Bu Yönetmelik: Yasadan Daha Acı!
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliğinin, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, Elazığ Barosu Hayvan Haklarını Koruma Komisyon Başkanı Avukat Elif Süeda Alan açıklamalarda bulundu.
Düzenlemede hayvanlara ilişkin bir çok madde yer verilirken, kanunda ötanazi maddesinin de yer almasına Elazığ Barosu Hayvan Haklarını Koruma Komisyon Başkanı Avukat Elif Süeda Alan tepki gösterdi.
Alan, katliam yasasının iptali için AYM’den karar beklenirken, yayınlanan yasa yönetmeliğinin, yasadan daha acı olduğunu dile getirdi.
“Yasada, en çok tartışılan maddelerden biri ‘ötenazi’ adı altında hayvanların katledilme gerekçeleri ve yöntemleridir” diyen Başkan Avukat Elif Süeda Alan, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
“Yasanın ilgili maddesinde bununla ilgili “İnsan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan” köpeklerin veteriner hekim tarafından/gözetiminde öldürülebileceği belirtiliyor ve de Yönetmelik, tartışmalara son verecek keskinlikte ‘ölüm’ içeriyor:
"MADDE 25- (1) 5199 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde belirtilen ötanazi işlemleri en az acı veren ilaçlarla, veteriner hekim tarafından uygun görülen bir yöntemle ve anestezi dozu verilmek suretiyle gerçekleştirilir." denilmektedir.
Ayrıca yasaklanan ötenazi yöntemleri sayılırken;
“KAMU ALGISI YARATILMIŞ LAKİN SİLAHLA ÖLDÜRÜLMEYE KADAR GİDEN BİR YOL ÇİZİLMİŞTİR”
c) Veteriner hekim tarafından gerekli görülmedikçe ateşli silahlarla öldürme yöntemi." şeklinde düzenlenen madde ile hayvanların Veteriner Hekim onayı ile silahla öldürülebileceği de düzenlenmiştir. Bu husus yasada olmayıp yönetmelik ile yayınlanmıştır. Hayvanların öldürülmeyeceği kamu algısı oluşturup sonrasında yönetmelik ile silahla öldürülmeye kadar giden bir yol çizilmiştir. Yasa ile hayvanların yaşamları tehdit edilirken yönetmelik, yaşam haklarının nasıl ellerinden alınacağını detaylandırmış ve hatta çeşitlendirmiştir. Bunun doğal bir sonucu ve yasanın toplumdaki katliam meraklısı kesimin kendilerine verdiği özgüvenin getirisi olarak yönetmelik yalnızca ölüm seçeneği sunmaktadır. Ayrıca Yönetmelikte, hayvan sahiplenecek kişilere bazı koşullar getirmiştir. Yasada, sahipli hayvanın terkedilmesinin cezaya tabi olduğu belirtilse de yönetmelikte, sahipli hayvanına bakamayacağını beyan edenlerin hayvanlarını bakımevlerine bırakmalarının önü açılmıştır. Yasada," Hayvan bakımevinde bulunan hayvanlardan sahiplendirilmeye uygun olanların sahiplendirilmesi için kampanyalar düzenlemek, yerel yönetim ilân panoları ile yerel yönetimin internet ortamı ve diğer tüm yayın organlarında duyuru yapmak" şeklinde Belediye meclislerine sorumluluk yüklerken aynı zamanda özellikle köpeklerin sahiplenmesini neredeyse fiilen imkansız hale getirmiştir. Yönetmelik, köpeklerin sahiplenilmesi için şu şartları sunmaktadır :
“TERK EDİLEN HAYVANLARIN ÖLDÜRÜLMESİNE SEBEP OLACAKTIR”
G) Hayvan bakımevinden köpek sahiplenmek isteyenlerden 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki yönetim planı doğrultusunda bağımsız bölümde köpek bulundurabileceğine dair belgeyi istemek…” Mevcut şartlarda apartmanda köpek beslenmesi yeterince zorken, bu durumu yönetimin onayına sunmak durumu daha da zorlaştırmaktadır. Bu madde ilk olarak kişinin ve de hayvanın özgürce yaşam hakkına bir ihlaldir. Yasaya göre hayvanını sokağa bırakana 60 bin lira ceza uygulanacak. Bununla amaç, kedi ve köpeklerin terk edilmesinin önüne geçmekti lakin yönetmelik taslağında köpeklerin bakımevlerine terk edilebileceği belirtiliyor. Hayvanın terkine yönelik getirilen ‘bakımevine bırakma ve kimlik kaydının sahipsiz statüsüne düşürülmesi’ değişikliği halihazırda ekonomik ve sosyal sorunlar yaşayan hayvan sahiplerinin hayvan bakmaya yönelik getirilen ağır şartlar neticesinde kapasite sorunu yaşayan bakımevlerine daha fazla hayvanı terk etmesine yol açacak ve nihayetinde ülkedeki sahipli hayvan sayısı azaltılarak terk edilen hayvanların öldürülmesine sebebiyet verilecektir.
“ÖLÜMÜ ŞART KOŞANLAR SAHİPLİ HAYVANLARA GÖZ DİKMİŞLER”
Zira sokaktaki hayvanlar için ölümü şart koşanlar gözlerini sahipli hayvana da dikmiş bulunmaktadır. Yönetmelikte sahiplenmeye ilişkin katı kurallar konulması, sahipli hayvanın dahi ağızlıkla gezdirilmesi, hayvan sahiplenilmesi için site veya apartman yönetim planına uygunluğun şart koşulması, hayvan sahibi ile hayvan düşmanları arasında oluşabilecek en ufak ihtilafta hayvanın aleyhine karar almanın kolaylaştırılması gibi maddelerin tek bir amacı olduğu söylenebilir; hayvanların sosyal yaşantıdan ve ülkemizden tamamen koparılması. https://edtor.e-udf.com/ 20.12.2024 1258 Sayfa 1 / 2 Yönetmelikte genel hatlarıyla bakmak gerekirse sözde İl Hayvanları Koruma Kurulu'nun, hayvanları öldürmekle görevlendirilmesi, Hayvanları Koruma Kanunu'nun hayvanlara ölümden başka seçenek sunmaması, yasanın hazırlık aşamasından beri dile getirdiğimiz üzere bu durumun önce sokaktaki daha sonra evdeki hayvanların öldürülmesine kadar ileri gideceği teşhisi söz konusu… Bu durum ne yazık ki karşı mücadele verdiğimiz kitlenin siyasi güce sahip bir avuç hayvan katili olduğu gerçeğini bizlere göstermiştir.”