• Haberler
  • Spor
  • Devecioğlu'ndan Tarihi Öneri Elazığ Atatürk Stadyumu ile Sürdürülebilir Şehir Olacak

Devecioğlu'ndan Tarihi Öneri Elazığ Atatürk Stadyumu ile Sürdürülebilir Şehir Olacak

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu yaptığı öneride konumlandığı yer ve özellikle doğu tarafındaki yol ve kurumların kaldırılmasıyla birlikte Kültür Park ile birleştirilerek Elazığ Atatürk Stadyum alanının cazibe merkezi olabileceğine vurgu yaptı…

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu, Elazığ Atatürk Stadyumu'nun mevcut konumu ve çevresinin yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti.


Stadyumların sadece spor etkinlikleri için değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel aktivitelerin gerçekleştirileceği alanlar haline geleceğini ifade eden Devecioğlu, sürdürülebilirliğin bu süreçte ön planda olacağını vurguladı. Devecioğlu; Elazığ Atatürk Stadyumu konumlandırıldığı yerin özellikle doğu tarafında bulunan yol ve kurumların kaldırılarak, Kültür Park ile birleştirilerek, Spor Yaşam Kültür alanına dönüştürülmesi önerisinde bulundu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR STADYUM TASARIMI

Devecioğlu, Katar Dünya Kupası için inşa edilen çevre dostu stadyumların, futbol kulüpleri tarafından benimsenen bir model olduğunu belirtti. Bu modelin, stadyum tasarımının geleceği açısından önemli olduğunu söyledi. Örneğin, Manchester United'ın Old Trafford stadyumunun, İspanya'daki Camp Nou ile aynı şekilde, sürdürülebilirlik kriterlerine uygun olarak yenileneceğini öngördüğünü dile getiren Devecioğlu; “Espai Barca projesi ve Real Madrid’in Santiago Bernabeu'su gibi projeler, stadyumların çok amaçlı kullanıma açılması ve çevre dostu yaklaşımlarla yeniden yapılandırılmasının örnekleri arasında yer alıyor.”dedi.

ELAZIĞ ATATÜRK STADYUMU’NA TOTTENHAM HOTSPUR ÖRNEĞİ

Günümüzde stadyumların çok amaçlı kullanımı önem kazandığına dikkat çeken Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu; “Tottenham Hotspur Stadyumu, futbol, Amerikan futbolu ve konser gibi farklı etkinliklere ev sahipliği yaparak bu anlayışın güzel bir örneğini sergilemektedir. Bu bağlamda, Elazığ Atatürk Stadyumu’nun da çok amaçlı bir alan olarak yeniden tasarlanması, şehrin sosyal ve kültürel hayatına büyük katkı sağlayabilir.”diye konuştu.

ELAZIĞ ATATÜRK STADYUMU’NUN YENİDEN İNŞASI

Elazığ Atatürk Stadyumu’nun tarihi ve yapılışı hakkında bililer veren Devecioğlu şunları söyledi; “1974 yılında inşa edilen Elazığ Atatürk Stadyumu, 2015'te yıkım kararı alındıktan sonra, şehrin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde yeniden planlandı. 2023 yılında, 18.423 seyirci kapasitesiyle hizmete açılan stadyum, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Kültür Mahallesi'nde 52 dönüm alan üzerinde yeniden inşa edildi. Yeni stadyum, sadece futbol değil, birçok spor dalında faaliyet göstermeye olanak tanıyan modern bir tesis olarak tasarlandı.”

SPOR ALANLARI VE TESİSLER

“Yeni Elazığ Atatürk Stadyumu, kütüphane, halter, boks, güreş, badminton gibi branşlar için çok amaçlı spor alanları sunmaktadır. Ayrıca, 2.650 kişi kapasiteli spor salonu ve 480 araçlık otopark gibi tesisler de stadyumun yanında yer alıyor. Bu çeşitlilik, Elazığ’daki spor kültürünü zenginleştirecek ve toplumsal katılımı artıracaktır.”dedi.

KÜLTÜREL VE SOSYAL BİR MERKEZ

Devecioğlu, stadyumun konumlandırıldığı yerin, özellikle doğu tarafındaki yol ve kurumların kaldırılmasıyla birlikte Kültür Park ile birleştirilerek "Spor Yaşam Kültür Alanı"na dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Bu dönüşüm, Elazığ’ı sürdürülebilir, çevre dostu bir şehir haline getirirken, halkın sosyal yaşamına da katkı sağlayacaktır.”dedi.

ELAZIĞ’A CAZİBE KAZANDIRMA

“Elazığ Atatürk Stadyumu’nun, bu dönüşümle birlikte şehrin gündelik yaşantısına entegre edilmesi, halkın serbest zamanlarını değerlendirmesine yardımcı olacaktır.” diyen Devecioğlu, “Bu projenin Elazığ’a ayrı bir imaj kazandıracağını ve şehri cazibe merkezi haline getireceğini vurguladı. Modern bir görünüme kavuşan stadyum, şehrin dinamik yapısını destekleyecek ve yerel ekonomiye katkıda bulunacaktır.”sözlerine ekledi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme