı rahmetle anıyoruz…

Başbağlar Katliamının bugün 31. Yıldönümü… Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde, 5 Temmuz 1993 tarihinde teröristler tarafından şehit edilen 33 vatandaşımızı rahmetle anıyoruz…

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde, 5 Temmuz 1993'te teröristler 33 kişiyi katletmişti. Peki tarihe "Başbağlar Katliamı" olarak geçen o korkunç günde neler olmuştu?.

İşte o kara günün hikâyesi…

5 Temmuz 1993. Saat 20.30. Köyün etrafında ve içinde yüz civarında gözü dönmüş cani. Suçsuz, günahsız insanları öldürmeye niyet etmiş bir grup dağ eşkiyası. Hedef seçilmiş, ekipler hazırlanmış ve hain plan uygulanmaya başlanmıştı. Köyün etrafı kuşatılmış, telefonları kesilmişti. Köyün in¬sanlarının az sonra başlarına geleceklerden haberleri yok. Namaz vaktidir. Köyün erkeklerinin bir bölümü cami avlusunda abdest alırken, camiye doğru hareket etmekte… Köy sessiz...
Saat 20.30 sıralarında hoca elinde mikrofon, yüzü duvara dönük ezan okuyor. Hoca, arkasından gelenleri görmüyor. Ezan daha bitmeden hocanın ensesine bir tokat iniyor. Eli silahlı militanları arkasını dönünce görüyor. Ezan yarım kalmasın diye "Bırakın ezanı tamamlayayım" dese de, dinletemiyor. Yaka paça sürükleniyor.

AYNI ANDA CAMİDE MEVCUT BULUNAN CEMAAT DE DIŞARI ÇIKARILIYOR.

Caminin içinde olmayan köyün erkekleri tespit ediliyor. Falan filanı getirin diye emirler yağıyor. Baskın yapanlar aradıkları insanları ismen biliyorlar. Sıradan bir baskın değil bu. Militanlar, evlere dağılıyor, kadın, erkek, çocuk hepsini dışarı çıkarıyorlar. Zaten Adil Hocanın okuduğu akşam ezanının birden bire yarıda kesilmesine köy halkı bir anlam verememişti. Köyün içinde bulunan militanlar, kısa sürede köyde bulunan tüm insanları bir araya topluyorlar.
Teröristler kadınları ayırarak erkeklerin üzerine kurşun yağdırırken köyü de ateşe veriyor. Katliamda 29 kişi kurşunlara hedef olarak, biri çocuk ve biri de kadın, 4 kişi de ateşe verilen evlerde diri diri yakılarak katlediliyor.
Yangında okul ve camiyle birlikte 210 ev, 4 araç tamamen kül olurken 3 bin baş hayvan yanarak telef oldu. PKK’lı teröristler arkalarında yaptıkları vahşeti, ‘Sivas olaylarının intikamını alma adına yaptıklarını açıklayan bir bildiri bırakarak köyü terk ettiler. Katliamdan devlet yetkilileri ancak bir gün sonra haberdar olabildi. Katliamı gerçekleştiren ve yardım edenlerden 16’sı yakalandı. Ancak dava, 22 Eylül 1997 de İzmir DGM de sadece 2 kişinin 14 ve 3,5 yıla mahkûmiyetiyle son buldu.

'ACIYLA YAŞIYORUZ'

Hain saldırının acısı yüreklerdeki tazeliğini koruyor. Başbağlar'da katledilen 33 sivil, bugün köyde anılacak. Başbağlar katliamına ait izler, köydeki kültürevinde sergileniyor. Katliamdan yaralı kurtulanlardan hayatta kalan tek kişi olan Başbağlar Köyü muhtarı Ali Akarpınar, "31 yıldır biz bu acıyı yaşıyoruz" dedi.
Elazığ Mavi Haber Gazetesi olarak, 5 Temmuz 1993’te Erzincan'ın Başbağlar köyünde PKK'lı teröristler, tarafından katledilen 33 masum vatandaşımıza Allah’tan rahmet; yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı diliyoruz.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme