• Haberler
  • Genel
  • Elazığ'da Domuz Kovucular Çiftçilere Nefes Aldırdı

Elazığ'da Domuz Kovucular Çiftçilere Nefes Aldırdı

Yabani domuzlar Elazığ'da bazı köylerde sebze, meyvelerin üretimine zarar veriyor. Tarım alanlarında önemli derecede zirai üretime zarar verdiği tespit edilen yaban domuzlarına karşı köylüler önlem almaya çalışıyor.

Yabani domuzlar ekili alanlara verdiği zararlar, hem ürün kaybına hem de ekonomik sıkıntılara yol açabiliyor. Bu sorunun çözümü için elektrikli çit sistemleri Türkiye’de olduğu gibi Elazığ’da da giderek yaygınlaşıyor. Elektrikli çit sistemleri ile ürünleri korumaya çalışan üreticiler, domuzlar ve diğer yaban hayvanlarını tarım alanlarından uzak tutmada büyük bir etki sağladığını kaydettiler.

ZARAR VERMEYEN SİSTEM

Yiyecek bulmak için köy merkezlerine kadar inen domuzlar Elazığ’ın bazı köylerinde  yaşayan vatandaşlara zor anlar yaşatıyor.  Domuzlarla mücadelenin zor olduğunu, hayvanların yiyecek bulamadıkları zaman köylere geldiklerini bahçelerinde ki meyvelere, sebzelere zarar verdiklerini söyleyerek çözümü elektrikli domuz kovuculardan bulduklarını söylediler. Yabani hayvanları uzak tutmada büyük bir etkili olduğunu kaydeden vatandaşlar sistemin hayvanlara zarar vermediğini kaydettiler.

ELEKTRİKLİ ÇİTLER NASIL ÇALIŞIYOR?

Elektrikli çitler, tarım arazilerinin etrafına yerleştirilen, düşük voltajlı elektrik akımı taşıyan tellerden oluşuyor. Güneş enerjisinden üretilen elektriğin tellere verilmesiyle çalışan sistem sayesinde yaban domuzlarının bahçelere zarar vermesine engel olunuyor.

HAYVANLAR VE İNSANLAR ZARAR GÖRMÜYOR

Elektrik akımı, hayvanları zarar vermeden caydırıcı bir etki yaratıyor. Hayvanların tellere dokunduğu anda canı yanıyor ve bulunduğu alanı terk ediyor. Hiçbir canlıya zarar verilmiyor. Hayvanlar, çitin yakınlarına yaklaşmaktan kaçınıyor ve tarım arazisinin güvenliği sağlanıyor.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme