Deprem Habercisi Mi?
Ağrı Dağı'nın zirvesinde mercek bulutu görüldü.
Türkiye'nin günlerce konuştuğu, görünümüyle dikkat çeken mercek bulutu bu kez Ağrı’da görüldü. Ağrı Dağı’nın zirvesinde görülen mercek bulutu herkesi şaşkına çevirdi. Çok nadir görülen bu doğa olayı herkesin ilgisini çekti. Kimisi ilginç görüntüyü UFO'ya benzetirken kimi vatandaş bunu deprem habercisi mi diye yorumladı. Peki, Mercek bulutu nedir? Mercek bulutu nasıl, neden oluşur? Mercek bulutu deprem habercisi mi? Ayrıntılar haberimizde...
Türkiye'nin en yüksek noktası Ağrı Dağı'nın karlı zirvesini kaplayan "şapka" şeklinde mercek bulut oluştu. 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı, yurt genelinde etkili olan kar yağışıyla zirvesinden eteklerine kadar beyaz örtüyle kaplandı. İran, Nahçıvan ve Ermenistan sınırında yer alan ve bu ülkelerden görülebilen dağın zirvesini, halk arasında "şapka" diye adlandırılan mercek bulut sardı.
Bir süre dağın zirvesinde bu şekilde kalan bulut, amatör ve profesyonel fotoğrafçılar ile vatandaşlarca da cep telefonlarıyla görüntülendi. Merkezden uzun süre görülebilen bulut, görenlerin ilgisini çekti.
Birçok kişi gökyüzündeki bu ilginç doğa olayını cep telefonlarıyla kaydetti. Kimi mercek bulutunu UFO'ya benzetirken kimi deprem habercisi mi? yorumunu yaptı.
Mercek bulutu nedir?
Orografik bir olayın sonucudur. Mercek terimi daha çok cirrocumulus, altocumulus ve stratocumulus tipi bulutlarla beraber kullanılır. Fön rüzgarlarının görüldüğü her türlü coğrafi alanda bu tür bulutları görmek olasıdır."
Mercek bulutu deprem habercisi mi?
Mercek bulutları, güçlü hava akımları dağ ve tepe gibi bir engel ile karşılaştığında oluşur. Eğer havanın içindeki nem oranı yeterince yüksekse, yukarı ve aşağı yönlü hava hareketi sırasında basınç ve sıcaklık değişiminden dolayı, su buharı yoğunlaşıp tekrar buharlaşır ve mercek şeklindeki bu bulutlar oluşur. Bu bulutlar herhangi bir depremin habercisi olarak nitelendirilmez.