Böyle Giderse Kararsız Seçmen Kalmayacak

Yaşanan zamlara tepki gösteren Elazığlılar, maaşların cepte erdiğini söylediler.

Son zamanlarda enflasyonun elektrik, su, doğalgaz, benzin gıda gibi birçok tüketim malzemesinde üst üste gelen zamlar, başta emekli ve asgari ücretle çalışan vatandaşlar olmak üzere toplumun tamamını ciddi şekilde olumsuz etkiliyor.

Enflasyonun etkisiyle her geçen gün yeni bir ürüne veya hizmete zam geliyor. Son dönemde elektrikten doğalgaza, akaryakıttan ulaşıma, sigaradan kiralara kadar pek çok ürün ve hizmete peş peşe zamlar geldi. Yapılan zamlardan şikâyet eden Elazığlı vatandaşlar değerlendirmelerde bulundular.

MAAŞLAR CEPTE ERİDİ

Hayat pahalılığı ve borçlar hakkında sokağa indik vatandaşa soru yönelttik aldığımız cevaplar hiç iç açıcı değildi. Gelen zamlar vatandaşın belini büküyor. Elazığlı vatandaş elde ettiği gelirle ne faturalarını ödeyebildiklerini nede, alışveriş yapabildiklerini kaydettiler.

İĞNEDEN İPLİĞE HER ŞEYE ZAM

Elazığlılar doğal gaz ve elektrik, ciddi bir şekilde artarak ev ve işyeri giderlerini artırdığını kaydettiler. Toplu taşıma ücretlerinde yapılan zamların da kendilerini zor durumda bıraktığını söyleyen vatandaşlar maaşların zamlar karşısında eridiğini söylediler.

MASRAFLAR HEP ARTARAK DEVAM EDİYOR

Elazığlılar, “Yapılan zamlar fazla hem de haddinden fazla, geçen zaman içerisinde yaptığımız masraflar hep artarak devam ediyor. Market, alışveriş vb. harcamalarımız önceden 300-400 TL tutarken şuan 8-9 bin TL civarında seyrediyor. Yani çok yüksek bir rakam.” Dediler.

ARTIK MARKETE GİDEMİYORUZ

Vatandaşlar, “Her gün zam, asgari ücretli zam, artık markete gidemiyoruz. Her şey pahalı. Artık ne yapacağımızı bilmiyoruz.” diyerek sıkıntılarını dile getirdi.

MARKET MARKET GEZEREK UYGUN ÜRÜN ALIYORUZ

Zamların hayatı olumsuz etkilediğini söyleyen vatandaş da  “Her şeyi araştırarak almak zorundayız market market geziyoruz nerde daha uygun. Düşünüyoruz öyle bir şey alabiliyoruz. Artık nereye baksam kime sorsam yokluk.”dedi.

İŞTE SON DÖNEMİN ZAMLARI

DOĞALGAZ

Ağustos ayından itibaren doğalgaz faturaları arttı. Konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 38 zam yapıldı. 1 Ağustos itibarıyla konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatı yüzde 38, yıllık doğal gaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğalgazın satış fiyatı ise yüzde 33,1 arttı.

TOPLU TAŞIMA ZAMLANDI

Toplu ulaşım ücretlerine zam geldi. Yeni tarifeye göre Elazığ’da minibüsler 15 TL iken öğrenci 12 TL oldu. Elazığ Belediyesi’ne ait otobüslerde ise tam 14 TL olurken, öğrenci 10 TL oldu.

KİRADA % 25'LİK UYGULAMA

Konut kiralarında ise yüzde 25’lik tavan zam uygulaması 1 Temmuz'dan itibaren son verildi. Yeni dönemde kira artış oranı enflasyon rakamlarına bağlı olarak TÜFE oranına göre belirleniyor.

AKARYAKIT

Akaryakıtlara ÖTV zammı yapıldı. Bu zamla birlikte, benzin, motorin ve LPG fiyatları yükseldi.

ELEKTRİK

Elektrik tarifelerine de zam yapıldı. Mesken aboneleri için yüzde 38, tarımsal faaliyetler için yüzde 30, özel hizmetler sektörü için ise yüzde 20 ila yüzde 38 arasında değişen oranlarda artış gerçekleşti.

YURT DIŞI HARÇ

Daha önce 150 TL olan yurt dışı çıkış harcının 500 TL olarak belirlenirken her yıl yeniden değerleme oranında artış olacak.

SİGARA VE ALKOL FİYATLARI

Ayrıca sigara ve alkol fiyatlarına, TÜİK verilerine ve ÖTV düzenlemelerine göre yüzde 19,49 oranında zam geldi.

Kaynak: GÜLÇİN TURGUT/GÜNIŞIĞI GAZETESİ

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme