Doğunun Parlayan Yıldızı: KARAKOÇAN
Her yıl düzenlediği Geleneksel Battalgazi etkinlikleriyle Karakoçan İlçesinin ileri gelenlerini bir araya getiren eğitimci yazar Sabri Ağaoğlu yaptığı yazılı açıklamayla Karakoçan İlçesinin genel yapısıyla ilgili bilgiler verdi.
Eğitimci- Yazar Sabri AĞAOĞLU Elazığ’ın Karakoçan İlçesi’nin potansiyelini ve genel yapısını anlattı. "Doğunun Parlayan Yıldızı" olarak tanımladığı Karakoçan’ın, gelişen yapısı ve ekonomik gücüyle dikkat çektiğini aktaran Ağaoğlu, ilçenin tarihi, kültürel, sosyal ve ekonomik yönlerini derinlemesine ele alarak, Karakoçan'ın gelecekteki kalkınma vizyonunu hakkında bilgiler verdi.
Karakoçan’ın gelecekteki potansiyelinin her geçen gün artacağına inandığını, Eğitimden sanayiye, tarımdan turizme kadar birçok alanda önemli gelişmeler yaşanan ilçenin, güçlü ekonomik yapısı ve doğal zenginlikleriyle hızla büyüyen bir merkez olma yolunda ilerlediğini kaydeden Sabri Ağaoğlu; Karakoçan, bölgenin parlayan yıldızı olarak, Elazığ ve çevresi için büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.
KARAKOÇAN’IN KURULUŞ HİKAYESİ
Çağdaş, modern ve Avrupa standartları seviyesine ulaşmış Doğunun parlayan yıldızı Karakoçan’ın Cumhuriyet döneminde 1936 yılında kurulduğunu ve Elazığ İline bağlı bulunan bir ilçe olduğuna vurgu yapan Ağaoğlu;
“Karakoçan İlçesi, Elâzığ İlinin Kuzey Doğusunda yer alır. Elazığ İline 104 kilometre, Bingöl İline ise 52 kilometre uzaklıktadır. İlçe 1085 kilometre kare yüz ölçümüne sahiptir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1090 metredir.İlçeye bağlı Sarıcan Beldesi bulunmaktadır.Başyurt ve Çan Nahiyesi olmak üzere 2 Nahiyesi, 88 köyü, 52 mezrası ve ayrıca ilçe merkezinde 7 mahallesi bulunmaktadır. İlçe Merkezinde 16 Bin, ilçeye bağlı köylerde 17 Bin olmak üzere Toplam 33 Bin Nüfusa sahiptir. Elazığ İl Merkezinde 25 Bin civarında Karakoçanlı yaşamaktadır.”dedi.
İLÇEDE EĞİTİM VE ÖĞRETIM.
İlçede 2 bağımsız Anaokulu, 25 İlkokul, 8 Ortaokul, 6 Lise ve Mesleki Teknik Lisede Eğitim verildiğini belirterek Karakoçan’ın eğitim ve öğretim durumu hakkında bilgiler veren Eğitimci-Yazar Ağaoğlu;
“İlçe genelinde 420 Öğretmen görev yapmakta, 5450 öğrenci öğrenim görmektedir. Ayrıca ilçede Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır. İlçe genelinde Okuma- Yazma oranı yüzde 96 civarındadır.”diye konuştu.
İLÇE'NİN SOSYAL VE EKONOMİK DURUMU
Sabri Ağaoğlu; İlçe Halkının yüzde 40'nın Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde işçi ve işveren konumunda olmaları nedeniyle ilçeye bol miktarda Döviz girdisi sağlandığını ve bu nedenle ilçe halkının Ekonomik düzeyinin oldukça yüksek olduğuna dikkat çekerek;
“İlçe Halkının yüzde 60'i Avrupa'nın çeşitli ülkelerini gezmiş, görmüş ve yaşamış insanlardır. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde işçi ve işveren konumunda olan vatandaşlarımız yaz tatilinde ilçeye geldiklerinde 16 Bin olan ilçe nüfusu 45- 50 Bin civarında bir nüfus oluşturmaktadır. İlçede alış verişlerin büyük bir kısmı Dövizle yapılmaktadır. Ayrıca ilçede 15 adet büyük marketlerin şubeleri bulunmaktadır. İlçede Ticaret Hacmı oldukça yüksektir.”dedi.
İLÇEDE TARIM VE HAYVANCILIK,
Karakoçan’ın tarım ve hayvancılık alanındaki durumu ile ilgili de bilgiler veren Ağaoğlu;
“İlçede 425 bin dekar tarıma elverişli arazı, 660 bin dekar tarım dışı mera ve ormanlık alan bulunmaktadır. İlçe genelinde 130 bin adet küçükbaş, 45 bin adet büyükbaş hayvan bulunmaktadır. 6 adet tavuk üretme çiftliğinde 200 bin adet kanatlı hayvan, 9 bin adet arı kovanı bulunmaktadır. Dolaysiyle Tarım ve Hayvancılık alanında ilçe büyük bir potansiyele sahiptir.”dedi.
İLÇE'DE MANEVİ ŞAHSİYETLER, ZİYARET VE TÜRBELER,
Karakoçan, yalnızca Elazığ’ın kuzeydoğusunda yer alan bir ilçe değil, aynı zamanda gelişmiş bir ekonomik altyapıya, güçlü bir kültürel birikime ve manevi zenginliklere sahip bir bölge olduğunu ve eşsiz güzellikleri, tarihi değerleri ve kültürel zenginlikleriyle Doğunun Parlayan Yıldızı olarak nitelendiren Ağaoğlu açıklamasının devamında şu ifadelere yerverdi;
1- Kavuman Şeyhi, 2- Seyyit Battal Gazi, 3- Garip Baba, 4- Güzel Baba, 5- Pir Cemal Abdal, 6- Sefkar Baba, olmak üzere çok sayıda Ziyaret ve Türbeler bulunmaktadır. Bu Türbe ve Ziyaretlere vatandaşlarımız tarafında ilgi oldukça fazladır.
İLÇE'DE BULUNAN GOLAN KAPLICASI,
İlçe sınırları dahilinde bulunan Peri Çayının kenarında 45 derece sıcaklığında bir çok derde ve hastalığa şifa kaynağı olan GOLAN KAPLICALARI bulunmaktadır. Romatizma, Nevrit, Poli, Kırık, Çıkık, Kadın Hastalıklarına ve Cilt Hastalıklarına iyi geldiği Sağlık Bakanlığının Resmi Raporları ile belgelenmiştir.
KARAKOÇAN İLÇESİ'NDE SANAYI VE İMALATHANELER,
6 Adet Tavuk Üretme Çiftliği, Bir Adet Büyük Kapasiteli Et Entegre Tesisi, Bir Adet Süt ve Süt Ürünleri Fabrikasi, Bir Adet Süt Toplama Merkezi, Bir Adet Belediyeye Ait Tekstil Fabrikası, Bir Adet Beton Üretim Fabrikası, Bir Adet Demir Metal Üretim Fabrikası bulunmaktadır.
KARAKOÇAN İLÇE SINIRLARI DAHİLİNDE BULUNAN BARAJLAR,
1- Özlüce, 2-Seyrantepe, 3-Pamuklu, 4- Tatar, 5- Kalecik, 6- Kanatlı Barajı, Ayrıca Sarıcan Göleti bulunmaktadır.
KARAKOÇAN İLÇE SINIRLARI DAHİLİNDE BULUNAN PARK VE MESİRE ALANLARI,
Karakoçan İlçesi bir çok doğa güzelliklerine sahiptir.
Dağ Turizmi ve mesire yerlerinin başında;
1- Paşa Yaylası ( Mezra Gazı )
2- Fındık Tepesi (Fındık Deresi)
3- Çayır Gülü ( Badran)
4- Güzel Baba Ormanları ( Kafan)
5- Sefkar Baba Mesire Yeri,
6- Beyaz Çeşme,
7- Pilav Tepe ve Yöresi,
8- İlçe Merkezinde bulunan 30 dekarlık alana sahip Peri Vadisi Mesire Alanı,
9- Spor Salonları, Sauna, Kapalı ve Açık Yüzme Havuzları ve Modern Kafeteryalar,
10- Kalecik Baraj kıyısında bulunan Sosyal Tesisler, Kır Düğün Salonu, Restorantlar ve Sinema Salonu bulunmaktadır.
İLÇENİN TANITIMDAN EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR
Karakoçan İlçesi'nin gelişmesinde, kalkınmasında ve tanıtımında emeği geçenlere teşekkürlerini ifade eden Sabri Ağaoğlu;
“Karakoçan İlçesi'nin gelişmesinde ve kalkınmasında emeği geçen bütün belediye başkanlarına yürekten Teşekkür Ederim. Hakkın Rahmetine Kavuşmuş olanlara Yüce Rabbim'den Rahmet Dilerim. Ruhları Şad Olsun. Mekanları Cennet Olsun Diyorum. Hayatta Olan Belediye Başkanlarınada Sağlık ve Güzellikler Dilerim. Eski Milletvekillerimizden Ahmet Cemil TUNÇ'a, Eski Milletvekili Faik ÖZTÜRK'e, Yine Karakoçan İlçemizin gelişmesi için büyük katkılar sağlayan Hayır Sever ve Fedakar İş İnsanı ve Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali DUMANDAĞ'a, Karakoçan İlçesi'yle her zaman gurur duyan Karakoçanlıların yeğeni olan Elazığ Kent Konseyi Başkanı Nafiz KOCA'ya, Yurt Dışında bulunan Karakoçanlı İş Adamlarına, Karakoçan İlçe Merkezinde, Elazığ İl Merkezinde, Ankara, İstanbul, İzmir ve Diğer İllerde yaşayan ve Karakoçan İlçemizin kalkınmasında ve Gelişmesinde emeği geçen bütün değerli hemşerilerime İçtenlikle Teşekkür Ederim. Karakoçan İlçesi'nin Tanıtılmasında Büyük bir Gayretler Sarfeden Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki AKBIYIK'a, Kanal 23 Televizyonu Genel Yayın Yonetmeni Arif ÇAKMAK'a, Ayrıca Karakoçan İlçesi İçin güzel Düşüncelerini her zaman ifade eden Dr. Suleyman SORGUCU'ya, Dr. İhsan YAŞA'ya, Dr. Yahya YILDIZ'a, Dr. Gökçen AĞAOĞLU'na, İş İnsanları Nusret DUMANDAĞ'a. Nusret ÇOBAN'a, Eczacı Ahmet YILDIZ'a, Eski Belediye Başkanı Nurettin ARSLAN'a, Hakan EYYÜPOĞLU'na, Mehmet ULUTAŞ'a, Mehmet ÖZTÜRK'e, İbrahim ELGİN'e, Hekim AKTAŞ'a, Selam YILDIRIM'a, Kemal ÇELEBİ'ye, İlhami YAŞA’ya, Muhammed SEYDAOĞLU’na, Hacı Yaşar GÜNAY’a, Aliriza AKGÜL’e, İbrahim HACIBEKİROĞLU'na,Hacı DEMİR'e, Kamil ÇİFTÇİ'ye, Abdulkadir VELİOĞLU'na, Aydın DEMİR'e, Orhan ARSLAN'a, Fahrettin ÖZTÜRK'e, Fatih ÇİFTÇİ'ye, Cengiz YAZICI'ya, Hanifi MUTLU'ya, Atilla ADIGÜZEL'e, İstanbul'da Yasin UTKU'ya, Ankara'da Osman OKÇUOĞLU'na, Ali ARADAĞ'a, Feyzullah ÇİFTÇİ'ye, Kemal YILMAZ'a, Musa ÖZTÜRK'e, Hayati ÇİÇEK'e, En kalbi duygularımla Şükranlarımı Arz Ederim. Karakoçan İlçemizin tanıtılması ve kalkınması için her türlü fedakarlığı göstereceğimi önemle bilmenizi isterim. Karakoçan İlçemizi layik Olduğu yere getirmek için el birliği ile mücadele etmeye, maddi ve manevi her türlü desteği vermeye her zaman hazır olduğumu yine önemle belirtmek isterim. Selam ve Saygılarımla”ifadelerine yerverdi.