Eğitim Bir-Sen'den Sert Tepki

Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Haluk Aras, doçentlik sınavında uygulanan sözlü mülakatla ilgili eleştirilerde bulundu. Aras, bilimsel yetkinliği ifade eden bir unvanın idari bir tasarrufa bağlı olmasını yanlış bulduklarını belirtti.

Doçentlik sözlü sınavının mağduriyet yarattığını ifade eden Aras, “Yükseköğretim sisteminde akademik personelin atanma sürecinde yer alan bu sınav, haklı endişeleri beraberinde getiriyor,” dedi.

Doçentlik sürecinin iki aşamalı olduğunu vurgulayan Aras, ilk aşamanın eser incelemesi olduğunu, bu aşamayı geçen adayların sözlü sınav aşamasına geçtiğini anlatarak,“Adaylar, 5-6 yıllık deneyime sahip doktoralı bilim insanlarıdır ve bu nedenle jürinin karşısına doçent olarak çıkmaktadır,” dedi

Akademik özerkliği zedeleyen bu sınavın kaldırılması gerektiğini belirten Aras, “Akademik yükselme süreci içinde doçent unvanının alınmasının ardından kadro için ayrı bir başvuru sürecinin gereksiz olduğunu düşünüyoruz. Öğretim üyeleri, ÜAK’tan doçentlik unvanını aldıktan sonra bulundukları üniversitede doğrudan atanabilmelidir,” ifadelerini kullandı.

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) sözlü sınavı zorunlu olmaktan çıkarmasının olumlu bir adım olduğunu belirten Aras, ancak sınavın tamamen kaldırılmaması ve yükseköğretim kurumlarına bırakılmasının yanlış olduğunu vurguladı.

Aras, “Öğretimsel çıktısı olmayan, birçok üniversitenin kabul etmediği ve çoğu kurumda uygulanmayan bu sözlü sınavın, Fırat Üniversitesi dahil tüm üniversitelerde kaldırılması gerekiyor. Kamu kaynaklarının başka alanlarda daha verimli kullanılmasını öneriyoruz,” dedi

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme