• Haberler
  • Genel
  • BİK Yönetim Kurulu 2024 Yılı 20'nci Toplantısı Yapıldı

BİK Yönetim Kurulu 2024 Yılı 20'nci Toplantısı Yapıldı

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu'nun 2024 Yılı 20. Toplantısı 7 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirildi.

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu toplantısında resmî ilan ve reklam yayımıyla alakalı süreli yayınlar hakkında yapılan işlemler, süreli yayınların isim ve alan adı değişikliği talepleri, basın çalışanlarının borç para talepleri ile diğer idari konular görüşülerek karara bağlandı.

195 Sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanun, 31 Mart 2023 tarihine kadar yürürlükte bulunan Resmî İlân ve Reklâmlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği ile Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliğine Dair Kararlar

Resmî ilan ve reklam yayımıyla alakalı 158 süreli yayına ilişkin 174 dosyanın görüşülmesi neticesinde;

Kurum aracılığı olmaksızın reklam yayımlayan süreli yayınlar hakkında 7 dosya görüşülerek her bir dosya için 5’er gün,
Kurum aracılığı olmaksızın reklam yayımlayan ve mevzuatın diğer maddelerine ilişkin ihlalleri bulunan süreli yayınlar hakkında 5 dosya görüşülerek her bir dosya için 5’er gün,
Kadro şartını ihlal eden süreli yayınlar hakkında 4 dosya görüşülerek her bir dosya için 3’er gün,
Kadro Bildirim zorunluluğunu ihlal eden süreli yayınlar hakkında 3 dosya görüşülerek her bir dosya için 1’er gün,
İçerik şartını ihlal eden süreli yayınlar hakkında 2 dosya görüşülerek her bir dosya için 1’er gün,
İlanları yayımlamayan, geç yayımlayan veya eksik yayımlayan süreli yayınlar hakkında 32 dosya görüşülerek her bir dosya için 7’şer gün,
Mahreç Kullanımı şartını ihlal eden süreli yayınlar hakkında 11 dosya görüşülerek her bir dosya için 3’er gün,
İşyeri Zorunluluğu şartını ihlal eden bir süreli yayın hakkında görüşülen dosya ile alakalı 3 gün,
Teslim Yükümlülüğü şartını ihlal eden süreli yayınlar hakkında 3 dosya görüşülerek her bir dosya için 3’er gün,
Künye şartını ihlal eden gazeteler hakkında 2 dosya görüşülerek her bir dosya için 1’er gün,
Defter Tutma şartını ihlal eden süreli yayınlar hakkında 4 dosya görüşülerek her bir dosya için 3’er gün,
Dağıtım Esasları şartını ihlal eden bir süreli yayın hakkında görüşülen dosya ile alakalı 3 gün,
Asgari Fiili Satış şartını ihlal eden süreli yayınlar hakkında 16 dosya görüşülerek her bir dosya için 3’er gün,
Resmî İlân ve Reklâmlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğindeki Dizgi, Tertip ve Baskı Esasları şartını ihlal eden bir süreli yayın hakkında görüşülen dosya ile alakalı 3 gün,
Resmî İlân ve Reklâmlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğindeki Defter Tutma şartını ihlal eden bir süreli yayın hakkında görüşülen dosya ile alakalı 3 gün,
Künye şartını ihlal eden bir internet haber sitesi hakkında görüşülen dosya ile alakalı 1 gün,
Asgari Haber Sayısı şartını ihlal eden bir internet haber sitesi hakkında görüşülen dosya ile alakalı 1 gün,
Resmi ilanların gösterimi ile alakalı ihlali bulunan bir internet haber sitesi hakkında görüşülen dosya ile alakalı 1 gün,
Arşivi ibraz edemeyen süreli yayın hakkında görüşülen dosya ile alakalı 1 gün
süreyle 195 sayılı Kanun’un 49. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca resmî ilan ve reklam kesme müeyyidesi uygulanmasına karar verildi.

Yönetim Kurulu ayrıca, Resmî İlân ve Reklâmlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği ile Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliğinin birden çok maddesine ilişkin ihlali bulunan süreli yayınlar hakkında 67 dosyayı görüşerek her bir dosya ile alakalı 3’er gün süreyle resmî ilan ve reklam kesme müeyyidesi uygulanmasına karar verdi.

Bununla birlikte, 158 süreli yayın arasında haklarında alınan Genel Müdürlük Kararlarının yeniden değerlendirilmesi neticesinde bir kısmının uygulanacak mahsup tutarlarının revizesine karar verilmiştir.

Öte yandan, Asgari Ziyaretçi Trafik şartına ilişkin ihlalleri bulunan süreli yayınlar hakkında görüşülen 3 dosya ile alakalı müeyyide uygulanmasına gerek görülmedi.

Süreli yayınların haklarında alınan Genel Müdürlük Kararlarına yaptıkları itirazların değerlendirilmesi sonucunda;

Bir süreli yayının ‘Dağıtım’ ek göstergesine, bir süreli yayının da ‘Satış’ ek göstergesine ilişkin yaptıkları itirazlar Yönetim Kurulunca reddedildi.

Bir süreli yayının resmi ilan yayımlama hakkı kazanamaması sebebiyle yaptığı itiraz ile Teslim Yükümlülüğünü ihlal etmelerinden dolayı resmi ilan yayımlama hakları sona eren 4 süreli yayının itirazları da reddedildi.

Süreli yayınların isim ve alan adı değişikliği talepleri

Toplantıda gazetelerin isim ve internet haber sitelerinin alan adı değişikliği talepleri de görüşülerek karara bağlandı. Denizli’de yayımlanan 1 gazetenin isim değişikliği; Ankara, İstanbul, Tekirdağ ve Çorum’daki birer internet haber sitesinin de alan adı değişikliği yapmalarına izin verildi.

Borç para ve yardımlar

Basın İlan Kurumu, basının desteklenmesine yönelik faaliyetleri kapsamında Kurumun Teşkiline Dair 195 sayılı Kanun, Basın İlan Kurumu Yönetmeliği ve 219 sayılı Borç Para ve Yardımlara Dair Genel Kurul Kararının ilgili hükümleri uyarınca basında fikren ve bedenen çalışanlara faizsiz borç para vermekte ve yardıma muhtaç basın mensupları ile vefat edenlerin ihtiyaç sahibi ailelerine de maddi yardımlar yapmaktadır.

Bu kapsamda resmî ilan yayımlama hakkını haiz süreli yayınlarda fikren veya bedenen çalışan 25 kişinin borç talepleri kabul edilerek; 25 basın mensubunun her birine 12.000 Türk Lirası olmak üzere faizsiz ve 12 ay geri ödemeli toplam 300.000 Türk Lirası borç para yardımı yapılmasına karar verildi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme