Daha Yeşil Bir Elazığ İçin Çalışan Birileri Var!
Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı son yıllarda yaşanan iklim değişikliğinin, havaların ısınmasına yol açtığını söyledi. Buna bağlı olarak orman yangınları için riskli bir yıl olduğunu söyleyen Müdürü Arpacı, aşırı sıcaklarda yangınlarda artış yaşandığına dikkat çekti.
Elazığ Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı, orman yangınlarının son 10 yıla göre 11 kat arttığını bu yangınların yüzde 97’sinin İnsan Kaynaklı olduğunu belirterek basit önlemlerle yangınların önleneceğini söyledi.
Elazığ Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı, Elazığ Ulusal ve Yerel Basın Mensupları ile küresel ısınmanın etkisiyle artan orman yangınlarına karşı aldıkları tedbirlerle ilgili Basın Bilgilendirme Toplantısı düzenledi.
Bölge Müdürü Arpacı, yaşanan orman yangınlarının büyük alanlarda hasar bıraktığını ve yangın çıkmadan önce alınan tedbirlerin, yangın çıktıktan sonra hızlı müdahaleyi mümkün kıldığını belirtti. Yangınların en önemli faktörleri arasında hava sıcaklığı ve rüzgârın bulunduğunu vurgulayan Bölge Müdürü Arpacı, bu iki faktörün birleştiğinde yangınların yayılma hızının ve zararının çok büyük olduğunu ifade etti.
BASINLA TANIŞMA TOPLANTISI
Elazığ Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı bir basın toplantısı düzenleyerek 2024 yılındaki müdürlüklerinin yaptıkları çalışmaları ve bu yıl geçmiş yıllara göre artan orman yangınlarının sebepleri hakkında basın mensuplarıyla bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu…
Elazığ Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı’ya, Bölge Müdür Yardımcıları Osman Hasırcı, Necat Seyhan, Elazığ Orman İşletme Müdürü Hidayet Sarı ve Fidanlık Müdürü Serkan Yılmaz eşlik etti.
BÖLGEMİZDE Kİ FAALİYETLERİMİZİ ARTIRARAK DEVAM ETTİRECEĞİZ.
Yangınların iki ana faktörü olan sıcaklık ve rüzgârın etkilerine değinen Mustafa Arpacı; “Elazığ Bölge müdürlüğümüz bünyesinde 8 ilde hizmet veriyoruz. Bu kadar geniş bir faaliyet alanı bulunan Bölge Müdürlüğümüz her ilde yapılan planlama kapsamında yıllık programlarını sürdürmektedir. Bundan sonraki yıllarda da bölgemizde ki faaliyetlerimizi artırarak devam ettireceğiz.” dedi.
BU YIL YANGINLAR GEÇEN SENEYE GÖRE ERKEN BAŞLADI
Orman yangınları açısından riskli bir yıl yaşadıklarını, bunun olumsuz örneklerini Elazığ’da da görüldüğünü belirten Müdür Arpacı; “Elazığ’da geçen yıl ilk orman yangını 7 Temmuz’da görülen ilimizde bu yıl Haziran ayında görüldü. Bu yıl daha Temmuz ayının ortasındayız 11 Orman yangını gördük. Bu yangınlarda 181 hektarlık alan zarar gördü. İlimizde geçmiş yılların ortalaması yıllık 19 yangın iken bu yıl şimdiden 11 yangına ulaştık. 25 Haziran’da 9 farklı lokasyonda yangın olayı ile mücadele verdik. Bu mücadelemize Diyarbakır'dan gelen helikopterde katkı verdi.” Dedi
YANGINLARIN % 97’Sİ İNSAN KAYNAKLI
Meydana gelen yangın olaylarının yüzde 97’nin insan kaynaklı olduğunu belirten Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı; “Bu yangınların oluşmasının farklı nedenleri var. Aşırı sıcaklar otluk alanların kuruması en küçük kıvılcımda yangınlara davetiye çıkarıyor. Ormanlık alanlarda yapılan pikniklerde yakılan ateşler, sigara izmaritleri, anız yakma ve diğer etkenler yangınlara neden olmaktadır. Bunlar basit ön8lemler ile önlenebilir. Birde bu konuda özellikle kırsal alanda üreticilerimiz tarlalarının kenarlarını 10 metre sürmeleri durumunda oluşacak bir yangının söndürülmesine katkı sağlayacaklardır. Bunu unutmasınlar ve mutlaka yapsınlar. Bilindiği gibi ilimizde de Valilik kanalıyla alınan bir karar ile ilimizdeki bazı ormanlık alanlara girişler yasaklandı. Bu da yangın riskinin azaltılmasına olumlu bir katkı sağlayacaktır. Yine ürünlerin hasat edilmesinde biçerdöverlerin çalışmasında çalışma alanında su tankı bulunsun. Meydana gelebilecek bir yangın olayına anında müdahale edilmesi bu yangınların büyümeden söndürülmesini sağlayacaktır.” dedi.
GELECEĞE NEFES PROJEMİZ VE ÇOCUKLARIMIZ
Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı, Türkiye Yüzyılı projesi kapsamında Geleceğe Nefes çalışmalarının bu yıl da yapılacağını belirterek; “İlimizde Harput’un alt tarafında hazırlanan alanda 11 Kasım’da fidan dikimi töreni yapılacak. Burada ön plana çıkardığımız konu çocuklarımızın ve gençlerimizin fidan dikimidir. Çünkü bu çalışmamızda onlara ağaç sevgisini aşılamayı amaçlıyoruz. Onların diktiği fidanlar ilimizde ormanlık alan miktarını artıracaktır. Bugün ilimizde daha önce yüzde 20 olan Ormanlık alan miktarının yapılan çalışmalar ile yüzde 21’e yükseldiğini görüyoruz. Biz kırsalda çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmaların ortaya çıkması en az 5-6 yılı alıyor. Bugün diktiğimiz fidanlar 5-6 yıl sonra kendisini gösterecek duruma geliyor. Bu projemizle çocuklarımıza ağaç sevgisini kazandırıyor ve çevreye duyarlı olmalarının temelini atıyoruz.” diye konuştu.
İTHAL KONUMDAN İHRAÇ KONUMUNA GELDİK
Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarını sürdüren Fidanlık Müdürlüğünün yıllık 10 Milyon fidan üretimi planladığını bu üretilen fidanların bölge de yer alan illerde hazırlanan alanlara ekiminin yapılmasının yanında farklı üretimler ile ihracatta yaptıklarını belirten Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı “Dün fidan ithal ederken bugün ürettiğimiz fidanların bir bölümünü ihraç ediyoruz. Yine üretimini yaptığımız Lavantaları ihraç ederek önemli miktarda gelir elde ediyoruz. Orman yangınlarında ön planda söndürme görevi yapan personellerimiz vatanın topraklarını korurken, üretim yaparak ülkemize bu alanda dövizde kazandıran bir teşkilatız.” sözlerine ekledi.
Basın toplantısı slayt eşliğinde bölge müdürlükleri olarak yapılan çalışmaları değerlendirmesiyle sona erdi.