• Haberler
  • Genel
  • Dev zam Yolda – Elazığlı Çiftçiler Karalar Bağlayacak!

Dev zam Yolda – Elazığlı Çiftçiler Karalar Bağlayacak!

Elazığ çiftçisini de yakından ilgilendiren çiftçilerin maliyetlerini artıracak olan yeni düzenleme yolda. Gübre ve yeme uygulanacak rekor zam ile çiftçilerin giderleri daha da artacak.

Elazığlı çiftçileri de yakından ilgilendiren çiftçilerin maliyetlerini artıracak olan yeni düzenleme ile ilgili sinyaller verildi. Gübre ve yeme uygulanacak rekor zamla çiftçilerin zaten altından kalkamadığı giderler daha da artacak.

Hükümetin TBMM’ye sunmaya hazırlandığı yeni vergi taslağında, çiftçilerin tarım ve hayvancılık için kullandığı gübre ve yeme KDV zammı getirilmesi planlanıyor.

Taslakta yer alan bilgilere göre, yem ve gübre gibi temel tarım girdilerine yüzde 10 ila 20 arasında KDV uygulanması bekleniyor.

ÇİFTÇİLER ZOR DURUMDA KALACAK, ÜRETİM DÜŞEBİLİR!

Yem ve gübreye getirilecek KDV, tarımsal üretimi olumsuz etkileyecek önemli faktörlerin başında geliyor. Maliyet artışları nedeniyle çiftçiler, üretim miktarını azaltmak zorunda kalabilir. Yeni vergi taslağına çiftçilerden tepki gecikmedi. Elazığlı Çiftçi Üreticisi Serdar Çelik, bu vergilerin kendilerini daha da zorlayacağını belirterek; tarım sektörünü desteklemeye ve vergi yükünü azaltmaya yönelik adımlar atmaya çağırdı.

TARIM YAPACAK ÇİFTÇİ BULAMAZLAR

Çelik; “Geçen seneye göre girdi maliyetleri tamamen ikiye katlandı ama malımıza yüzde 20 zam yapıldı. Geçen sene çalıştırdığımız işçiler 350 TL’ye çalışırken bu sene yevmiye bin TL oldu. Mazot gübre vs bütün girdiler ikiye üçe katlandı. Çiftçi şu anda tükenmek üzere bunun üstüne de zam uygulanırsa tarım yaptıracak çiftçi bulamazlar.”dedi.

Kaynak: GÜLÇİN TURGUT: GÜNIŞIĞI GAZETESİ

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme