Devir Tersine Döndü

Hayat pahalılığı, konut ve kira krizi, eğitim ve trafik gibi sorunlar metropol şehrinden göçe zorluyor.

Sanayileşmenin ardından başlayan insanların köylerden kente göçü, günümüz şartlarının bu durumu tersine döndürmesiyle yön değiştirdi.

Hayat pahalılığı, konut ve kira krizi, eğitim ve trafik gibi sorunlar İstanbulluları göçe zorluyor. TÜİK verilerine göre, büyük kentlerden göçün temel nedenleri arasında 'Daha iyi konut ve yaşam koşulları' yer alıyor.
2018'den beri İstanbul’dan gidenlerin sayısı, gelenlerden daha fazla. Son 5 yılda 2 milyon 182 bin kişi İstanbul’dan başka kentlere göç etti.
BBC'nin haberine göre, yıllarca İstanbul tekstil sektöründe makine teknisyeni olarak çalışan Şafak Çalışkan, şu an köyde hem hayvancılık yaptığını dile getirerek, "Hayat pahalılığı bizi yordu" dedi.

'İSTANBUL'DA HER YERE EN AZ BİR SAATTE GİDİYORDUK'

İstanbul Planlama Ajansı'nın Eylül ayı İstanbul Barometresi raporuna göre, İstanbul'da yaşayanların en büyük üç problemi; ekonomik sorunlar, mülteciler trafik. 
Çalışkan, İstanbul’un trafiği ve keşmekeşi yüzünden sosyalleşmek ya da alışveriş yapmak için katettikleri yol ile köyden şehre gitmek arasında hiçbir fark olmadığını söylüyor: “Alışveriş yapmak için İstanbul’da en az bir saat yol gidiyorduk, köyde de bir saatte şehre varıyoruz. İstanbul’da alışveriş yaptığımız İstanbul Planlama Ajansı, hamburgerciler ve giyim markaları Amasya’da da var.”

VATANDAŞIN DERDİ 'EKONOMİK SORUNLAR' 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre son 5 yılda 462 bin kişi daha iyi konut ve yaşam koşulları sebebiyle İstanbul’u terk etti. 
İstanbul Barometresi anketine göre Eylül ayında evde en çok ne konuşulduğu sorulan katılımcılar, yüzde 65 oranında “ekonomik sorunlar” yanıtını verdi. İstanbul’da hem evi hem de berber dükkanının kira olduğunu söyleyen Akçe de giderek artan yaşam maliyetini karşılayamadıklarını anlatıyor:

'İSTANBUL'DA DAHA ÇOK FAKİRLEŞİYORSUN'

“İstanbul’da daha çok kazanıyorsun ama maliyetler de bir o kadar yüksek. Kazandığının hepsi kiraya gidiyor, cebinde durmuyor. Bir yandan evet köylü de fakirleşiyor ama İstanbul’da daha çok fakirleşiyorsun.”

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme