Bölgenin En Önemli Üniversitesi Haline Getireceğiz

Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik rektör adayı olduğunu açıkladı. Yılmazçelik, Rektör seçilmesi halinde Fırat Üniversitesi'ni daha iyi bir noktaya taşıyacağını kaydetti.

Hedeflerinin sadece Elazığ’da değil bölgede en iyi üniversite yapmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik; “Üniversite’deki sorunları biliyorum ve iddiam şudur ki ben çok daha iyisini yapacağım.” dedi.

Fırat Üniversitesi Rektörlüğüne adaylığını açıklayan Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik basın mensupları ile bir araya geldi. Akgün Otel’de basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, Fırat Üniversitesi Rektörü olduğu takdirde yapmayı planladığı projeleri açıkladı. Fırat Üniversitesi’nin mezunu ve mensubu olduğunu söyleyen Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, akademik tecrübelerinden aldığı güçle göreve talip olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Yılmazçelik, seçilmesi halinde şehrin dinamikleri ile istişareler yaparak çalışmalar yapacaklarını da dile getirdi.

35-40 SENEDİR FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NDEYİM

Elazığlı olduğunu ve uzun yıllardır Fırat Üniversitesi’nde görev yaptığını söyleyen Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, “Yaklaşık 35-40 senedir öğrencilik yıllarımdan beri Fırat Üniversitesi’ndeyim. Akademisyen olarak ve daha sonraki dönemlerde idareci olarak hizmet ettim. Bu dönemde Fırat Üniversitesi rektörlüğüne aday oldum.” dedi.

1985 YILINDA DÖNEM BİRİNCİSİ OLDUM

Fırat Üniversitesi’nin Elazığlı bir rektör tarafından yönetilmesini istediğini belirten Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, “1985 yılında Fırat Üniversitesi'ni bitirdiğim zaman, dönem birincisi olduğum zaman böyle içinde bir ukte vardı. Bu üniversite neden Elazığlı bir rektör tarafından yönetilmiyor? Diyordum. Daha sonraki dönemlerde yapmış olduğumuz idari görevlerin de bize vermiş olduğu cesaretle göreve talip oldu.” şeklinde konuştu.

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYE'NİN EN KÖKLÜ ÜNİVERSİTELERİNDEN

Fırat Üniversitesi’nin tarihçesinden bahseden Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, “Fırat Üniversitesi Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden bir tanesi.Her ne kadar resmi olarak kuruluşu 1975 görünse de bu üniversitenin kuruluş çalışmaları 1956’larda başlıyor. Daha sonra 1960'lardan sonraki dönemde devam ediyor. Hankendi tarafındaki kesik köprü bölgesinde Atatürk Üniversitesi'nin kurulması gündeme geliyor. İlk başlarda 1965-1966'larda önce Atatürk Üniversitesi'nin burada kurulması kararlaştırılmışken daha sonraki dönemlerde bu Erzurum'a kaydırılmış ve 1967 yılında Fırat Üniversitesi o dönemde sadece Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi olarak başlıyor ve resmi olarak da 1975 yılında Fırat Üniversitesi adını alıyor. ”dedi.

2025 YILINDA 50. YILINA GİRECEK

2025 yılında Fırat Üniversitesi’nin 50’nci yılına gireceğini belirten Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, “Büyük bir üniversite. Yaklaşık olarak bu dönemde 17 tane fakülte, 4 tane enstitü ve 9 tane de meslek yüksek okuluna sahip ve toplam öğrenci sayısına baktığımız zaman 41 bin 864 öğrencisi var. Buna lisans ve yüksek lisans öğrencileri, ön lisans öğrencileri dâhil edilmek üzere.  Akademisyenleri, öğretim üyelerini, öğretim üye yardımcılarını, araştırma görevlerini ve yine Fırat Üniversitesi'nde görev veren çok kıymetli idari personeli dâhil ettiğimiz zaman devasa bir rakamla karşı karşıya kalıyoruz.” dedi.

DEPREMLERDE ÖNCÜ ÜNİVERSİTE OLAMADI

Kahramanmaraş merkezli depremleri hatırlatan Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, o süreçte üniversitenin aktif rol olamadığını belirterek, “Buradaki problem Fırat Üniversitesi şehrin dinamiklerinin neresinde Şehirle ne kadar bütünleşmiş? Şehre ne kadar lokomotif görevi yapıyor? Maraş merkezli depremlerle karşı karşıya kaldık. Bu dönemde özellikle mesela Fırat Üniversitesi diğer çevrede bulunan üniversiteler içerisinde bu işe öncülük yapması gereken bir üniversite olması gerekirdi. Ancak burada çok fazla aktif bir görev alamadığını görüyoruz. “ dedi.

ELAZIĞ DIŞINDA BULUNAN ÖĞRENCİLERİ
CEZBEDEBİLECEK BİR FIRAT ÜNİVERSİTESİ  OLMALI

Eğitimin önemine dikkat çeken Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, üniversite iyi bir yere gelmesi şehrin ekonomisine de katkı sağlayacağına dikkat çekerek, “Bizim asıl amacımız üniversiteyi gerçekten sadece Elazığ değil, bölgenin en önemli üniversitesi haline getirmek. Bunun için de özellikle kısır çekişmeleri bir kenara bırakarak şehrin dinamiklerini bir araya toplayıp özellikle başta basın olmak üzere, çünkü sizlerin yapmış olduğunuz hizmetleri ben çok değerli buluyorum.  Elazığ'ın en önemli dinamiklerinden bir tanesi eğitimdir. Çünkü şehrin ekonomisini de girdi sağlayacaktır. Bunun içinde Elazığ dışında bulunan öğrencileri cezbedebilecek bir Fırat Üniversitesi oluşturmaktır. Kampüsüyle, sosyal alanlarıyla, içerisindeki alışveriş merkezleriyle, sosyal tesislerle, her şeyle İstanbul'da olan bir öğrenci veya İzmir'de olan bir öğrenci Fırat Üniversitesi'ni tercih edebilmelidir. Asıl önemli olan bu. Özellikle bu şehrin ekonomisine çok önemli bir girdi sağlayacaktır.” İfadelerini kullandı.

ÖĞRENCİ RAHATLIĞI VE KONFORU ÖNCELİĞİMİZ OLACAK

Fırat Üniversitesi Rektörü olduğu takdirde öğrenci rahatlığı ve konforunu da önem vereceklerini söyleyen Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik,”İnşallah bizler rektör olursak özellikle öğrenci rahatlığı ve konforunu sağlayacak olan hamleleri yapacağız. Ben 2-3 rektörle idareci olarak beraber çalıştım ve şunu gördüm. Elazığ’ın büyük bir potansiyeli var. Önemli olan bu potansiyeli hayata geçirmek.” dedi.

REKTÖR YERİNDE OTURMAYACAK

Açıklamasının devamında Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, “Kayseri Üniversitesi'ni gidip gezmişsiniz, görmüşsünüzdür. Orada özellikle bu şehrin zenginlerin, şehrin ticaretle uğraşan insanların buraya nasıl bir katkı sunduklarını görüyoruz. Rektör yerinde oturmayacak, rektör bürokratik meselelere boğulmayacak, Rektör’ün bir ayağı Elazığ’da olacak. Yurt dışında yaşayan Elazığlı hemşehrilerimiz buraya katkı sunmaya canı gönülden hazırlar. Ben şimdiye kadar yapılanları takdir ediyorum ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ama benim iddiam şudur ki ben çok daha iyisini yapacağım.” şeklinde konuştu.

BEN ŞEHİRLE BÜTÜNLEŞECEĞİM

Rektörlük görevine gelmesi halinde hayata geçirmek istediği çalışmaların içerinde Fırat Üniversitesi’nin yeniden yapılandırılması olduğunu da dile getiren Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, “Ben şehirle bütünleşeceğim. Ben kamuoyuyla bütünleşeceğim. Ve çok daha iyisini yapacağım. Bunun için adayım.  Eleştirilecek şeyler vardır ama bizim meselemiz o değil bir yerlere varamayız.  Rektör olmam durumunda Fırat Üniversitesi'nin yeniden yapılandırılması meselesini ben özellikle gündeme getireceğim. Bunları çok önceden yazdım, hazırladım.“ dedi.

İKİNCİ ÖĞRETİMLERİN KALDIRILMASI ŞEHİR EKONOMİSİNE ZARAR VERECEK.

Yaptığı açıklamada ikinci öğretim programlarının kaldırılması konusuna da değinen Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, “Sayın YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar 10 Temmuz gününde yapmış olduğu bir toplantıda bazı açıklamalar yaptı. İkinci öğretimlerin kaldırılmasıyla ilgili. Bu şehir ekonomisi anlamında bize zarar verecek. İkinci öğretimde bayağı bir öğrencimiz vardı. Parantez içerisinde onu da hemen söylemiş olayım. O toplantıda başkanımız özellikle şunu gündeme getirdi; “istihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını azaltıyoruz ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi logosunun özellikle yüksek öğretim programlarının tercihlerinde çok büyük bir rol oynayacağını ve bana göre çok da mantıklı istihdama duyarlılığın oluştuğunu belirterek istihdamla bağı azalan programların kademeli olarak azalıp kapatılacağını” belirtti. Çok yerinde bir tespit. Ben özellikle tebrik ediyorum. ” dedi.

FIRAT ÜNİVERSİTESİ'NE ÇOK BÜYÜK BİR İVME KAZANDIRABİLİRİZ

Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, üniversite olmayan bölümlere değinerek,  “Elazığ'a ziraat fakültesi lazım. Hukuk alanında özellikle Elazığ'ın yetiştirmiş olduğu çok kıymetli insanlar var. Niye Elazığ'da mesela hukuk fakültesi yok? Bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz bölümler noktasında Fırat Üniversitesi'ne çok büyük bir ivme kazandırabiliriz.” şeklinde konuştu.

ELAZIĞ NİYE BİR İKİNCİ ÜNİVERSİTE OLMASIN?

Elâzığ’a ikinci üniversite kurulması için gerekli çalışmaları yapacağını dile Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik,

“Mesela ben bunu senelerdir söylüyorum. Elazığ niye bir ikinci üniversite olmasın? Hemen yanı başımızda Diyarbakır'da, hemen yanı başımızda Malatya'da ikinci bir üniversite varken niye Elazığ'da olmasın? Kayseri'de benim bildiğim kadarıyla üç tane üniversite var. Gaziantep'te yine var. Bu ister özel üniversite olur, ister devlet üniversitesi olur. Bu konuda ben sizlere söz veriyorum. Eğer rektör olursam bunun takipçisi olacağım ve en büyük destekçisi ben olacağım.” dedi.

YILARDIR ÜNİVERSİTENİN İÇERİSİNDEYİM

Yıllardır üniversitenin içerisinde olduğunu belirten dile Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, sorunları çok iyi bildiğini ve çözmek için göreve talip olduğunu kaydederek, “Senelerdir bu işin içerisindeyim. Orası bizim bir şekilde evimiz, orası bizim ekmek parasını kazandığımız yer. Şimdi dolayısıyla insan ekmek parasını kazandığı yere ihanet etmemeli. Burada çok garip alışkanlıklar oluştu. Belki idarinin zaafı. Bir bölümde 20 tane hoca var.  20 tane hoca içerisinde gün içerisinde iki tane hoca yok. İdari personel sevgiyle, saygıyla yaklaşacaksınız. Üniversite’deki sorunları biliyorum ve bunları düzeltmeye talibim. Yalnız başına değil, devletimizin vereceği desteklerle, Fırat Üniversitesi 50’nci yılında çok daha ileriye taşımak hedefimdir.”dedi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme